28.4 C
Athens
Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Από το ΟΑΚΑ στο Κάουνας (vids)

Η ιστορία των επίσημων αγώνων της Εθνικής μας ομάδας με τη Λιθουανία ξεκινά μετά το 1992, οπότε οι Λιθουανοί ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Σοβιετική Ένωση. Για την ακρίβεια το 1995 επί ελληνικού εδάφους, στο ΟΑΚΑ, που είχε φιλοξενήσει τότε το Ευρωμπάσκετ. Ο τελευταίος μέχρι σήμερα αγώνας έγινε στη Λιθουανία, στο Κάουνας, όπου διοργανώθηκε η τελική φάση του Ευρωμπάσκετ του 2011. Και στα δύο αυτά παιχνίδια νικήτρια ήταν η Λιθουανία, η οποία έχει νικήσει στα έξι από τα οκτώ παιχνίδια που έχει παίξει με την Εθνική μας ομάδα σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις: Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και Ευρωμπάσκετ

Ενόψει του νέου ραντεβού που δίνουν οι δύο ομάδες το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη για τη φάση των "16" του φετινού Ευρωμπάσκετ, το basketa.gr κάνει ένα flash back στα οκτώ παιχνίδια μεταξύ Ελλάδας και Λιθουανίας, που έχουν προηγηθεί αυτού που θα γίνει τώρα.

1995 ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ (Αθήνα)
Ελλάδα - Λιθουανία 73-89 (α’ φάση)

Την προηγούμενη η Εθνική είχε χάσει στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ, που γινόταν στο ΟΑΚΑ, από τη Σερβία και ήθελε να ρεφάρει, αλλά εκείνη η ομάδα της Λιθουανίας δεν ήταν στα… κυβικά της. Ο Μαρτσουλιόνις σκόραρε με όποιον τρόπο ήθελε, ο Σαμπόνις δεν είχε αντίπαλο μέσα στα καλάθια (μάζεψε 23 ριμπάουντ) και η ήττα ήρθε εύκολα και απολύτως φυσιολογικά. “Όσα χρόνια παρακολουθώ τους Λιθουανούς, τόσο καλούς δεν τους θυμάμαι”, έλεγε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ενώ ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις έκανε πλάκα: “Μέχρι τώρα δεν είχα κερδίσει ποτέ ελληνική ομάδα επί ελληνικού εδάφους. Τώρα που τα κατάφερα, μπορώ να σταματήσω”! Φυσικά δεν σταμάτησε τότε…

ΕΛΛΑΔΑ: Παταβούκας, Γιαννάκης 17(3), Σιγάλας 7, Κακιούσης, Αλβέρτης 7(1), Οικονόμου 14, Αγγελίδης 4, Φασούλας 2, Ρετζιάς 3, Χριστοδούλου 19(4). Μπακατσιάς, Σταυρακόπουλος δεν έπαιξαν
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Στομπέργκας, Λουκμίνας 7(1), Κουρτινάιτις 17(3), Σαμπόνις 18, Καρνισόβας 17, Μαρτσουλιόνις 28(4), Εϊνίκις 2, Μαρκεβίτσιους. Χομίτσιους, Κράπικας δεν έπαιξαν.

1996 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (Ατλάντα)
Ελλάδα -Λιθουανία 66-99 (Προημιτελικά)

Η Εθνική είχε πάρει την τρίτη θέση στον Β’ όμιλο του ολυμπιακού τουρνουά και αναπόφευκτα έπεσε πάνω στη Λιθουανία, η οποία είχε τερματίσει δεύτερη στον άλλον όμιλο πίσω από τις ΗΠΑ και ήταν ουσιαστικά η ίδια ομάδα που ένα χρόνο νωρίτερα είχε νικήση την ελληνική στην Αθήνα. Μόνο που στην Ατλάντα τη νίκησε ακόμα πιο εύκολα. Στο πρώτο ημίχρονο το σκορ ήταν ήδη 45-19 και το δεύτερο έγινε γιατί έπρεπε να γίνει. Η Λιθουανία έπαιξε τελικά στο μικρό τελικό, όπου κατέκτησε το χάλκινο μεταλλιο νικώντας την Αυστραλία, ενώ η Εθνική μας κατέλαβε την πέμπτη θεση νικώντας στον αγώνα κατάταξης τη Βραζιλία στην τελευταία εμφάνιση του Παναγιώτη Γιαννάκη με το εθνόσημο.

ΕΛΛΑΔΑ: Μπακατσιάς 2, Παταβούκας, Γιαννάκης 2, Δ. Παπανικολάου 6, Σιγάλας 18(1), Κακιούσης 7, Αλβέρτης 7(1), Οικονόμου 1, Αγγελίδης 8(1), Φασούλας 7, Ρετζιάς 8, Χριστοδούλου.
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Βαϊσβίλα, Μ. Ζουκάουσκας 8, Ε. Ζουκάουσκας 2, Πατσέσας 4, Στομπέργκας 9, Λουκμίνας 8(2), Κουρτινάιτις 15(5), Σαμπόνις 10, Καρνισόβας 15, Μαρτσουλιόνις 16(2), Εϊνίκις 12.

1997 ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ (Χιρόνα)
Ελλάδα - Λιθουανία 73-66 (φάση 16)

Το 1997 στην Ισπανία ήταν η σειρά της Εθνικής μας να νικήσει. Αυτή τη φορά δεν υπήρχαν Σαμπόνις και Μαρτσουλιόνις στη Λιθουανία, ο Γιασικεβίτσιους ήταν νεαρός και άπειρος, οπότε τα πράγματα ήταν πιο εύκολα. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης είχε περάσει πια στη δεξιά άκρη του πάγκου καθοδηγώντας μια ομάδα, η οποία με πρωταγωνιστές τον 20χρονο Δημήτρη Παπανικολάου, τον 21χρονο Γιάννη Γιαννούλη και τον πιο έμπειρο Άγγελο Κορωνιό πήρε μια σημαντική νίκη στο δρόμο για την τέταρτη θέση στο τουρνουά. Σε εκείνο το παιχνίδι είχε παίξει και ο σημερινός προπονητής της Εθνικής Λιθουανίας, Αντομάιτις.

ΕΛΛΑΔΑ: Παταβούκας 6(1), Δ. Παπανικολάου 15, Σιγάλας 9(1), Κορωνιός 11(1), Αλβέρτης 5(1), Οικονόμου 9(1), Γιαννούλης 11, Ρετζιάς 7, Χριστοδούλου.
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Γιασικεβίτσιους 5(1), Τιμίνσκας 6, Στομπέργκας 16(2), Ε. Ζουκάουσκας, Λουκμίνας 10(2), Αντομάιτις, Καρνισόβας 9, Εϊνίκις 12, Πρασκεβίτσιους 8.

1999 ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ (Ντιζόν)
Ελλάδα - Λιθουανία 64-82 (α’ φάση)

Το παιχνίδι αυτό σφράγισε τον ντροπιαστικό αποκλεισμό της Εθνικής από την πρώτη κιόλας φάση του Ευρωμπάσκετ, γυρίζοντάς την πολλά χρόνια πίσω. Για την ακρίβεια στο 1961, την τελευταία χρονιά που ολοκλήρωσε μια μεγάλη διοργάνωση χωρίς να πετύχει ούτε μία νίκη! Είχαν προηγηθεί οι δύο ήττες από τη Γερμανία και την Τσεχία, οι οποίες ουσιαστικά είχαν καταδικάσει την ελληνική ομάδα σε αποκλεισμό. Κόντρα στη Λιθουανία οι διεθνείς μας παρουσιάστηκαν χωρίς ηθικό και διάθεση να παλέψουν, έχασαν εύκολα και μετά το παιχνίδι ο Άγγελος Κορωνιός ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Εθνική ομάδα. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Πετρόπουλος ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για το "ναυάγιο", όμως ο αρχηγός, Γιώργος Σιγάλας, διαφώνησε μαζί του: "Δεν έχει δίκιο ο κόουτς. Έκανε φανταστική δουλειά και οι μοναδικοί υπεύθυνοι είμαστε εμείς οι παίκτες, που άλλα μάς έλεγε να κάνουμε κι εμείς κάναμε του κεφαλιού μας στο γήπεδο", είπε! Άλλη εποχή, άλλες νοοτροπίες... Για την ιστορία, η Εθνική ομάδα είχε παραταχθεί σε εκείνο το Ευρωμπάσκετ χωρίς τους Οικονόμου, Λιαδέλλη, Ρετζιά, Σιούτη, ενώ λίγο πριν από το πρώτο τζάμπολ τραυματίστηκε και τέθηκε νοκ άουτ και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης.

ΕΛΛΑΔΑ: Καλαϊτζής 2, Μπαλογιάννης, Μπουντούρης 14(1), Παπανικολάου 21(2), Σιγάλας 2 Κορωνιός 8(1), Σούλης 2, Τσακαλίδης 9, Γιαννούλης 2, Κακιούζης 4, Καράγκουτης. Αλβέρτης δεν έπαιξε.
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Γιασικεβίτσιους 4, Μ. Ζουκάουσκας 9, Μασιούλις 1, Στομπέργκας 13(1), Μαρτσουλιόνις 9, Ε. Ζουκάουσκας 4, Αντομάιτις, Σαμπόνις 18, Καρνισόβας 20, Εϊνίκις 4. Μασκολιούνας, Πρασκεβίτσιους δεν έπαιξαν.

2004 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (Αθήνα)
Ελλάδα - Λιθουανία 76-98 (α’ φάση)

Η Εθνική είχε ξεκινήσει καλά το τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας κερδίζοντας την Αυστραλία και χάνοντας στα σημεία από τις ΗΠΑ, ωστόσο απέναντι στη Λιθουανία βρήκε τον μπελά της και... παρέδωσε πνεύμα νωρίς νωρίς. Στο πρώτο δεκάλεπτο το σκορ ήταν ήδη 28-10 υπέρ των Λιθουανών, οι οποίοι έκαναν περίπατο σε όλο το παιχνίδι σουτάροντας 13/24 τρίποντα. Μόνον οι Στομπέργκας και Σισκάουσκας είχαν μαζί 47 πόντους με 9/12 τρίποντα! Ο Νίκος Ζήσης ήταν ο μόνος που κάτι προσπάθησε να κάνει για την Εθνική μας, η οποία με προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη εμφάνισε για πρώτη φορά σε εκείνο το τουρνουά την ανανεωμένη ομάδα, που έμελλε να κάνει θραύση την επόμενη πενταετία στο παγκόσμιο στερέωμα.

ΕΛΛΑΔΑ: Αλβέρτης 2, Παπαλουκάς 1, Ζήσης 18(3), Παπανικολάου 7, Σπανούλης 5(1), Φώτσης, Χατζηβρέττας 2, Ντικούδης 5, Τσαρτσαρής 8, Διαμαντίδης 8(1), Παπαδόπουλος 13, Κακιούζης 7.
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Γκινεβίτσιους 3(1), Μ. Ζουκάουσκας 2, Ματσιγιάουσκας 6(1), Στομπέργκας 22(4), Σισκάουσκας 25(5), Σονγκάιλα 13(1), Σλάνινα, Ε. Ζουκάουσκας 3, Κ. Λαβρίνοβιτς, Γιασικεβίτσιους 9(1), Σαλένγκα 4, Γιαβτόκας 11.

2006 ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ (Χαμαμάτσου)
Ελλάδα - Λιθουανία 81-76 (παρ., α’ φάση)

Ο δρόμος προς τον τελικό του Μουντομπάσκετ άρχισε με νίκη επί του Κατάρ στην πρεμιέρα και την 2η αγωνιστική του Γ' ομίλου η Εθνική μας βρήκε μπροστά της τη Λιθουανία, που δεν είχε Γιασικεβίτσιους, Σισκάουσκας και Στομπέργκας, αλλά εμφάνισε για πρώτη φορά τον Καλνιέτις και εξακολουθούσε να είναι ανταγωνιστική. Τόσο ώστε ανάγκασε την Εθνική μας να παίξει παράταση για να τη νικήσει, παρόλο που είχε 21/41 βολές και 17 ριμπάουντ λιγότερα! Ο Διαμαντίδης έκανε μια από τις γνωστές all around εμφανίσεις του, ο Φώτσης έβαλε μεγάλα καλάθια, ενώ ψύχραιμος και καθοριστικός στο τέλος ήταν ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος μετά το παιχνίδι πέταξε τη... βόμβα: "Είναι πολυτέλεια το ταλέντο που διαθέτει αυτή η ομάδα. Αν εξαιρέσει κάποιος τις ΗΠΑ, έχουμε το καλύτερο ρόστερ στον κόσμο, μαζί με κανα-δυο ομάδες ακόμα"! Μάγος ήσουν;

ΕΛΛΑΔΑ: Παπαλουκάς 8, Σχορτσανίτης 5, Ζήσης 4, Σπανούλης 15(1), Φώτσης 11(1), Χατζηβρέττας 7(1), Ντικούδης 6, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 3, Παπαδόπουλος 8, Κακιούζης 10(1). Βασιλόπουλος δεν έπαιξε.
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Μ. Ζουκάουσκας 10(1), Ματσιγιάουσκας 10(1), Ντ. Λαβρίνοβιτς 6, Γκούστας 4, Σονγκάιλα 18, Καλνιέτις 5, Κλέιζα 14(2), Κ. Λαβρίνοβιτς 2, Γιασάιτις 13(3), Γιανκούνας 4, Γιαβτόκας. Ντελινινκάιτις δεν έπαιξε.

2007 ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ (Μαδρίτη)
Ελλάδα - Λιθουανία 69-78 (μικρός τελικός)

Αυτό το παιχνίδι ήταν το τελευταίο ενός Ευρωμπάσκετ, το οποίο δεν είχε αρχίσει με καλούς οιωνούς για την Εθνική ομάδα. Στην προετοιμασία υπήρξε μεγάλη αναστάτωση με τις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις των παικτών, που είχαν τότε μπροστάρη τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, ενώ στη συνέχεια τραυματίστηκε στο δάχτυλο ο Αντώνης Φώτσης και δεν ακολούθησε την αποστολή στην Ισπανία. Το κλίμα δεν ήταν πολύ καλό, όμως στη διάρκεια του τουρνουά η Εθνική βρήκε τον εαυτό της, έκανε δύο μεγάλες ανατροπές στον αγώνα με την Κροατία και σε αυτόν με τη Σλοβενία στα προημιτελικά, κόντραρε στα ίσια στον ημιτελικό την οικοδέσποινα Ισπανία, από την οποία έχασε αδίκως και με την κρίσιμη συμβολή των διαιτητών, κι έφτασε να παίξει στον μικρό τελικό, άδεια εντελώς από ενέργεια, κόντρα στη Λιθουανία, που είχε και Σισκάουσκας και Γιασικεβίτσιους, λίγο πριν ο τελευταίος υπογράψει το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό. Οι Λιθουανοί σούταραν 15/26 τρίποντα και νίκησαν εύκολα την Εθνική μας, που δεν έχασε μόνο το μετάλλιο, αλλά υποχρεώθηκε να παίξει την επόμενη χρονιά στο Προολυμπιακό τουρνουά, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, προκειμένου να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο μικρός τελικός του Ευρωμπάσκετ 2007 με τη Λιθουανία ήταν το κύκνειο άσμα του Νίκου Χατζηβρέττα, ο οποίος μετά τον αγώνα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Εθνική ομάδα.

ΕΛΛΑΔΑ: Παπαλουκάς 8, Μπουρούσης 4, Ζήσης 23(3), Σπανούλης 2, Βασιλόπουλος 8(1), Χατζηβρέττας, Ντικούδης 10, Τσαρτσαρής 7(1), Διαμαντίδης 7(1), Παπαδόπουλος, Κακιούζης. Πελεκάνος δεν έπαιξε.
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Καουκένας 5(1), Ματσιούλις 3(1), Ντ. Λαβρίνοβιτς 6, Σισκάουσκας 13(3), Σονγκάιλα 2, Γιασάιτις 6(2), Κλέιζα 13(3), Κ. Λαβρίνοβιτς 19(2), Γιασικεβίτσιους 11(3). Γκούστας, Γιανκούνας, Γιαβτόκας δεν έπαιξαν.

2011 ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ (Κάουνας)
Ελλάδα - Λιθουανία 69-73 (θέσεις 5-6)

Ο αγώνας αυτός ήταν ουσιαστικά αδιάφορος, αφού με την πρόκρισή τους στην πρώτη εξάδα και οι δύο ομάδες είχαν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στο Προολυμπιακό τουρνουά του 2012 (εκεί όπου η Εθνική μας έπεσε θύμα του... Νταγκουντούρο και αποκλείστηκε). Η Εθνική μετά τις δύο πρώτες φάσεις των ομίλων έπαιξε στα προημιτελικά με τη Γαλλία, από την οποία έχασε με 64-56, όμως στο κρίσιμο παιχνίδι για την είσοδο στην εξάδα νίκησε τη Σερβία (87-77) με σπουδαία εμφάνιση από τον Μπουρούση. Η οικοδέσποινα Λιθουανία έπεσε θύμα έκπληξης στα προημιτελικά χάνοντας από τα Σκόπια, ενώ στον αγώνα πρόκρισης στην εξάδα νίκησε δύσκολα τη Σλοβενία (80-77). Στον αγώνα για την 5η θέση ο Νίκος Ζήσης δεν έπαιξε λόγω τραυματισμού, ο Βασίλης Σπανούλης δεν είχε ταξιδέψει καν στη Λιθουανία λόγω τραυματισμού, ωστόσο η Εθνική πάλεψε και έχασε στις λεπτομέρειες, παρότι οι Λιθουανοί πήραν 18 ριμπάουντ περισσότερα. Στο τέλος του αγώνα ο ομοσπονδιακός προπονητής, Ηλίας Ζούρος, ο οποίος τότε ήταν παράλληλα προπονητής της Ζαλγκίρις, έκανε πλάκα στους Λιθουανούς παίκτες του λέγοντάς τους ότι "αύριο θα έχετε προπόνηση, επειδή με νικήσατε", ενώ ο Αντώνης Φώτσης τόνιζε κάτι που εξακολουθούμε να ακούμε και σήμερα: "Δεν παίζουμε στην Εθνική από υποχρέωση. Ούτε το βλέπουμε ως αγγαρεία. Είμαστε στην Εθνική γιατί θέλουμε να παίζουμε για τη χώρα μας και γιατί αυτό είναι το άθλημα που αγαπάμε. Μας αρέσει. Είμαστε υπερήφανοι για την παρουσία μας στην Εθνική". Μερικά πράγματα τελικά είναι λιγότερο... αυτονόητα απ' όσο νομίζουμε...

ΕΛΛΑΔΑ: Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 4, Βασιλειάδης 13(2), Καλάθης 16(1), Φώτσης 13(2), Παπανικολάου 9, Μπράμος, Κουφός 14, Σλούκας. Ζήσης, Μαυροειδής, Καϊμακόγλου δεν έπαιξν.
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Καουκένας 10, Καλνιέτις 11(1), Ντελινινκάιτις, Πότσιους 13(3), Γιανκούνας 10(1), Σονγκάιλα 12, Γιασάιτις 7(1), Βαλανσιούνας, Γιασικεβίτσιους, Γιαβτόκας 10. Κ. Λαβρίνοβιτς, Πετραβίτσιους δεν έπαιξαν.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ