19 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Αρτος και θεάματα

Παραγγελιά να το 'χαν κάνει από τον ΕΣΑΚΕ το σενάριο, δύσκολα θα τους έβγαινε με τόσο μεγάλη συχνότητα. Οι παρατάσεις πάνε δυο -δυο, το σασπένς όλο και κάπου εμφανίζεται στο πρωτάθλημα, κουβέντα έχουμε να κάνουμε και ο χρόνος κυλάει με τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας να μένουν κάτω από το χαλάκι.
Για να λέμε την αλήθεια, αν στη θέση του Γαλατσόπουλου ήταν ακόμα ο Χαλβατζάκης θα είχαμε... λαλήσει να ακούμε και να διαβάζουμε για το ευρωπαϊκό ΝΒΑ, για το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης και τ' άλλα τα όμορφα που είχε ο παθιασμένος με τη φιγούρα πρώην.


Ο Γαλατσόπουλος είναι πιο πρακτικός άνθρωπος. Πιο πολύ τον νοιάζει ο άρτος, παρά τα θεάματα. Κι εκεί, στα του άρτου, τα ζόρια ελοχεύουν. Ακόμα και στην κατ' εξοχήν εκδήλωση θεάματος το all star που επί των ημερών του επιστρέφει στο προσκήνιο, λίγο έλειψε να βγει στον έρανο για να καλύψει τις ανάγκες. Η κόμπλα ξεπεράστηκε στο άψε - σβήσε και τώρα έμειναν μόνο τα ψιλοπροβλήματα. Ποιόν θα προλάβουν να πρωτοχωρέσουν στο πρόγραμμα και ποιόν να πρωτοεξυπηρετήσουν από τους ενδιαφερόμενους. Αμα έχεις μεγάλη καρδιά όμως, χίλιοι καλοί χωράνε.
Ετσι κι αλλιώς, ο κόσμος της Πάτρας σε αυτές καθεαυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις θα παραστεί κι εκεί είναι σίγουρα ότι θα απολαύσει κέφι, πάντα οι συμμετέχοντες τιμούν μια διήμερη ευκαιρία να ξεσκάσουν και πάντα σέβονται τον θεατή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καλώς επέστρεψε το all star στην ζωή μας.


Στα του πρωταθλήματος, λοιπόν, τελειώνει για παράδειγμα το ματς στην Αμαλιάδα και να σου η αποθέωση για το υπερθέαμα και άλλα τέτοια. Την ίδια ώρα, ο Καλαμπάκος και ο Βετούλας... κοπανούσαν τα κεφάλια τους στον τοίχο με όσα είχαν εκτυλχιθεί στο γήπεδο νωρίτερα. Το δίναμε ο ένας στον άλλο που είπε ο Καλαμπάκος, πολύ κομψά και σίγουρα έχοντας... καταπιέσει τον εαυτό του για να μην πει αυτό που ένιωθε. Το δραματικό φινάλε και η αγωνιώδης εξέλιξη, παραδοσιακά μπερδεύονται με το... σπάνιο μπασκετικό θέαμα στην Ελλάδα. Είτε από άγνοια είτε εσκεμμένα, για να αλλάζει η ατζέντα.

Αλλο παράδειγμα, οι 117 που έριξε το Λαύριο. Και μπράβο του και μαγκιά του, όχι γι' αυτούς τους 117, αλλά για τη συνολική του εικόνα και προσπάθεια, τους παίκτες που πήγαν και πήραν οι άνθρωποι, το μπάσκετ που παίζουν και την όλη τους παρουσία. Μόνο που τα ρεκόρ και τα σπασμένα φρένα του Λαυρίου, καλύπτουν τους... απέναντι. Τα Τρίκαλα των εννέα παικτών και άντε εκεί, λες ότι συμβαίναι στον αθλητισμό να τραυματίζοντα ταυτόχρονα δυο ξένοι βασικά του όπλα πριν από ματς. Σε μια ομάδα όμως που την έχει κάνει ο χρηματοδότης, που το τοπίο είναι θολό, τα σενάρια περί χρεών πάνε κι έρχονται και γενικά τα ερωτηματικά αρκετά, περισσότερο αναρωτιέσαι πώς θα το παλέψουν μέχρι τέλους, παρά πότε θα αναρρώσουν οι παίκτες.

Γενικά στον κάμπο βέβαια δεν το λες και... εύκρατο το οικονομικό κλίμα. Στον Γυμναστικό η κλεψύδρα κοντεύει να αδειάσει. Οχι μόνο για τα χρέη προς όλη την ομάδα, που απ' όσο πιάνουν οι κεραίες, δυο - τρεις φορές την εβδομάδα κάποιοι με λίγο μεγαλύτερη άνεση κάνουν τραπεζώματα για να ξεχνιούνται όλοι. Κυρίως όμως ως προς την λήξη της προθεσμίας που έχει κάθε νεοσύστατη ΚΑΕ να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να πάρει τα πιστοποιητικά της. "Τράτο" κάποιων μηνών δίνει η ΕΕΑ και αυτό λήγει μέσα στην εβδομάδα. Κοντός ψαλμός.
Πώς και πώς περιμένουν τις εξελίξεις και πολλοί άλλοι. Στον Πανιώνιο για παράδειγμα, όπου το μαγαζί δουλεύει και ο γιατρός είναι κύριος στις υποχρεώσεις τους, βλέπουν ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να χαρούν μια υπέρβαση που θα αλλάξει τα δεδομένα, την ώρα που οι άλλοι τις κάνουν. Στην Ρόδο με τον χωρίς βασικό οργανωτή Κολοσσό πολλοί το πίστευαν. Προφανώς και οι παίκτες, δεν τους κατηγορεί κανείς για αδιαφορία, αλλά μόνο η πίστη δεν αρκεί. Οπότε, κανα... κανόνι αντιπάλου, ευπρόσδεκτο είναι.

Περί κανονιών μιλώντας, αναπόφευκτα πάει η σκέψη και στον Αρη. Εκεί το ντους είναι σκωτσέζικο. Τα ζόρια του Λάσκαρη τα ήξεραν, η ελπίδα να ξεπεραστούν έσβησε, η αβεβαιότητα έγινε πρόσκαιρα νέα ελπίδα με αυτούς που βγήκαν μπροστά, το τρενάρισμα των εξελίξεων έχει φέρει πάλι βουβαμάρα. Κάποιοι που τα παρακολουθούν από κοντά, λένε ότι οι ώρες μετράνε αντίστροφα. Με το που θα λήξει η ευρωπαϊκή πορεία, το βράδυ της Τετάρτης, θα αρχίσουν να τρέχουν οι εξελίξεις. Δύο ερωτηματικά προκύπτουν. Πόσα ξέρουν όσοι τα λένε. Και αν ξέρουν, τι έκταση θα έχουν οι εξελίξεις.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ