22.2 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Από το BCL στην Ευρωλίγκα

Η πρόσφατη μετακίνηση του Χάουαρντ Σαντ Ρος από την ΑΕΚ στην ΤΣΣΚΑ και κυρίως ο ρόλος που παίζει ο Κουβανός στο παιχνίδι της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη, όπως προκύπτει από τον αυξημένο χρόνο συμμετοχής του, αποτελεί (μία ακόμα) σαφή ένδειξη της αγωνιστική ποιότητας που διαθέτει το Basketball Champions League ως διοργάνωση. Μπορεί να μην είναι Ευρωλίγκα, όμως τα στάνταρντ της είναι υψηλά.

Άλλωστε από το περασμένο καλοκαίρι συνολικά 10 παίκτες που αγωνίστηκαν πέρυσι στο BCL έχουν βρει επαγγελματική στέγη σε ομάδες της Ευρωλίγκας, παίζοντας μάλιστα καλά. Το basketa.gr έκανε μια μικρή έρευνα, εντόπισε αυτούς τους 10 παίκτες και τους παρουσιάζει.

ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΣΑΝΤ ΡΟΣ (G/F)

Ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος του παιχνιδιού της ΑΕΚ φέτος, ένας άνθρωπος για όλες τις δουλειές στο γήπεδο. Με μέσους όρους 12,9 πόντων, 6,7 ριμπάουντ, 4,1 ασίστ και 2,2 κλεψιμάτων είχε καθοριστικό ρόλο τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, ενώ με τη συνολική παρουσία του βάδιζε ολοταχώς για την ανάδειξή του σε MVP του φετινού BCL.

Ο Δημήτρης Ιτούδης τον επέλεξε ως αντικαταστάτη του τραυματία Ουίλ Κλάιμπερν και η ΤΣΣΚΑ κατάφερε να τον αποκτήσει μετά από μακρόχρονες διαπραγματεύσεις με την ΑΕΚ κι αφού κατέβαλε buy out ύψους 500.000 Ευρώ. Ο Σαντ Ρος "κούμπωσε" αμέσως στην ΤΣΣΚΑ, όπως φαίνεται από το ότι παίζει 21 λεπτά σε κάθε αγώνα της στην Ευρωλίγκα, έχοντας 7 πόντους, 2,7 ριμπάουντ, 1,8 ασίστ και 1,8 κλεψίματα ανά αγώνα.

ΚΕΒΙΝ ΠΑΝΤΕΡ (G)

Έφτιαξε το όνομά του στο Basketball Champions League, όπου επί μία τριετία πρωταγωνίστησε. Πρώτα στην πολωνική Ρόζα Ράντομ και στη συνέχεια σε ΑΕΚ και Βίρτους Μπολόνια, με τις οποίες κατέκτησε από μία φορά το τρόπαιο. Πέρυσι με την Μπολόνια είχε 16 πόντους, 3,4 ριμπάουντ και 1,7 ασίστ σε κάθε αγώνα του BCL.

Και φέτος ήρθε η ώρα να δοκιμάσει στην Ευρωλίγκα. Η πρώτη του απόπειρα στον Ολυμπιακό ήταν αποτυχημένη, όμως έφυγε νωρίς και ο Ερυθρός Αστέρας τού έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία, με προπονητή μάλιστα τον Ντράγκαν Σάκοτα, με τον οποίον είχαν κερδίσει το 2018 το BCL με την ΑΕΚ. Στον Αστέρα ο Πάντερ σκοράρει 16,4 πόντους με 46% στα τρίποντα σε κάθε αγώνα της Ευρωλίγκας.

ΤΑΪΡΙΣ ΡΑΪΣ (G)

Είναι ένας παίκτης με παρελθόν στην Ευρωλίγκα, την οποία άλλωστε κατέκτησε το 2014 ως παίκτης της Μακάμπι. Όμως πέρυσι αγωνίστηκε στο BCL και μάλιστα διέπρεψε, καθώς όχι μόνον οδήγησε την Μπάμπεργκ στο φάιναλ φορ (αποκλείοντας την ΑΕΚ), αλλά αναδείχθηκε κιόλας MVP της διοργάνωσης. Σκόραρε 16,4 πόντους και μοίραζε 4,4 ασίστ σε κάθε αγώνα.

Φέτος ο Παναθηναϊκός τού έδωσε μία ακόμα ευκαιρία να παίξει στην Ευρωλίγκα κι αυτός δείχνει την αξία του. Έχει 10,5 πόντους με 42% στα τρίποντα και 2,8 ασίστ παίζοντας κατά κύριο λόγο πίσω από τον Νικ Καλάθη.

ΟΓΚΟΥΣΤΙΝ ΡΟΥΜΠΙΤ (F/C)

Έπαιξε κι αυτός μαζί με τον Ράις πέρυσι στην Μπάμπεργκ και είχε πολύ καλή παρουσία στο BCL. Με 13,3 πόντους και 6,3 ριμπάουντ ανά αγώνα ήταν ένας από τους πιο αξιόπιστους ψηλούς της διοργάνωσης.

Και φέτος επέστρεψε στην Ευρωλίγκα, όπου είχε αγωνιστεί και πριν από δύο χρόνια με την Μπάμπεργκ. Ο Ολυμπιακός τον εμπιστεύτηκε κι αυτός τού δίνει 6,5 πόντους και 3,1 ριμπάουντ σε κάθε αγώνα.

ΓΙΟΥΣΟΥΦΑ ΦΑΛ (C)

Ο Σενεγαλέζος γίγαντας των 2,21μ. συστήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινό επί της ουσίας πέρυσι, όταν έπαιξε με τη Στρασμπούρ στο BCL. Είχε 11,5 πόντους, 7,5 ριμπάουντ και 1,7 τάπες σε κάθε αγώνα της διοργάνωσης και έπεισε την Μπασκόνια ότι άξιζε ο κόπος να επενδύσει πάνω του.

Το ντεμπούτο του φέτος στην Ευρωλίγκα δεν είναι κακό, καθώς παίζει σχεδόν 15 λεπτά ανά αγώνα και έχει 6,5 πόντους και 5,3 ριμπάουντ.

ΙΣΜΑΕΛ ΜΠΑΚΟ (C)

Ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της εξαιρετικής πορείας που πραγματοποίησε πέρυσι στο BCL η Αντβέρπ φτάνοντας ως το φάιναλ φορ, που διοργάνωσε η ίδια. Είχε 11,2 πόντους και 6,4 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Το καλοκαίρι ο Βέλγος σέντερ έκανε το επόμενο βήμα υπογράφοντας συμβόλαιο με τη Βιλερμπάν, με την οποίαν έχει περιορισμένο ρόλο στην Ευρωλίγκα. Παίζει 11 λεπτά σε κάθε αγώνα κι έχει 3,7 πόντους και 2 ριμπάουντ.

ΡΙΧΑΡΝΤΣ ΛΟΜΑΣ (F)

Μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι έπαιζε όλη του τη ζωή στην πατρίδα του, τη Λετονία. Με τη Βέντσπιλς πέρυσι έκανε μια εξαιρετική σεζόν στο BCL, σκοράροντας 17,1 πόντους ανά αγώνα με ποσοστό 51% στα τρίποντα και έχοντας επίσης 2,8 ριμπάουντ και 2,9 ασίστ.

Αυτές οι επιδόσεις του, ειδικά στα τρίποντα, ήταν το διαβατήριό του για να πάει στη Γαλλία και τη Βιλερμπάν, που του έδωσε την ευκαιρία να παίξει για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα. Παίζει 13 λεπτά ανά αγώνα κι έχει 5,3 πόντους με 40% στα τρίποντα.

ΤΙΜ ΑΜΠΡΟΜΑΪΤΙΣ (F)

Ήταν πέρυσι ο πρώτος σκόρερ της Τενερίφε στην πορεία της προς τον τελικό του Basketball Champions League, όπου έχασε από τη Βίρτους Μπολόνια. Σκόραρε 11,3 πόντους σε κάθε αγώνα σουτάροντας με 44% στα τρίποντα, ενώ είχε επίσης 5,4 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ.

Φέτος επέστρεψε στην Ευρωλίγκα μετά το πέρασμα που είχε κάνει το 2014 με τη Στρασμπούρ. Στη Ζενίτ παίζει 17 λεπτά ανά αγώνα κι έχει 7,3 πόντους με 44% στα τρίποντα και 3,6 ριμπάουντ.

ΚΟΛΤΟΝ ΑΪΒΕΡΣΟΝ (C)

Είναι ένας παίκτης που έχει παίξει κι άλλες φορές στην Ευρωλίγκα, όμως πέρυσι ήταν πρωταγωνιστής στην Τενερίφε. Μαζί με τον Αμπρομάιτις συνέθεσαν το πιο αξιόπιστο δίδυμο ψηλών στο BCL και οδήγησαν την ισπανική ομάδα στον τελικό της διοργάνωσης. Ο Άιβερσον είχε 10,7 πόντους και 6,3 ριμπάουντ σε κάθε αγώνα.

Φέτος πήγε μαζί με τον Αμπρομάιτις στη Ζενίτ και κάνει μία ακόμα παρουσία στην Ευρωλίγκα με 5,2 πόντους και 4,8 ριμπάουντ ανά αγώνα.

ΚΙΦΕΡ ΣΑΪΚΣ (G)

Πήγε τον Δεκέμβριο στο Μιλάνο για να αντικαταστήσει τον Σέλβιν Μακ προερχόμενος από το πρωτάθλημα της Κίνας, όπου έπαιζε από την αρχή της σεζόν. Πέρυσι όμως είχε πολύ καλή παρουσία στο BCL με την Αβελίνο, σκοράροντας 14,1 πόντους και μοιράζοντας 4,3 ασίστ σε κάθε αγώνα της.

Στο Μιλάνο έχει προλάβει να παίξει 8 αγώνες έχοντας 7,6 πόντους και 1,9 ασίστ κατά μέσο όρο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ