28.5 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Από το Τοπικό στην Εθνική Ιταλίας (pics)

Όταν ο Πολ Μπιλίγκα ξεκινούσε την καριέρα του στο μπάσκετ από το Τοπικό, το 2008, δεν μπορούσε να φανταστεί πως δέκα χρόνια μετά θα είναι διεθνής με την Εθνική Ιταλίας.

Ο 27χρονος σέντερ μετακόμισε το καλοκαίρι στην πρωταθλήτρια Βενέτσια, μετά τον υποβιβασμό της Κρεμόνα στην Α2, με την καριέρα του να παίρνει τα… πάνω της έπειτα από την κλήση του τότε ομοσπονδιακού τεχνικού, Έτορε Μεσίνα, στη «σκουάντρα ατζούρα». Η έκπληξή του ήταν μεγάλη, όπως άλλωστε παραδέχθηκε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της FIBA: «Μετά την περσινή σεζόν στην Κρεμόνα δεν περίμενα πως θα έχω τόσο αυξημένες πιθανότητες να κληθώ στην Εθνική. Αλλά τον Ιούνιο δέχθηκα την κλήση από την ομοσπονδία, από την οποία μου είπαν πως θα πρέπει να είμαι έτοιμος, επειδή ενδέχεται ο Έτορε Μεσίνα να με καλέσει. Ενθουσιάστηκα, "θα είμαι έτοιμος", τους απάντησα. Δεν κατάλαβα γιατί ο Μεσίνα να θέλει να με καλέσει. Από πού με ήξερε; Με είχε δει ποτέ να παίζω; Έτσι, πήγα στις προπονήσεις και ο Μεσίνα μου είπε: "Σε ξέρω, σε έχω δει σε βίντεο". Κάπως έτσι κατάλαβα πόσο σπουδαίος είναι ως προπονητής».

Δεν συμμετείχε απλώς στο Ευρωμπάσκετ 2017, με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας, είχε και κατά μέσο όρο δεκαέξι λεπτά συμμετοχής. Ο γεννημένος στην Περούτζια, με καταγωγή από το Καμερούν, σέντερ ξεκίνησε από τα χαμηλά. Συγκεκριμένα, από το Τοπικό. «Δεν ήμουν από τους παίκτες που τους έλεγαν όταν ήταν μικροί: "Θα γίνεις μεγάλος". Ξεκίνησα από τις μικρότερες κατηγορίες της Ιταλίας και κάθε χρόνο ανέβαινα κι ένα επίπεδο, με "όπλο" τη σκληρή δουλειά. Είναι σπουδαίο για εμένα να παίζω πλέον στην Εθνική. Κάθε Ιταλός, που παίζει μπάσκετ, θέλει να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο. Την πρώτη φορά που τη φόρεσα αισθάνθηκε σαν ένα παιδί μου του κάνουν δώρο ένα παιχνίδι. Το απόλαυσα, ήμουν στα αποδυτήρια με παίκτες όπως ο Τζίτζι Ντατόμε, ο Νίκολο Μέλι, ο Μάρκο Μπελινέλι. Τους έβλεπα από την τηλεόραση και στο Ευρωμπάσκετ ήμασταν συμπαίκτες. Πλέον, με γνωρίζουν κι εκτός χώρας. Μου λένε: "Έχεις ταλέντο, παίζεις στην Εθνική". Δεν ρωτάει κανείς πια ποιος είμαι. Όλα έχουν αλλάξει για εμένα, η συμμετοχή μου στην εθνική ομάδα βοήθησε την καριέρα μου».

Ο Πολ Μπιλίγκα ενίσχυσε την Εθνική και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019. Η ομάδα έχει μέχρι στιγμής «τέσσερα στα τέσσερα» και δεν το κρύβει πως στοχεύει στην πρόκρισή της στα τελικά της Κίνας. Τα δύο εντός έδρας παιχνίδια της έγιναν στο Τορίνο και το Τρεβίζο, με τον Ιταλό διεθνή να δηλώνει την απόλυτη ικανοποίησή του για το νέο σύστημα διεξαγωγής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης: «Είναι σπουδαίο! Αλλάζεις πόλεις, σε βλέπουν περισσότεροι. Ήταν κάτι απαραίτητο για τους φιλάθλους, γιατί είναι κάποιοι που δεν ξέρουν και πολλά για το ιταλικό μπάσκετ. Χρειάζονται τέτοια παιχνίδια, σε διάφορες πόλεις. Όταν, μάλιστα, κερδίζεις ο κόσμος θέλει να βλέπει ακόμα περισσότερο μπάσκετ. Είναι σημαντικό και για τους παίκτες, γνωρίζουμε πως πλέον έχουμε την ευκαιρία να ξεκουραστούμε το καλοκαίρι. Ήταν πολύ σκληρό να παίζεις ολόκληρο το χρόνο και μετά να κάνεις ξανά προετοιμασία απλώς για να δώσεις κάποια παιχνίδια ακόμα. Πλέον, μπορείς να ξεκουραστείς και παράλληλα οι φίλαθλοι μπορούν να βλέπουν την Εθνική τους ολόκληρο το χρόνο, όχι μόνο το καλοκαίρι. Είναι καλύτερο το νέο καλεντάρι».

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ