15.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αυτός είναι ο ιπτάμενος… Φινλανδός! (vids)

Ο Λόρι Μαρκάνεν είναι ένα από τα πιο "καυτά" ονόματα του Ευρωμπάσκετ μέχρι στιγμής. Και η Εθνική μας καλείται να τον εξουδετερώσει, αν θέλει να νικήσει τη Φινλανδία το βράδυ της Τρίτης. Δεν είναι εύκολο. Ο νεαρός, μόλις 20 ετών, είναι σε σούπερ φόρμα. Είναι επίσης μεγάλο ταλέντο. Οι ειδήμονες έχουν ήδη αρχίσει να τον συγκρίνουν με τον Ντιρκ Νοβίτσκι, κάτι που πιθανώς έχετε ακούσει αυτές τις μέρες.

Υπάρχουν όμως και πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζετε γι' αυτόν τον φοβερό και τρομερό... ιπτάμενο Φινλανδό. Γι' αυτό είμαστε εδώ εμείς, για να ετοιμάσουμε μια λίστα με μερικά από αυτά:

1)Γεννήθηκε στην πόλη Βάνταα, στα περίχωρα του Ελσίνκι, αλλά μεγάλωσε περίπου 200 χιλιόμετρα βορειότερα, στην... Αθήνα της Φινλανδίας! Έτσι έχει ονομάσει ο εθνικός ποιητής της Φινλανδίας, Ελίας Λόνροτ, την πόλη Γιβάσκιλα, επειδή είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά και εκπαιδευτικά κέντρα της Φινλανδίας.

2)Είναι γεννημένος μπασκετμπολίστας υπό την έννοια ότι και οι δύο γονείς του, αλλά και ο ένας εκ των δύο μεγαλύτερων αδερφών του ασχολήθηκαν σοβαρά με το μπάσκετ! Έχει τόσο ισχυρά γονίδια, που ήταν περίπου αδύνατο να ξεφύγει. Ο άλλος αδελφός του είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

3)Ο πατέρας του, Πέκα Μαρκάνεν, έπαιξε για σχεδόν 20 χρόνια μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο. Με ύψος 2.08μ. αγωνιζόταν στη θέση του σέντερ και αγωνίστηκε σε πολλές ομάδες, μεταξύ των οποίων η γερμανική Μπάμπεργκ (1995-96) και η γαλλική Νανσί (1998-2000). Υπήρξε επίσης 129 φορές διεθνής με την Εθνική ομάδα της Φινλανδίας.

4)Ο Πέκα Μαρκάνεν φοίτησε και έπαιξε μπάσκετ για ένα χρόνο στο πανεπιστήμιο του Κάνσας (τη σεζόν 1989-90), που διαθέτει ένα από τα πιο φημισμένα κολεγιακά προγράμματα στις ΗΠΑ. Εκεί είχε προπονητή τον Ρόι Ουίλιαμς, ο οποίος σήμερα είναι προπονητής του Νορθ Καρολάινα, και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι ένας από τους λίγους παίκτες παγκοσμίως, που έχουν ταπώσει τον Σακίλ Ο' Νιλ! Συνέβη σε έναν αγώνα του Κάνσας εναντίον του LSU τον Νοέμβριο του 1989. Τότε ο Πέκα Μαρκάνεν έκανε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του στο Κάνσας υποχρεώνοντας τον "Σακ" να σκοράρει μόλις 10 πόντους. "Του έριξα μάλιστα και δύο τάπες", θυμήθηκε ο ίδιος σε συνέντευξή του αρκετά χρόνια αργότερα.

5)Η μητέρα του, Ρίικα, έπαιξε επίσης για πολλά χρόνια στην πρώτη κατηγορία της Φινλανδίας και ήταν διεθνής με την Εθνική ομάδα. Ο ίδιος ο Λόρι Μαρκάνεν ισχυρίζεται πως αυτόν τον "γλυκό" όσο και άκρως αποτελεσματικό μηχανισμό που διαθέτει στο σουτ, τον έχει κληρονομήσει από αυτήν.

6)Ο μεγάλος αδερφός του, Έερο Μαρκάνεν, είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Αγωνίζεται στη θέση του σέντερ φορ, έχει φορές 13 φορές τη φανέλα της Εθνικής Φινλανδίας και το 2014 είχε πάρει μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης, από την ΑΙΚ Στοκχόλμης, όπου αγωνιζόταν τότε! Δεν έπαιξε, όμως, ποτέ με την πρώτη ομάδα της "βασίλισσας", παρότι είχε συμπεριληφθεί στη λίστα με τους 25 παίκτες που είχαν δηλωθεί τότε στο Champions League. Σήμερα αγωνίζεται στη γερμανική Ντιναμό Δρέσδης, ως δανεικός από την ΑΙΚ.

7)Ο άλλος αδερφός του, Μίκα Μαρκάνεν, ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ, αλλά μια σειρά σοβαρών τραυματισμών δεν του επέτρεψαν να κάνει καριέρα.

8)Άρχισε να παίζει μπάσκετ στην ομάδα της πολης του και στη συνέχεια αποφάσισε να ασχοληθεί πιο σοβαρά. Γράφτηκε, λοιπόν, στην ακαδημία μπάσκετ του Ελσίνκι, την οποία διευθύνει ο Χάνο Μότολα. Για όσους έχουν ασθενή μνήμη, θυμίζουμε ότι ο Μότολα υπήρξε ένας σπουδαίος Φινλανδός φόργουορντ, με μεγάλη καριέρα στα ευρωπαϊκά και πέρασμα πριν από περίπου δέκα χρόνια για μια σεζόν από τον Άρη. 

9)Στα 16 χρόνια του δέχθηκε μια πολύ δελεαστική πρόταση από ισπανική ομάδα της ACB, που του πρότεινε επταετές συμβόλαιο έναντι πολύ καλών χρηματικών απολαβών. Οι γονείς του, όμως, δεν του επέτρεψαν να την αποδεχθεί, διότι αφενός δεν ήθελαν να τον αφήσουν να φύγει μακριά τους τόσο μικρός και αφετέρου πίστευαν ότι δεν χρειαζόταν να έχει στα χέρια του τόσο πολλά χρήματα σε τόσο νεαρή ηλικία! Παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς γονείς εδώ στην Ελλάδα. Άλλωστε η εξέλιξη του Λόρι τούς δικαίωσε απόλυτα, δεδομένου ότι αν είχε αποδεχθεί εκείνη την πρόταση, σήμερα το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα έπαιζε στο ΝΒΑ.

10)Μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις του στις διοργανώσεις της FIBA με τις εθνικές ομάδες εφήβων και νέων ανδρών της Φινλανδίας, πολλά κορυφαία αμερικάνικα πανεπιστήμια έσπευσαν να αποσπάσουν τη δέσμευσή του να φοιτήσει σε αυτά. Επισκέφθηκε αυτά της Γιούτα, στο οποίο τον είχε συστήσει ο Μότολα (ήταν απόφοιτος του συγκεκριμένου πανεπιστημίου το 2000), της Νορθ Καρολάινα και της Αριζόνα και επέλεξε τελικά το τελευταίο. Ο λόγος; Μαζί με τους γονείς του είχαν δει ότι τη σεζόν 2016-17, στην οποία επρόκειτο να κάνει το ντεμπούτο του, όλοι οι καλοί ψηλοί των Αριζόνα Ουάιλντκατς θα είχαν αποφοιτήσει, επομένως θα είχε την ευκαιρία να παίξει πολύ από την πρώτη κιόλας χρονιά του.

11)Στην Αριζόνα έμεινε μόνο μία σεζόν, στην οποία είχε κάτι σε 15 πόντους και 7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο αφήνοντας πολύ κόσμο άφωνο. Ο προπονητής του Σον Μίλερ, ένας από τους πιο έμπειρους κόουτς του NCAA, του οποίου τα μάτια έχουν δει πολλά, είπε γι΄αυτόν: "Μπορείς να πεις ότι έκανε την καλύτερη σεζόν από όλους τους freshmen που πέρασαν ποτέ από την Αριζόνα! Δεν με νοιάζει αν είσαι από τη Φινλανδία, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Βόρεια Ντακότα, τη Φλόριντα, την Καλιφόρνια ή τη Νέα Υόρκη... Αν έχεις μάτια και βλέπεις, τότε καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχουν και πολλοί να παίζουν το παιχνίδι όπως αυτός. Υπάρχουν κι άλλοι εξαιρετικοί παίκτες στην ομάδα μας, αλλά ο Λόρι είναι κάτι το ξεχωριστό".

12)Ο συμπαίκτης του στην Αριζόνα, Αλόνζο Τρίερ, δίνει μια άλλη πτυχή του χαρακτήρα του: "Είναι αστείος τύπος. Αστείος, αλλά ήσυχος. Πρέπει να του το βγάλεις από μέσα του για να το δεις. Όσοι δεν τον γνωρίζουν καλά, δεν το καταλαβαίνουν. Αλλά στην παρέα είναι το κάτι άλλο".

13)Όλοι ξέρουν ότι τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στους Σικάγο Μπουλς, όμως δεν ήταν αυτοί που τον επέλεξαν στο ντραφτ του περασμένου Ιουνίου. Οι Μινεσότα Τίμπεργουλφς τον διάλεξαν στο νούμερο 7, αλλά αμέσως μετά τον συμπεριέλαβαν μαζί με τους Ζακ Λαβίν και Κρις Νταν στο πακέτο που έστειλαν στο Σικάγο για να πάρουν τον Τζίμι Μπάτλερ. Οι φίλοι των Μπουλς απογοητεύτηκαν επειδή έχασαν τον πιο δημοφιλή παίκτη τους, αλλά μετά τις πρώτες εμφανίσεις του Λόρι στο Ευρωμπάσκετ έχουν αρχίσει να παίρνουν θάρρος. Τα δημοσιεύματα αυτών των ημερών στις ΗΠΑ για τον νεαρό δεν φείδονται κολακευτικών σχολίων.

14)Οι συγκρίσεις του με τον Ντιρκ Νοβίτσκι έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται και να διαδίδονται όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη. Ο προπονητής της Εθνικής Φινλανδίας, Χένρικ Ντέτμαν, που ξέρει άριστα τον Νοβίτσκι, διότι τον είχε παίκτη στην Εθνική Γερμανίας, δήλωσε πρόσφατα πως "αν ο Λόρι μείνει υγιής και δείξει την ίδια διάθεση για σκληρή δουλειά όπως ο Ντιρκ, τότε μπορεί να γίνει καλύτερος από αυτόν"! Πώς αντιδρά ο Λόρι Μαρκάνεν σε όλα αυτά; Με αυτοπεποίθηση: "Έχω ακούσει πολλές φορές ότι με συγκρίνουν με τον Νοβίτσκι. Είναι τιμή μου, μιλάμε για έναν μελλοντικό Hall of Famer. Έχουμε πάντως αρκετές ομοιότητες"...

15)Πριν από μερικές εβδομάδες και λίγο μετά την επιλογή του στο ντραφτ του ΝΒΑ, υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο συνεργασίας με την εταιρεία αθλητικών ΝΙΚΕ. Έγινε έτσι ο πρώτος Φινλανδός μπασκετμπολίστας που συνεργάζεται με αυτό τον παγκόσμιο κολοσσό...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ