25.1 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Από το Κράσνονταρ στην ACB

Η Μπαρτσελόνα υποδέχεται (13:30) στο "Παλάου Μπλαουγκράνα" την Μούρθια για την 23η αγωνιστική της Liga Endesa. Και ποια η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου αγώνα; Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα βρει απέναντί του τον Φώτη Κατσικάρη. Προπονητές που συνδέονται με αρκετούς τρόπους, κι όχι απλά με ένα ματς για το ισπανικό πρωτάθλημα. Το basketa.gr σας παρουσιάζει τους κοινούς τόπους αναφοράς μεταξύ των δύο Ελλήνων τεχνικών.

Οι επιτυχίες με μη εμπορικές ομάδες

Το καλοκαίρι του 2015 ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναλαμβάνει τις τύχες της Λοκομοτίβ Κουμπάν και την οδηγεί στην μεγαλύτερη επιτυχία της ως σύλλογος. Με 21 νίκες σε 31 ματς η "Λόκο" φτάνει στο Final Four του Βερολίνου, όπου στον ημιτελικό ηττάται από την ΤΣΣΚΑ με 88-81. Μικρή σημασία είχε αυτό το αποτέλεσμα. Η ρωσική ομάδα έκλεψε τις εντυπώσεις και αποτέλεσε την έκπληξη της διοργάνωσης. Όσο για τον "coach B", αυτή η πορεία ανέβασε ακόμα περισσότερο τις μετοχές του στο χρηματιστήριο των προπονητών. Μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας με τον Ολυμπιακό το 2013, πρόσθεσε άλλο ένα παράσημο, οδηγώντας μια όχι και τόσο γνωστή ομάδα στην τελική τετράδα της διοργάνωσης. Όπως ήταν φυσιολογικό τα μάτια των παραδοσιακών δυνάμεων του ευρωπαϊκού μπάσκετ στράφηκαν πάνω του.

Μετά την παραίτησή του από τον πάγκο του Άρη το 2010 ο Φώτης Κατσικάρης ταξιδεύει στην χώρα των Βάσκων για χάρη της Μπιλμπάο. Για δεύτερη φορά στην καριέρα του θα προπονήσει ισπανική ομάδα (είχε προηγηθεί το πέρασμα από την Βαλένθια την διετία 2006-2008). Όχι μόνο την σώζει από τον υποβιβασμό αλλά φτάνει μια νίκη μακριά από τα playoffs του πρωταθλήματος. Παράλληλα, προκρίνεται στο Final Four του Eurocup που διεξάγοταν στην Βιτόρια και στον ημιτελικό αποκλείεται από την Άλμπα Βερολίνου με 72-70. Την σεζόν 2010-11 η Μπιλμπάο τερματίζει δεύτερη στο πρωτάθλημα, στην ψηλότερη θέση στην ιστορία της, και παίρνει το εισιτήριο για την Ευρωλίγκα σε μια ονειρική χρονιά. Περίοδος 2011-12 και οι Βάσκοι αποκλείονται στα προημιτελικά από την ΤΣΣΚΑ ενώ μένει έκτη εντός συνόρων. Διόλου άσχημα.

Το δρομολόγιο Κράσνονταρ-Βαρκελώνη

Τέλη του περασμένου Ιουνίου η Μπαρτσελόνα ανακοινώνει το τέλος της συνεργασίας της με τον Τσάβι Πασκουάλ. Νέα σελίδα για τους "Μπλαουγκράνα", στην λίστα των οποίων βρίσκονται τα ονόματα δύο Ελλήνων προπονητών. Κατσικάρης και Μπαρτζώκας παίζουν δυνατά για τον πάγκο των Καταλανών ενώ τα δημοσιεύματα των ημερών κάνουν λόγο πως ο πρώην τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας βρίσκεται ένα βήμα από την "Μπάρτσα". Τελικά στις 6 Ιουλίου η ανακοίνωση του εκλεκτού έρχεται, αλλά από αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Η Λοκομοτίβ Κουμπάν γνωστοποιεί πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποτελεί παρελθόν, στέλνοντας τον στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, που δεν αργεί να δημοσιοποιήσει την τελική συμφωνία.

Ο αντικαταστάτης του στην ρωσική ομάδα; Μα φυσικά ο Φώτης Κατσικάρης, πρώην τεχνικός της Μούρθια, που στις 25 Ιουλίου αναλαμβάνει τα ηνία της "Λόκο". Ξανά στα κρύα της Ρωσίας, αφού το 2005 είχε βρεθεί στο τιμόνι της Ντινάμο Αγίας Πετρούπολης ενώ διετέλεσε και προπονητής της Εθνικής Ρωσίας (2012-13), χωρίς ωστόσο να προλάβει να την κοουτσάρει, αφού λίγες μέρες πριν την έναρξη του Ευρωμπάσκετ του 2013 παραιτήθηκε μετά την απομάκρυνση του τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας και συνεργάτη του,  Όλεγκ Ουσάκοφ. Στην Λοκομοτίβ ο κόουτς Κατσικάρης μένει ως τα μέσα Νοεμβρίου του περσινού έτους. Η διοίκηση τον απομακρύνει μετά την ήττα από την Βαλένθια, την τρίτη σερί σε τέσσερις αγώνες στον 4ο όμιλο του Eurocup.

Η αμφισβήτηση

Στον αθλητισμό και δη στο μπάσκετ οι συγκυρίες έχουν μεγάλη σημασία. Πολύ περισσότερο όταν είσαι προπονητής σε μια ομάδα με μεγάλες απαιτήσεις, οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν μπορούν να σε απογειώσουν ή να σε προσγειώσουν ανώμαλα. Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στην 11η θέση της βαθμολογίας της Ευρωλίγκας με ρεκόρ 9-15. Όσο για την ACB; 5η θέση με ρεκόρ 14-6. Η μεγάλη προσμονή για το δημιούργημα του κόουτς Μπαρτζώκα μετατράπηκε σε λευκά μαντήλια που ανεμίζουν πλέον στο "Παλάου Μπλαουγκράνα" σε κάθε άσχημο αποτέλεσμα της "Μπάρτσα". Ξέχασε όσα ξέρει ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού; Προφανώς και όχι. Οι συγκυρίες όμως του έπαιξαν άσχημο παιχνίδι. Ούτε ένας ούτε δύο αλλά δέκα σοβαροί τραυματισμοί χτύπησαν την ομάδα της Βαρκελώνης, που έχει χάσει τους Λαουάλ και Ρίμπας για όλη τη χρονιά. Σωστό νοσοκομείο η Μπαρτσελόνα. Ψυχολογία στο ναδίρ, κριτική, γκρίνια, φήμες για... συνωμοσία των παικτών κατά του προπονητή και μια διοίκηση που τον άφησε ουσιαστικά απροστάτευτο. Ο Φώτης Κατσικάρης δεν έχει τίποτα να ζηλέψει όσον αφορά την δριμεία κριτική στο πρόσωπό του. Τον Ιούλιο του 2014 διαδέχθηκε τον Αντρέα Τρινκιέρι στον πάγκο της Εθνικής Ομάδας, με την θητεία του να κρατά δύο χρόνια. Τα αποτελέσματα δεν ήταν με το μέρος του. θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας, 5η θέση στο Ευρωμπάσκετ του 2015 και αποκλεισμός στο προολυμπιακό τουρνουά του 2016. Συνολικό ρεκόρ 17 νίκες και 3 ήττες! Κι όμως αυτές οι 3 ήττες κόστισαν στην "επίσημη αγαπημένη" και όπως ήταν φυσικό ο 50χρονος τεχνικός βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Έγινε ξαφνικά μέτριος προπονητής; Εννοείται πως όχι. Η συγκυρία όμως δεν τον ευνόησε. Λάθη έγιναν, κανείς δεν το αμφισβητεί, είναι κάτι δεδομένο. Στην διαχείριση του υλικού στην επιλογή των προσώπων κ.λ.π. Αλλά όπως το συνηθίζουμε  στα μέρη μας, πέσαμε να τον φάμε. Έτσι κι αλλιώς δεν φημιζόμαστε για την υπομονή μας. Όπως και να 'χει, ο Φώτης Κατσικάρης παραμένει ένας απόλυτα ικανός προπονητής  που πλέον βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της Μούρθια, στην οποία επέστρεψε μετά από διάλειμμα έξι μηνών και μέχρι στιγμής έχει απολογισμό 2 νίκες και 2 ήττες. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λοιπόν, περιμένουμε το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα του Γιώργου Μπαρτζώκα κόντρα στην Μούρθια του Φώτη Κατσικάρη.  



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ