19.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Από τον Δημήτρη Διαμαντίδη στην Κατερίνα Στεφανίδη…(video)

Η Κατερίνα Στεφανίδη «πέταξε» και πάλι προς το χρυσό μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο επι κοντώ, πηδώντας τουλάχιστον δύο μέτρα πάνω από το καλάθι που είχε "εκτελέσει" τη Γαλλία ο Δημήτρης Διαμαντίδης...
Όλα αυτά καθώς δεν υπήρχε το άφθονο νερό στην πισίνα του γηπέδου, εκεί που ο κορυφαίος ίσως πολίστας του κόσμου, Φιλίπ Φιλίποβιτς σκοράρει στις μεγάλες διοργανώσεις για λογαριασμό της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Σερβίας.
Μπερδευτήκατε λίγο ;

Λογικό για όποιον δεν έχει επισκεφτεί (ή έστω ακούσει) την Kombank Arena του Βελιγραδίου, μια από τις πιο σύγχρονες πολυμορφικές κατασκευές του κόσμου, που πριν λίγες μέρες φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, σε ένα χώρο όπου μεταξύ άλλων παίζεται πολύ και καλό μπάσκετ.

Ένας πολυμορφικός χώρος που αποτελεί το αθλητικό (και όχι μόνο) στολίδι της Σερβίας έστω και αν η ιστορία του θύμισε το γεφύρι της Άρτας, καθώς το 1991 είχαν μπει μπροστά τα πρώτα σχέδια και το έργο ολοκληρώθηκε το 2004 !

Η ιδέα της δημιουργίας ενός τέτοιου αρχιτεκτονικού έργου, έπεσε στο τραπέζι το 1989 με την ευκαιρία της ανάληψης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μπάσκετ του 1994 από τη Σερβία.
Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε το 1991 και προκρίθηκε το έργο του Σέρβου σχεδιαστή Βλάντα Σλάβιτσα.

Όμως το εμπάργκο του ΟΗΕ στην τότε Γιουγκοσλαβία λόγω της έκρυθμης κατάστασης (θυμίζουμε ότι είχε αποκλειστεί και από το Euro του 1992 η ποδοσφαιρική ομάδα και πήγαν στη θέση της οι Δανοί από τις παραλίες και πήραν το τρόπαιο !) αφαίρεσε τη διοργάνωση η οποία δόθηκε στο Τορόντο του Καναδά.
και η μεγαλύτερη οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα το 1993 «βάλτωσε» κάθε έργο, γενικότερα.

Η ανάθεση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος πίνγκ πόνγκ του 1999 στη Σερβία δίνει μια ακόμα ευκαιρία να
αποπερατωθεί το έργο, όμως λίγους μήνες πριν τη διοργάνωση, τον Μάρτιο του 1999 το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει τη Σερβία λόγω της άρνησης της να υπογράψει τη συμφωνία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και όλα είναι και πάλι στον αέρα.

Το 2000 ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κάνει την προεκλογική του καμπάνια στο ημιτελές έργο, το οποίο τελικά μετά από μύρια κύματα ολοκληρώνεται το 2004 λες και περίμενε την εθνική μας ομάδα μπάσκετ να στεφτεί Πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2005, στο αξέχαστο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και τον ημιτελικό – θρίλερ με τη Γαλλία. και το τρίποντο όνειρο του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Το Ευρωμπάσκετ του 2005 (Σεπτέμβριος) ήταν μάλιστα η δεύτερη μεγάλη διοργάνωση που φιλοξένησε η Kombank Arena και ήταν γούρικη για την εθνική μας με τον αρχηγό Μιχάλη Κακιούζη να σηκώνει το τρόπαιο αλλά αποδείχθηκε το ίδιο γούρικη και τους διοργανωτές, που είχαν ξεκινήσει πάντως τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων φιλοξενώντας την αντίστοιχη διοργάνωση του βόλει. το Ευρωβόλεϊ του 2005 δύο εβδομάδες πριν την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ.

Το αποκορύφωμα ήρθε με τον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον το 2008, ενώ και το πίνγκ πόνγκ που είχε ματαιωθεί το 1999, ήρθε τελικά στο Βελιγράδι με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2007.

Ο πρώτος αγώνας Ευρωλίγκας που έγινε ποτέ εκεί, ήταν αυτός της Παρτιζάν με τον Παναθηναϊκό (2008-09) με 22.567 θεατές να δημιουργούν τρομερό ρεκόρ προσέλευσης για αγώνα μπάσκετ στη χώρα !
Το 2009 έρχονται και άλλα ρεκόρ, αλλά αυτή τη φορά παγκόσμια, καθώς για πρώτη φορά σε αγώνα World League στο βόλεϊ, τον Ιούλιο μαζεύονται 22.680 θεατές για να αποθεώσουν στον τελικό την Σερβία κόντρα στη μεγάλη Βραζιλία, ενώ και στο τένις, στον αγώνα του Fed Cup μεταξύ Σερβίας και Ιαπωνίας (Φεβρουάριο του 2009) σημειώνεται ρεκόρ προσέλευσης για τη διοργάνωση γενικότερα με 15.118 θεατές.

Το δάπεδο της κεντρικής αρένας, αλλάζει πλέον βδομάδα με τη βδομάδα, φιλοξενώντας πότε τον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, πότε το μιούζικαλ Mama Mia, πότε αγώνες Πανεπιστημιάδας, πότε συναυλίες του Τζό Κόκερ, του Φιλ Κόλινς, της Ριχάνα, του Ελτον Τζόν, του Μπομπ Ντίλαν και άλλοτε αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος τζούντο και του Παγκοσμίου πρωταθλήματος χάντμπολ γυναικών !

Εκεί που οι άνθρωποι ξεπέρασαν τον εαυτό τους ήταν τον Ιανουάριο του 2016, όταν χώρισαν το γήπεδο στα δύο, βύθισαν το έδαφος (αφαιρώντας το παρκέ) και τοποθετήθηκαν δύο προκατασκευασμένες πισίνες που γέμισαν με δεκάδες κυβικά νερό για να φιλοξενήσουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης !
Στον τελικό ο μεγάλος Φιλίπ Φιλίπποβιτς οδήγησε τη Σερβία στον τίτλο σε ένα εκπληκτικό παιχνίδι με το Μαυροβούνιο, το οποίο παρακολούθησαν 18.473 θεατές, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του πόλο !

Πρόσφατα φιλοξένησε και για πρώτη φορά στίβο με test event το βαλκανικό πρωτάθλημα και κυρίως πιάτο το Ευρωπαϊκό κλειστού στο οποίο η Ελλάδα κατέκτησε τρία μετάλλια σε επι κοντώ (χρυσό η Κατερίνα Στεφανίδη, ασημένιο ο Κώστας Φιλιππίδης) και στο τριπλούν (χάλκινο η Βούλα Παπαχρήστου). Η Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης και πάλι στο Βελιγράδι, 12 χρόνια μετά.

Όσοι δεν έχετε προλάβει να δείτε από κοντά αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα (η χωρητικότητά του κυμαίνεται από 18.000-25.000 θεατές ανάλογα με την εκδήλωση), μπορείτε να προμηθευτείτε από τώρα τα εισιτήριά σας, για το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας του 2018 που θα φιλοξενηθεί σε αυτό το χώρο στο Βελιγράδι με την ευχή το γήπεδο να είναι και πάλι γούρικο για το ελληνικό μπάσκετ.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ