24.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Αταμάν: «Η Ευρωλίγκα πρέπει να γίνει σαν το ΝΒΑ»

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του σε μέσα της χώρας του, ο Εργκίν Αταμάν αναφέρθηκε στον προβληματισμό που επικρατεί τα τελευταία χρόνια με το φορμάτ της Ευρωλίγκας, αλλά και την ανάγκη της διοργάνωσης να ακολουθήσει ολοκληρωτικά το μοντέλο του NBA, αν θέλει κάποια στιγμή να κάνει το βήμα παραπάνω εμπορικά.

Ο Τούρκος προπονητής ήταν ξεκάθαρος στο ότι θεωρεί μονόδρομο την δημιουργία μιας κλειστής αλλά και αποκλειστικής λίγκας από την Ευρωλίγκα ως το μέσο που θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο το εμπορικό και αθλητικό στάτους της διοργάνωσης. Αντίθετη περίπτωση προκαλεί ζημιά στις ομάδες με υψηλό μπάτζετ, οι οποίες δεν βλέπουν την επένδυσή τους να αποδίδει.

«Νομίζω πως η Ευρωλίγκα πρέπει να ακολουθήσει το μοντέλο του ΝΒΑ. Δυστυχώς, σε πολλές χώρες υπάρχουν σοβαρά οικονομικά θέματα και εμφανίζονται διαφορές μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών, κάτι που φυσικά επηρεάζει τα εθνικά πρωταθλήματα. Επιπλέον, για να δικαιολογηθούν οι επενδύσεις των μεγάλων Ευρωπαϊκών συλλόγων, η Ευρωλίγκα πρέπει να δει τα γεγονότα και να γίνει κλειστεί. Δεν ξέρω με πόσες ομάδες, αλλά θα πρέπει σε μία περίοδο 6-7 μηνών να παίζουν περισσότερα παιχνίδια αυτές οι ομάδες μεταξύ τους, κάτι που θα τους αποφέρει περισσότερα έσοδα και θα είναι καλύτερο για αυτές. Οι ομάδες εκτός της διοργάνωσης μπορούν να παίζουν σε πιο ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις, την ώρα που οι μεγαλύτερες ομάδες θα παίζουν αποκλειστικά και μόνο μεταξύ τους.

Όπως το βλέπω, η διοργανώτρια αρχή έχει αυτήν την επιλογή, αλλά προφανώς κατανοώ ότι δεν είναι εύκολο, μιας και μιλάμε για πολλές χώρες και πολλές ομάδες. Το επίπεδο στην Ευρωλίγκα έιναι υψηλό και αυτό είναι δεδομένο, αλλά τα έσοδα είναι πολύ χαμηλά. Υπάρχει τεράστια διαφορά στα μπάτζετ των συλλόγων και τα λεφτά που κερδίζουν.

Η Εφές, η Φενέρμπαχτσε αλλά και άλλες ομάδες αναγκάζονται να παίξουν με την δεύτερη ομάδα σε πολλά παιχνίδια των εθνικών πρωταθλημάτων, και δεν είναι μόνο θέμα της Τουρκίας, αλλά και άλλων χωρών. Κοιτάξτε το τένις, μπορεί ένας τούρκος τενίστας να παίξει μόνο με τους συμπατριώτες του και μετά να πάει να παίξει κατευθείαν με τον Ναδάλ; Όχι. Πρέπει να φτάσει στο επίπεδο να το κάνει παίζοντας.

Το θέμα του χαμηλού κέρδους έχει αποθαρρύνει πολλές ομάδες. Η Ευρωλίγκα πρέπει να βρει το μοντέλο που θα δημιουργεί ένα καλύτερο πρωτάθλημα και θα δίνει κίνητρο σε ομάδες που έχουν την δύναμη να αγωνιστούν σε αυτήν να το κάνουν. Οι άλλες ομάδες μπορούν να παίξουν σε άλλα ευρωπαϊκά και εθνικά πρωταθλήματα, και για παράδειγμα θα μπορούσαμε να έχουμε επιτέλους έναν άλλον πρωταθλητή πέρα από την Εφές και τη Φενέρ.» θα δηλώσει χαρακτηριστικά ο Τούρκος προπονητής

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ