23.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ασημακόπουλος στο Basketa: «Ο Ιπποκράτης είναι το δικό μου “ευχαριστώ” στο μπάσκετ»

Ο Ιπποκράτης έχει μπει… για τα καλά στην καθημερινότητα του ελληνικού μπάσκετ, με ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στις πρώτες δύο αγωνιστικές της Β’ Εθνικής και ο πρώτος «αστέρας» που κατοίκησε την Κω, ο Αντώνης Ασημακόπουλος, μίλησε στο basketa.gr για το «διπλό» στην Νέα Σμύρνη επί του Ικάρου, το λόγο που έχει γίνει μόνιμος κάτοικος Δωδεκανήσου, αλλά και τους σεισμούς που ταλαιπωρούν το νησί.

Πόσο δύσκολο είναι να πάρεις την απόφαση να μετακομίσεις σε ένα ακριτικό νησί ως αθλητής και τι κίνητρο μπορεί να βρεις σε μία ομάδα που αγωνίζεται στις τοπικές κατηγορίες (σ.σ. το καλοκαίρι του 2014 εκεί βρισκόταν ο Ιπποκράτης), όταν μόλις πριν από μερικούς μήνες αγωνιζόσουν με την φανέλα του Άρη, του «αυτοκράτορα» του ελληνικού μπάσκετ; Καμιά φορά, πάντως, αυτό το κίνητρο δεν είναι απαραίτητα αγωνιστικό ή οικονομικό. Μπορεί, δηλαδή, να έχει σχέση με το αν θεωρείς πως η πρόκληση αυτού του νησιού, είναι ιδανική για να προσφέρεις κάτι σημαντικό στο άθλημα που αγαπάς, να αφήσεις μία δική σου κληρονομιά. Ο Αντώνης Ασημακόπουλος, τουλάχιστον, αυτό πίστεψε και μοιάζει να δικαιώνεται. Ο Ιπποκράτης Κω, από το 2014 και εντεύθεν, έχει γίνει το «καμάρι» του νησιού των Δωδεκανήσων κι ένας υπερήφανος «πρέσβης» των νησιωτικών ελληνικών ομάδων, ενώ δείχνει πως την φετινή σεζόν μπορεί να διαγράψει μία σπουδαία πορεία στον Νότιο όμιλο της Β’ Εθνικής. Μετά το buzzer beater του Φάνη Κουμπούρα στην πρεμιέρα, κόντρα στον Πανελευσινιακό, ήρθε το εμφατικό 57-74 στην Νέα Σμύρνη απέναντι στον Ίκαρο, με τους παίκτες του Χάρη Κουλουριώτη να εκπέμπουν εξαιρετικά αισιόδοξα «μηνύματα».

Ο 41χρονος φόργουορντ, μίλησε στο basketa.gr για την αξία του «διπλού» στο Κλειστό της οδού Αρτάκης, η οποία «εκτοξεύει» την αυτοπεποίθηση της ομάδας του, εν όψει ενός «πολέμου αστέρων» που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή (22/10) στην Κω, με αντίπαλο τον Ιωνικό Νικαίας. Παράλληλα, δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τους εκδρομείς από το νησί που στήριξαν με θέρμη τον ίδιο και τους συμπαίκτες του, ενώ φαίνεται να διαθέτει ένα ιδιαίτερο «δέσιμο» με τους κατοίκους της Κω, αφού βρίσκεται σε αυτήν από το 2014, αφήνοντας τη δική του μπασκετική κληρονομιά και συμπαραστεκούμενος σε αυτούς, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές τους. Αναφερόμαστε, φυσικά, στις δονήσεις που ταλαιπωρούν ακόμη το νησί, μετά το σεισμό του περασμένου καλοκαιριού που προκάλεσε πολλές ζημιές και το θάνατο δύο ατόμων, με τον Ασημακόπουλο να ζητά από άπαντες να κάνουν κουράγιο και να εύχεται το τέλος αυτού του φαινομένου.

Αντώνη, η ομάδα σου πραγματοποίησε ένα εξαιρετικό τελευταίο δεκάλεπτο, για να πάρει την νίκη. Τι θεωρείς ότι έκανε τη διαφορά, για να πάρει στο τέλος τόσο άνετα το αποτέλεσμα, σε έναν αγώνα αμφίρροπο μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου;

Μείναμε συγκεντρωμένοι μέχρι το τέλος, στο πλάνο που είχαμε ορίσει με τον προπονητή μας για αυτόν τον αγώνα. Βρήκαμε μία καλά οργανωμένη ομάδα, η οποία πάλεψε πολύ σκληρά. Της αξίζουν συγχαρητήρια για τον τρόπο, με τον οποίο αγωνίστηκε, γιατί σε συνδυασμό με τη δική μας απόδοση, προσφέρθηκε ένα πολύ όμορφο παιχνίδι στους φιλάθλους. Θεωρώ, προσωπικά, ότι όλα κρίθηκαν στο σημείο που πιέσαμε στην άμυνά μας στην τελευταία περίοδο, με αποτέλεσμα να βρούμε μερικά εύκολα καλάθια που μας έδωσαν μία σημαντική διαφορά, η οποία αποδείχθηκε πως δεν μπορούσε να ανατραπεί.

Η απόδοσή σας στον αγώνα και το «ντεμαράζ» της τελευταίας περιόδου, θα μπορούσαν να οφείλονται και σε μία καλή ψυχολογία που είχατε εξασφαλίσει, ιδιαίτερα με τον τρόπο που είχε έρθει η νίκη της πρεμιέρας επί του Πανελευσινιακού, χάρη στο τρίποντο του Φάνη Κουμπούρα;

Σε ένα πρωτάθλημα, όλα όσα συμβαίνουν παίζουν κάποιο ρόλο. Μπορεί, όντως, ακόμη και μία απλή φάση να καθορίσει το «μομέντουμ» της ομάδας, να «χτίσει» τον χαρακτήρα της, και φυσικά δεν είναι ανάγκη να μιλάμε για μία στιγμή που συγκαταλέγεται σε μία νίκη. Θεωρώ πως εμείς περνάμε στο παρκέ, όσα πράγματα έχουμε κάνει σωστά από την αρχή της προετοιμασίας μας, έχοντας αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, ιδιαίτερα στο θέμα των φιλικών, καθώς δεν μπορούσαμε να δώσουμε πολλά, λόγω της τοποθεσίας μας. Πρέπει, λοιπόν, να κοιτάμε κάθε παιχνίδι λεπτό προς λεπτό, για να μπορέσουμε να «χτίσουμε» το δικό μας χαρακτήρα.

Από τις στιγμές που περιγράφεις, μπορεί να υπήρξε κάποια στο παιχνίδι αυτό με τον Ίκαρο, με συνέπεια να φτάσετε στο πολύ καλό σας διάστημα στην τέταρτη περίοδο; Κάποιο σημείο που να λειτούργησε, δηλαδή, ως «κλειδί»;

Δεν νομίζω να υπήρχε κάποιο «κλειδί», το οποίο να έλυσε το δικό μας «γρίφο» για το ματς. Εμείς στο διάστημα που ανέφερες, απλώς κάναμε μερικές καλές επιθέσεις, ενώ ήμασταν εξαιρετικοί και στην άμυνά μας ακολουθώντας σωστά το πλάνο μας. Κάτι τέτοιο είχαμε κάνει και στο πρώτο ημίχρονο, για να προηγηθούμε με διαφορά δέκα πόντων, αλλά ο Ίκαρος είχε καταφέρει να επανέλθει. Αν μπορούσα να χαρακτηρίσω κάτι ως «κλειδί», ήταν το γεγονός ότι καταφέραμε να επαναλάβουμε στο τέλος εκείνο το καλό διάστημα του πρώτου ημιχρόνου, τη στιγμή που ο αντίπαλος δεν είχε απαντήσεις. Πρέπει, ωστόσο, να μείνουμε στη σπουδαία μας προσπάθεια, καθώς ο χρόνος μας πιέζει.

Πόσο σημαντική είναι η στήριξη του κοινού από την Κω, ακόμη και σε εκτός έδρας παιχνίδια;

Αυτό που συμβαίνει, είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς. Ένα νησί, δηλαδή, είναι δίπλα και μας το δείχνει. Ήταν φοβερή η συμπαράσταση του κόσμου, τόσο στην πρεμιέρα με τον Πανελευσινιακό όσο και σήμερα (σ.σ. 15/10), ενώ εμείς είδαμε ότι θα έχουμε… εξέδρα και στα εκτός έδρας. Είναι πολύ δύσκολη αυτή η διαδικασία για ένα πλήθος που έρχεται από ένα ακριτικό μέρος, και μάλιστα όταν πρόκειται για ένα νησί. Για το λόγο αυτόν, άλλωστε, τους αφιερώνουμε το «διπλό».

Η πρόκληση ενός νησιού σαν την Κω, ήταν ένας από τους λόγους που σε έκαναν να αφήσεις τα «εγκόσμια» της Basket League και να έρθεις το καλοκαίρι του 2014 σε μία ομάδα που τότε αγωνιζόταν στο τοπικό πρωτάθλημα, δείχνοντας το δρόμο μαζί με τον Κώστα Χαρίση;

Είναι υποχρέωση κάθε αθλητή, να δώσει πίσω στο άθλημα, όσα έχει πάρει από αυτό. Αυτή είναι η δική μου φιλοσοφία και ο Ιπποκράτης μου έδωσε την ευκαιρία να την υλοποιήσω. Βρέθηκα στην Κω, γιατί πίστευα πως μέσω αυτής θα μπορούσα να «ευχαριστήσω» το μπάσκετ για όσα σπουδαία μου έχει προσφέρει, μεταφέροντας αυτή την ευγνωμοσύνη στα νεότερα παιδιά, μαζί με τις εμπειρίες που κέρδισα. Αν μπορούμε, εμείς οι αθλητές, να θεωρούμαστε πρότυπα για τα παιδιά αυτά, οφείλουμε με το δικό μας τρόπο να δείξουμε πως το μπάσκετ είναι αγάπη, ζωή και διασκέδαση.

Μετά από αυτές τις δύο εντυπωσιακές νίκες μπορούμε να πούμε κάτι…

(Διακοπή) Όχι, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε κάτι για τους στόχους του Ιπποκράτη. Ο μόνος στόχος είναι… να μην κουνάει στο νησί! Είναι κάτι πολύ σημαντικό, αυτό που αναφέρω, γιατί η Κως υποφέρει ακόμη από μετασεισμικές δονήσεις, με τον κόσμο του νησιού να περνά δύσκολες μέρες. Εύχομαι καλό κουράγιο σε όλους και να σταματήσουν επιτέλους αυτά τα φαινόμενα, καθώς δεν είναι καθόλου εύκολη αυτή η κατάσταση.

Ράφα Αλαγάς

photo credit : Γιάννος Δρέτας



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ