18.1 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Αυτά έδειξε ο νέος Παναθηναϊκός! (vids)

Όλοι περιμέναμε πάρα πολύ να αρχίσουν πάλι οι αγώνες μπάσκετ. Το Σάββατο ήταν μια μέρα που περιμέναμε πολλούς μήνες καθώς εκτός από το τουρνουά στο Κάουνας είχαμε και τους αγώνες κυπέλλου στην Ισπανία. Ελπίζουμε να είναι η αρχή της παλιάς μας ζωής. Με τον έναν η με τον άλλο τρόπο να μπορέσουμε να αρχίσουμε και να τελειώσουμε όλες τις φετινές υποχρεώσεις. Καλό κουράγιο σε όλους όσους εμπλέκονται αυτήν την στιγμή.

Ο γρήγορος Παναθηναϊκός της επίθεσης

Ο coach Βόβορας στην παρουσίαση του από την νέα διοίκηση της ομάδας είχε πει ότι ο ΠΑΟ φέτος θέλει να παίξει γρήγορο μπάσκετ. Αν όπως λέμε εδώ η αρχή είναι το ήμισυ του πάντως , ο ΠΑΟ θα προσπαθήσει να κάνει ακριβώς αυτό.

 

Σε αυτό το παιχνίδι σύμφωνα πάντα με το SYNERGY SPORTS είχε 18 κατοχές στο TRANSITION , ποσοστό 22% περίπου του συνόλου του , όταν στην EUROLEAGUE ο μέσος όρος ήταν περίπου στα μισά αυτού του αριθμού. Με αρχικό σχήμα τους Jackson , Foster , Παπαπέτρου , White , Παπαγιάννη , έδειξε από την αρχή την διάθεση αυτή.

Πιο συγκεκριμένα οι Foster , Nedovic και Jackson είχαν φάσεις στον αγώνα που κατευθείαν μετά από το rebound , πήγαν την μπάλα αμέσως στο απέναντι γήπεδο και μάλιστα αρκετές φορές με αποτελεσματικότητα όπως μπορούμε να δούμε και στο βίντεο.

Μελανό σημείο σε αυτήν την διαδικασία ήταν τα 5 λάθη που έγιναν. Αυτό όμως είναι κάτι που σίγουρα μπορεί να βελτιωθεί με την διαδικασία του βίντεο αλλά και των φιλικών. Μην ξεχνάμε ότι οι παίκτες όλων των ομάδων στερούνται αγώνων.

Παιχνίδι μισού γηπέδου

Εκεί που φάνηκε και μάλιστα λογικά να υπάρχει πρόβλημα είναι στο παιχνίδι μισού γηπέδου. Ο ΠΑΟ υπέπεσε σε αρκετά επιπόλαια λάθη ( 15 λάθη ο ΠΑΟ εκ των οποίων τα 11 ήταν κλέψιμο ) , πολλά από τα οποία έγιναν άμεσα καλάθι για την Zalgiris.

Είναι άλλωστε δύσκολο σε αυτήν την φάση να περιμένεις πολλά καθώς ο ΠΑΟ έχει πολλά καινούργια “πιόνια” στην σκακιέρα και θα χρειαστεί καιρός όλοι αυτοί να συγχρονιστούν. To playbook λογικά ακόμη είναι αρκετά περιορισμένο καθώς λόγο τραυματισμών αλλά και αφίξεων δεν έχουν γίνει ακόμη αρκετές ομαδικές προπονήσεις.

Αυτό που σε πρώτη φάση πρέπει να αποδειχτεί είναι κατά πόσο πρώτα ο Jackson αλλά κυρίως μετά ο Sant Roos μπορούν να κουβαλήσουν την θέση του point guard. Ειδικά ο Sant Roos φάνηκε αρκετά επηρεασμένος από τον τραυματισμό του και σίγουρα δεν μπορούμε να λάβουμε το δείγμα αυτού του αγώνα σαν ενδεικτικό. Ποια ήταν τα κυρίως “όπλα” πού πήγε να χρησιμοποιήσει ο ΠΑΟ στο μισό γήπεδο :

 

  •  POST UP παιχνίδι κυρίως με τον Παπαπέτρου ( επίσης Παπαγιάννη και Μήτογλου ) , εκτός από νωρίς στο χρονόμετρο με κάποια συστήματα για να εκμεταλευτούν την ικανότητα του αλλά και την δύναμη του να τελειώσει κοντά στο καλάθι τις φάσεις.

  • Pick and Roll και H/OFF Pick and Roll επάνω στην κίνηση για το δεξί χέρι του Nedovic κυρίως.

     

  • Υπήρχαν και φάσεις PnR και για τον Jackson ο οποίος έδειξε την ικανότητα του στο σκορ ιδιαίτερα στο σουτ από ντρίπλα.

  • Γενικά και από το βίντεο φαίνεται ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να μπορέσει η ομάδα να συγχρονιστεί.

Κάποιες ακόμη μικρές σημειώσεις που κράτησα σε σχέση με το πρώτο φιλικό του ΠΑΟ στην Ευρώπη :

  • Ο Nedovic μπήκε αλλαγή.


  • Ο Μήτογλου έπαιξε κυρίως σαν 5.

  • Κάποια στιγμή επιχειρήθηκε να παίξει άμυνα με αλλαγές. Κυρίως με τον Sant Roos στον άσσο και τον Μποχωρίδη μέσα στο παρκέ.

  • Ο Bentil αγωνίστηκε στο 4 καθαρά.

  • Κλείνοντας τα λίγα για την επίθεση , ο ΠΑΟ έδειξε ότι έχει πολύ δρόμο ακόμη. Το πιο θετικό του αγώνα για τον ΠΑΟ ήταν η κυνικότητα του Nedovic ο οποίος θέλησε να μας δείξει ποιός είναι ο λόγος που η Armani τον εμπιστεύτηκε και θύμισε τον παλιό καλό παίκτη που είχαμε δει στην Valencia και στην Malaga.

Αμυνα

 


Στην άμυνα κοιτώντας απλά το στατιστικό του αγώνα και κάνοντας αναγωγή σε κατοχές ο ΠΑΟ θα έλεγε κανένας ότι πήγε καλά. Βέβαια σε ένα φιλικό που οι παίκτες μπαίνουν και βγαίνουν η ανάλυση της στατιστικής είναι αρκετά περίπλοκη και ίσως ανακριβής κάποιες φορές. Υπήρχε σε πολλές κατοχές η διάθεση να είναι πιεστικός. Στην αρχή του αγώνα αλλά και στην συνέχεια οι Foster , Jackson χτυπήθηκαν από την Zalgiris αρκετά. Ο Foster έκανε αμέσως στην αρχή κάποια φάουλ σχετικά “ασχημα” και στην συνέχεια το ίδιο και ο Jackson. Θα είναι ένα στοίχημα να βρεθούν οι συνδυασμοί στα σχήματα έτσι η εκάστοστε 5άδα που θα είναι μέσα στο παρκέ να μπορεί να έχει μια συγκεκριμένη αμυντική απόδοση. Στο παιχνίδι πέρασαν και οι Μποχωρίδης , Κασελάκης , Auguste και γενικά δοκιμάστηκαν πράγματα. Αυτή είναι και η ουσία των φιλικών. Το βασικό πρόβlημα που αντιμετώπισε πάντως ήταν ένα περσινό , η άμυνα στον Pick and Roll στον χειριστή καθώς πολλές φορές ο παίκτης με την μπάλα έφτασε μέχρι το καλάθι σχετικά εύκολα.

Πρώτο συμπέρασμα

Το καλοκαίρι και η προετοιμασία προσφέρονται για σχέδια επί χάρτου και υπέρ-αναλύσεις από ανθρώπους που είναι εκτός ομάδας. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα παιχνίδια προσφέρονται για συμπεράσματα αλλά είναι κυρίως προπόνηση. Συνεπώς δεν χρειάζεται να “διυλίζουμε τον κώνωπα” και να έχουμε ακραίες θετικά η αρνητικά απόψεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μπάσκετ άρχισε και πάλι και ελπίζω να συνεχιστεί φέτος μέχρι τον Μάιο ! Καλή τύχη σε όλους.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ