16.3 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ατίθασα νιάτα (vids)

Παρατηρώντας κανείς το βιογραφικό του Τρέβορ Εμπάκουε, τον οποίο θα δούμε τις προσεχείς ημέρες στα μέρη μας να φορά τη φανέλα της ΑΕΚ, βλέπει ότι η κολεγιακή του καριέρα διήρκεσε έξι χρόνια, αντί για τέσσερα που κρατά συνήθως. Και έχει μοιραστεί σε τρία διαφορετικά πανεπιστήμια. Υπάρχει λόγος που συνέβη αυτό και είναι σχετικός με τον ατίθασο χαρακτήρα που είχε ο Αμερικανός όταν ήταν μικρός.

Ο Εμπάκουε ξεκίνησε τη διαδρομή του στο κολεγιακό μπάσκετ από το Μαρκέτ, όπου φοίτησε τη σεζόν 2007-08. Δεν μπόρεσε όμως να παίξει πολύ, διότι αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με τραυματισμούς στα γόνατά του και δεν πήρε πολλές ευκαιρίες. Έπαιξε σε μόλις δέκα αγώνες χωρίς να κάνει κάτι ιδιαίτερο, γι' αυτό το καλοκαίρι του 2008 αποφάσισε να πάρει μεταγραφή σε ένα τζούνιορ κόλετζ. Στο Μαϊάμι Ντέιτ, όπου πράγματι φάνηκε να βρίσκει τον εαυτό του, οδηγώντας την ομάδα στον τίτλο της Νότιας Περιφέρειας.

Όσο ήταν στο Μαϊάμι έμπλεξε σε μια ιστορία, που τον ταλαιπώρησε για αρκετά χρόνια στη συνέχεια. Μια γυναίκα κατήγγειλε ότι της επιτέθηκε και τη χτύπησε τόσο πολύ ώστε να κατηγορηθεί για σωματική βλάβη σε βαθμό κακουργήματος! Το θύμα υποστήριξε ότι εξαιτίας της γροθιάς που δέχθηκε στο πρόσωπο από τον 20χρονο τότε παίκτη, είχε υποστεί κάταγμα στη μύτη, το οποίο μόνο με χειρουργική επέμβαση μπορούσε να αποκατασταθεί.

Στο μεταξύ ο Εμπάκουε, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει αθώος, πήρε μεταγραφή στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ωστόσο δεν έπαιξε καθόλου τη σεζόν 2009-10, διότι εκκρεμούσε η δίκη του για το περιστατικό στο Μαϊάμι. Έγινε redshirted, που σήμαινε ότι το NCAA θα του έδινε τη δυνατότητα να πάρει μία επιπλέον χρονιά στο πανεπιστήμιο. Το ίδιο διάστημα ο δικαστής στο Μαϊάμι, λαμβάνοντας υπόψη το νεαρό της ηλικίας και τον πρότερο έντιμο βίο του, δεν τον πέρασε από δίκη, αλλά τον έθεσε υπό επιτήρηση και τον υποχρέωσε να ακολουθήσει ένα ειδικό πρόγραμμα σωφρονισμού, υπό την προϋπόθεση ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα ήταν τύπος και υπογραμμός. Όμως δεν ήταν...

Ο Εμπάκουε έκανε την πρεμιέρα του στους Μινεσότα Γκόλντεν Γκόφερς του κόουτς Τάμπι Σμιθ τη σεζόν 2010-11, δείχνοντας πόσο σπουδαίο ταλέντο είχε. Ήταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες της ομάδας εκείνη την περίοδο κι ένας από τους κορυφαίους ριμπάουντερ του NCAA. Με μέσο όρο 10,5 ριμπάουντ ανά αγώνα ήταν ο καλύτερος στη συγκεκριμένη κατηγορία σε όλη την περιφέρεια Big Ten και έγινε ο τρίτος καλύτερος ριμπάουντερ στην ιστορία του πανεπιστημίου.

Όμως τον Γενάρη του 2011 έκανε μία ακόμα χαζομάρα. Έστειλε ένα μήνυμα σε μια άλλη γυναίκα μέσω Facebook, το οποίο θεωρήθηκε προφανώς προσβλητικό, διότι η γυναίκα το κατήγγειλε κι αυτό αυτομάτως αποτέλεσε παραβίαση της επιτήρησης στην οποία είχε τεθεί από τον δικαστή στο Μαϊάμι! Βγήκε εκτός του προγράμματος σωφρονισμού, στο οποίο είχε μπει, και ο φάκελος της επίθεσής του κατά της γυναίκας στη Φλόριντα άνοιξε ξανά. Ο κίνδυνος να μπει στη φυλακή έγνε κάτι παραπάνω από ορατός. 

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν (2011-12), που κανονικά θα ήταν η τελευταία του στο πανεπιστήμιο, υπέστη ρήξη χιαστού στο γόνατο δίχως να προλάβει να παίξει παρά μόνο επτά αγώνες. Το NCAA τον έκανε ξανά redshirted, που σήμαινε ότι θα είχε τη δυνατότητα να μείνει κι άλλη μια χρονιά στη Μινεσότα, όμως το καλοκαίρι του 2012 τα πάντα κινδύνεψαν να τιναχτούν στον αέρα.

Ο λόγος; Μια τρίτη συνεχόμενη χαζομάρα του Εμπάκουε, ο οποίος τον Ιούλιο του συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος σε ένα δρόμο της Μινεσότα! Με τη δίκη του στο Μαϊάμι για την επίθεση σε βάρος της γυναίκας να εκκρεμεί, αυτή η ανοησία έμοιαζε να είναι η υπογραφή στην καταδίκη του. Τίποτα δεν έδειχνε ικανό να τον γλιτώσει από τη φυλακή.

Παρ' όλα αυτά αποδείχθηκε πως είχε τύχη βουνό, διότι έπεσε πάνω σε δικαστή με πολύ μεγάλη κατανόηση. Ο δικαστής του Μαϊάμι Χοσέ Φερνάντεθ, τον κάλεσε σε ακρόαση τον Οκτώβριο του 2012 κι αφού τον άκουσε προφανώς μεταμελημένο, αποφάσισε να μην τον βάλει φυλακή, αλλά να επεκτείνει την αναστολή του για άλλα δύο χρόνια, κρίνοντας πως δεν αποτελούσε απειλή για το κοινωνικό σύνολο. Στη διάρκεια της ακρόασης, πάντως, φρόντισε να του τρίξει τα δόντια και να τον θέσει προ των ευθυνών του:

"Δεν είσαι γάτα. Δεν έχεις επτά ζωές. Ένα λάθος να κάνεις ακόμα και δεν πρόκειται να τη γλιτώσεις με τίποτα. Αυτή είναι πιθανότατα η τελευταία σου ευκαιρία", είπε σε έναν Εμπάκουε, που άκουγε με σκυμμένο το κεφάλι δίχως να μιλά. Και η υπόθεση με την επίθεση κατά της γυναίκας έκλεισε οριστικά, αφού μάλιστα η τελευταία είχε πει στον δικαστή πως δεν την ενδιέφερε να μπει φυλακή ο θύτης, αλλά να την αποζημιώσει για τα έξοδα της εγχείρισης.

Η αλήθεια είναι από τη στιγμή που τη γλίτωσε τόσο φθηνά, ο Τρέβορ Εμπάκουε δεν έδωσε άλλα δικαιώματα. Ηρέμησε και αφοσιώθηκε στο παιχνίδι του, έστω κι αν, προερχόμενος από τον σοβαρό του τραυματισμό στο γόνατο, η τελευταία του σεζόν στη Μινεσότα δεν ήταν το ίδιο καλή με την πρώτη του. Είχε πάντως 10 πόντους και 8,7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, ενώ κατάφερε να φτάσει μαζί της ως το τελικό τουρνουά του NCAA.

Εκεί προχώρησε μέχρι τη φάση των "32", αλλά αποκλείστηκε από τη Φλόριντα του Σκότι Ουίλμπεκιν, που νίκησε με 78-64. Ο Εμπάκουε είχε σε εκείνο τον αγώνα 11 πόντους και 6 ριμπάουντ. Αν και πολλοί στο ξεκίνημα εκείνης της σεζόν προέβλεπαν ότι θα κατέληγε στον πρώτο γύρο του ντραφτ του 2013, τελικά δεν επελέγη καθόλου. Κι αυτό τον ώθησε στην απόφαση να κάνει καριέρα στην Ευρώπη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ