25 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Αυτό το Κύπελλο ποιος θα το πάρει; (vid)

Σήμερα στις 17:15 (ΕΡΤ1) θα γίνει στο κλειστό γυμναστήριο "Δύο Αοράκια" του Ηρακλείου Κρήτης το τζάμπολ του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας. Γύρω στις 19.00 θα ξέρουμε ποιος θα το έχει κατακτήσει. Ο Ολυμπιακός ή η ΑΕΚ. Κι αυτό είναι η πρώτη "είδηση" του τελικού, υπό την έννοια ότι κανένας από τους δύο φιναλίστ δεν λέγεται... Παναθηναϊκός! 

Οι "πράσινοι", εκτός του ότι είναι οι πολυνίκες του θεσμού με 18 τρόπαια, έπαιζαν στον τελικό συνεχώς εδώ και 13 χρόνια. Φέτος δεν τα κατάφεραν. Η τελευταία φορά που είχαν λείψει ήταν το 2004. Από τον τελικό του τελευταίου φάιναλ φορ που διοργάνωσε η ΕΟΚ στη Λαμία. Τότε φιναλίστ ήταν ο Άρης, ο οποίος είχε νικήσει τον Ολυμπιακό, που είχε στον πάγκο του τον Ντράγκαν Σάκοτα. Ολυμπιακός και Σάκοτα βρίσκονται και πάλι φέτος σε έναν τελικό, μόνο που πλέον είναι αντίπαλοι. Οπότε, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στη Λαμία το 2004, ένας από τους δύο θα πανηγυρίσει.

Ποιος όμως; Αν επιχειρήσουμε να κάνουμε μια πρόβλεψη με βάση τα μπάτζετ των ομάδων, που αντανακλούν στην ποιότητα και το βάθος τους, φαβορί είναι ξεκάθαρα ο Ολυμπιακός.

Αν επιχειρήσουμε να προβλέψουμε με βάση τη στατιστική, φαβορί είναι και πάλι ο Ολυμπιακός. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν παίξει σε 17 από τους 42 τελικούς, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, και έχουν κατακτήσει το Κύπελλο 9 φορές. Το ποσοστό επιτυχίας τους, δηλαδή, είναι 53%. Η ΑΕΚ έχει δώσει το "παρών" σε 10 τελικούς κι έχει νικήσει 3 φορές. Το ποσοστό της, δηλαδή, είναι 30%. Καλύτερος ο Ολυμπιακός.

Αν επιχειρήσουμε να κάνουμε πρόβλεψη με βάση την ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων σε τελικούς Κυπέλλου... ατυχήσαμε! Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν να τεθούν αντιμέτωποι σε ένα τέτοιο παιχνίδι 38 ολόκληρα χρόνια. Παρότι αναμετρήθηκαν στους τρεις από τους πέντε πρώτους τελικούς της διοργάνωσης (1976, 1978, 1980), οι οποίοι έληξαν όλοι με νίκες του Ολυμπιακού, εντούτοις από το 1980 και μετά δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά. Η χρονική απόσταση από τότε είναι πολύ μεγάλη για να μπορέσει να δημιουργήσει παράδοση. Άλλωστε κανείς από τους σημερινούς παίκτες των δύο ομάδων δεν είχε γεννηθεί το 1980.

Παρ' όλα αυτά ΑΕΚ και Ολυμπιακός έχουν παίξει μία φορά φέτος. Στις 10 Δεκεμβρίου αναμετρήθηκαν στο ΟΑΚΑ για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος και νικήτρια ήταν η ΑΕΚ με 66-62. Μπορεί αυτό το παιχνίδι να χρησιμεύσει ως ένα είδος μπούσουλα για το τι θα δούμε σήμερα; Δύσκολα. Διότι πολλά από τα δεδομένα που υπήρχαν πριν από δύο μήνες, σήμερα είναι διαφορετικά. Συγκεκριμένα:

Η ΑΕΚ έχει στη σύνθεσή της τρεις νέους παίκτες.
Έχει κατ' αρχάς δύο διαφορετικούς ξένους. Αντί του Ελόνου παίζει ο Βινς Χάντερ, ο οποίος είναι πιο αθλητικός και πιο δραστήριος από τον προκάτοχό του στη θέση του σέντερ. Είναι πιο συμβατός με τον Μακ Λιν, άρα δίνει στον Σάκοτα τη δυνατότητα να ματσάρει καλύτερα τους ψηλούς του με αυτούς του Ολυμπιακού, ωστόσο εμφανίζει κι αυτός αμυντικές αδυναμίες.

Αντί του Μπάρλοου παίζει ο Κέβιν Πάντερ, ο οποίος είναι ερωτηματικό υπό την έννοια ότι δεν έχει κλείσει καν μία εβδομάδα με την ομάδα και το πρώτο δείγμα γραφής του στο Ρέθυμνο δεν είναι ασφαλές. Είναι σίγουρα καλός παίκτης, μοιάζει καλύτερος σε γενικές γραμμές από τον Μπάρλοου, όμως δίνει την εντύπωση πως είναι ένας δεύτερος Μάνι Χάρις κι όχι ο σουτέρ που έψαχνε η ΑΕΚ εδώ και τρεις μήνες. Ερωτηματικό πάντως είναι και για το σκάουτινγκ του Ολυμπιακού, καθώς είναι δεδομένο πως δεν θα έχει πλήρη εικόνα του ως παίκτη της ΑΕΚ.

Υπάρχει, τέλος, ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, ο οποίος αναδεικνύεται σε παίκτη-κλειδί στον αμυντικό σχεδιασμό της ΑΕΚ. Χρησιμοποιείται κυρίως σε θέση "3", παίζει το ρόλο του... λίμπερο στην άμυνα βοηθώντας παντού, ενώ η εμπειρία του είναι πολύτιμη σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Πιθανότατα να τον δούμε στο μαρκάρισμα του Βασίλη Σπανούλη, ειδικά αν δεν μπορέσει να παίξει ο τραυματίας Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ο οποίος τα είχε πάει πολύ καλά στο μαρκάρισμα του αρχηγού του Ολυμπιακού στον αγώνα του Δεκεμβρίου.

Η ΑΕΚ έχει άλλον προπονητή.
Στην ουσία αυτό συμβαίνει. Διότι ο Ντράγκαν Σάκοτα είχε καθήσει στον πάγκο της ΑΕΚ και στον αγώνα του Δεκεμβρίου, έχοντας κάνει όμως μόλις... μιάμιση προπόνηση με την ομάδα. Παρασκευή ανέλαβε ο Σάκοτα μετά την απόλυση του Σωτήρη Μανωλόπουλου, Κυριακή είχε γίνει το παιχνίδι, ήταν λογικό πως δεν είχε επίδραση στο παιχνίδι της Ένωσης, η οποία επί της ουσίας πορεύθηκε με το πλάνο του Μανωλόπουλου. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η ΑΕΚ πλέον είναι ομάδα του Σάκοτα, διότι μετά από δύο μήνες έχει βάλει πλέον τα πράγματα που αυτός ήθελε στο παιχνίδι της και διότι έχει πάρει και τους τρεις παίκτες που αναφέραμε πιο πάνω.

O Ολυμπιακός θα είναι (σχεδόν) πλήρης.
Στον αγώνα της 10ης Δεκεμβρίου ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε χωρίς τους Ιωάννη Παπαπέτρου και Δημήτρη Αγραβάνη. Στο δεύτερο ημίχρονο δε, έπαιξε χωρίς τους Γιώργο Πρίντεζη και Νίκολα Μιλουτίνοφ, που τραυματίστηκαν, αποχώρησαν και άφησαν μόνο του τον Μακ Λιν να παλεύει μέσα στις ρακέτες, αφού ο Μπόγρης χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα. Σήμερα όλοι οι παραπάνω θα αγωνιστούν κανονικά, με εξαίρεση τον Αγραβάνη, που παραμένει τραυματίας και θα απουσιάσει. Παρ' όλα αυτά, στους δύο μήνες που έχουν μεσολαβήσει ο Κάιλ Ουίλτζερ έχει προσαρμοστεί κι έχει αρχίσει να βοηθά ουσιαστικά τον Ολυμπιακό, καθιστώντας εφικτή την κάλυψη του κενού πίσω από τον Πρίντεζη χωρίς... αλχημείες. 

Ο Ολυμπιακός δεν είχε υποχρέωση στην Ευρωλίγκα.
Στις 8 Δεκεμβρίου το βράδυ ο Ολυμπιακός είχε υποδεχθεί στο ΣΕΦ και νικήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης και λιγότερο από 48 ώρες αργότερα έπαιξε με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Πρακτικά δεν πρόλαβε να ασχοληθεί σχεδόν καθόλου με τον αγώνα με την Ένωση, ενώ είχε ξεμείνει από ενέργεια, καθότι είχε προηγηθεί ένας πολύ σπουδαίος από όλες τις απόψεις αγώνας. Αντιθέτως, αυτή την εβδομάδα δεν είχε αγώνα για την Ευρωλίγκα, παρά μόνο μια εύκολη αναμέτρηση με τα αποδεκατισμένα Τρίκαλα την περασμένη Τρίτη. Άρα και πιο φρέσκος είναι και πιο καλά προετοιμασμένος. Επισημαίνεται ιδιαιτέρως αυτό, διότι είναι δεδομένο πως προτεραιότητα του Ολυμπιακού (όπως και του Παναθηναϊκού) τον χειμώνα είναι η Ευρωλίγκα και όταν έχει αγώνες γι' αυτή τη διοργάνωση, στο πρωτάθλημα κατεβάζει στροφές. Σήμερα, όμως, η ενέργεια και το κίνητρο είναι διαφορετικά.

Οι δύο ομάδες συνήθως σκοράρουν πολύ.
Στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός σκοράρει 83 πόντους ανά αγώνα και η ΑΕΚ 78,7. Ήταν λοιπόν μάλλον αφύσικο το ότι στη μεταξύ τους αναμέτρηση στις 10 Δεκεμβρίου έμειναν αμφότεροι κάτω από τους 70 πόντους. Άλλωστε όποτε συνέβη αυτό εντός των ελληνικών συνόρων, έχουν χάσει και οι δύο. Ο Ολυμπιακός έχει μείνει μέχρι σήμερα τρεις φορές κάτω από τους 70 πόντους κι έχει χάσει και τις τρεις, η δε ΑΕΚ έχει μείνει τέσσερις φορές κάτω από τους 70 πόντους κι έχει κερδίσει μόνο μία. Αυτή με τον Ολυμπιακό!

Τι θα γίνει, λοιπόν, σήμερα; Λίγη υπομονή και θα μάθουμε. Η ώρα της στέψης έφτασε...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ