16.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Απόψε έχει El Clasico (vids, pics)

Το μεγαλύτερο ντέρμπι της Ισπανίας κλέβει την παράσταση στο σημερινό πρόγραμμα της Liga Endesa και όχι μόνο. Τα βλέμματα θα στραφούν στη Βαρκελώνη. Εκεί όπου η Μπαρτσελόνα θα υποδεχθεί τη Ρεάλ Μαδρίτης για 103η φορά! Το El Clasico είναι εδώ και δίνει ραντεβού απόψε (29/12) στις 19.30 στο παρκέ του Παλαού Μπλάου Γκράνα.
Η φετινή συνάντηση βρίσκει τις δύο ομάδες στις πρώτες θέσης της κατάταξης στην Ισπανία: 12-2 γα τη Ρεάλ Μαδρίτης, 11-3 για την Μπαρτσελόνα και σφήνα κάπου εκεί η Σαραγόσα με 12-3, αλλά κι έναν αγώνα παραπάνω, αφού έπαιξε χθες. Και οι δύο έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στο Copa del Rey και μαθηματικά. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα σημεία που κάνουν την αποψινή τους κόντρα ιδιαίτερη. Πρόσωπα, αριθμοί και γεγονότα.
Η προϊστορία στη Βαρκελώνη
Όταν οι δύο ομάδες δίνουν ραντεβού στο Παλαού Μπλάου Γκράνα η Μπαρτσελόνα είναι αυτή που έχει το πάνω χέρι. Η προϊστορία λέει 59-43. Πέρυσι στα τρία παιχνίδια που έγιναν στην έδρα τους οι Καταλανοί πήραν τα δύο. Το τελευταίο όμως το κατέκτησε η Ρεάλ Μαδρίτης και ήταν αυτό που μετρούσε περισσότερο, αφού σήκωσαν και την κούπα!

Οι δύο φετινές αναμετρήσεις

Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η νικήτρια στις δύο μέχρι τώρα φετινές αναμετρήσεις των δύο. Και οι δύο έγιναν σε φιλικό για αυτήν έδαφος. Στο SuperCup η "βασίλισσα" επικράτησε 89-79 και στην Ευρωλίγκα 86-76. Σκορ πολύ "κοντινά, που ίσως είναι και το κλειδί για μια τρίτη δική της νίκη. Αν και αυτή τη φορά η εξέδρα δεν θα είναι και ακριβώς φιλική.


Υπάρχει και ο Μίροτιτς
Ακόμη κι αν το θέλει να... περάσει κάτω από το ραντάρ δεν γίνεται. Σε μια χώρα που τα –αθλητικά- άκρα δεν είναι και όπως στη χώρα μας, η παρουσία του Νίκολα Μίροτιτς στα μπλαουγκράνα έχει φέρει πολύ έντονες αντιδράσεις. Το παρελθόν του ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, με δηλώσεις του τύπου «δεν θα πήγαινα στην Μπαρτσελόνα» ή «μια φορά Ρεάλ, πάντα Ρεάλ», είναι αυτές που έχουν περισσότερο ενοχλήσεις τους φίλους της «βασίλισσας».

(Photo ACB)

Ότι και να λέει ο καθένας ο Μίροτιτς είναι εδώ και κάνει τη διαφορά για τους Καταλανούς. Έχει ήδη δώσει δύο αγώνες σε.. εχθρικό έδαφος φέτος, στη Μαδρίτη, για το SuperCup και την Ευρωλίγκα, έχει χάσει και στους δύο καταγράφοντας κατά μέσο όρο 16.5 πόντους, 5.5 ριμπάουντ και 13 στο σύστημα αξιολόγησης. Μένει να δούμε τι θα κένει και μπροστά στο δικό του κοινό στο ισπανικό ντέρμπι.

Υπάρχει και ο Καμπάτσο
Όλοι οι παίκτες ονειρεύονται να γίνουν κάποια στιγμή κομμάτι τέτοιων αγώνων. Ο Φακούντο Καμπάτσο έκανε το όνειρο πραγματικότητα, καθώς δεν παίζει απλά, αλλά πρωταγωνιστεί. Πέρυσι ήταν ο MVP του τελικού με 14 πόντους και 19.2 αξιολόγηση. Φέτος η χρονιά ξεκίνησε όπως τελείωσε. Με τον ίδιο να κρατά στα χέρια του ένα βραβείο MVP. Ήταν αυτό του SuperCup με 14 πόντους, 7 ασίστ, 5.5 ριμπάουντ και 24 στην αξιολόγση μέσο όρο. Φαίνεται πως τέτοιοι αγώνες τον εμπνέουν. Ή απλά η Μπαρτσελόνα.


Κι όμως, διαφορετικά στυλ
Στο μυαλό μας το ισπανικό μπάσκετ σημαίνει –πολύ... μπακαλίστικα- τρέξιμο, πολλά τρίποντα, ακόμη και «αψυχολόγητα» σύμφωνα με το δικό μας κριτήριο, αιφνιδιασμοί και κάπου και λίγη άμυνα. Η αλήθεια είναι διαφορετική, όσο διαφορετικός είναι και ο τρόπος που παίζουν οι δύο ομάδες, προβάλλοντας διαφορετικό κομμάτι η καθεμία ως δυνατό της σημείο. Η Μπαρτσελόνα είναι η καλύτερη επιθετικά ομάδα της Liga Endesa σημειώνοντας 91.79 πόντους ανά αγώνα, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης η καλύτερη αμυντικά επιτρέποντας στους αντιπάλους της 74.4 πόντους ανά αγώνα. Η Μπαρτσελόνα έχει φύγει νικήτρια από το γήπεδο επτά από τις οχτώ φορές που έφτασε ή ξεπέρασε τους 90 πόντους. Ο ρυθμός είναι σίγουρα από τα σημαντικά σημεία του παιχνιδιού.
(Ρεάλ 87.07-74.4, Μπαρτσελόνα 91.7-83.7)
Οι αριθμοί είναι εδώ
Υπάρχει η προϊστορία, το συναίσθημα, αλλά και οι αριθμοί που παίζουν πάντα το δικό τους ρόλο. Η Ρεάλ είναι η καλύτερη ομάδα στα ριμπάουντ στην Ισπανία. Μάλιστα μαζεύει 5,9 περισσότερα ανά αγώνα σε σχέση με την Μπαρτσελόνα που βρίσκεται στην 11η θέση της σχετικής λίστας.

(Photo Euroleague)

Η Μπαρτσελόνα από την άλλη είναι αυτή που κάνει τα περισσότερα κλεψίματα με 8.36 ανά παιχνίδι, δύο περισσότερα από τη Ρεάλ. Η «βασίλισσα» είναι αυτή που κάνει τα περισσότερα τρίποντα (11.29 μ.ο.), οι Καταλανοί τα περισσότερα δίποντα (23.5) και ελεύθερες βολές (21).

Παίζουν και οι άλλοι
Το σημερινό πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος περιλαμβάνει άλλους τέσσερις αγώνες. Και αρκετές είναι οι ομάδες που θα πατήσουν παρκέ με το μυαλό σε ένα από τα τέσσερα εναπομείναντα εισιτήρια για το Copa del Rey που θα διεξαχθεί το Φεβρουάριο στη Μάλαγα. Ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Φώτης Κατσικάρης πήραν χθες μια σημαντική νίκη με την Γκραν Κανάρια, η Ομπραντόιρο του Κώστα Βασιλειάδη νίκη στην Εστουδιάντες και η Μούρθια των Λαρεντζάκη – Σάκοτα ηττήθηκε από την Μπιλμπάο εντός έδρας. Το ελληνικό ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται στην Ιμπεροστάρ Τενερίφη του Γιώργου Μπόγρη σε ένα δύσκολο αγώνα με τη Βαλένθια εκτός έδρας και στην Χοβεντούτ Μπανταλόνα, η οποία επίσης αγωνίζεται μακριά από το σπίτι της και απέναντι στην ΜόραΜπανκ Ανδόρρα.


Αποτελέσματα – Πρόγραμμα
Σάββατο 28 Δεκεμβρίου
Μούρθια-Μπιλμπάο 56-57
Ομπραντόιρο-Εστουδιάντες 78-57
Γκραν Κανάρια-Σαν Πάμπλο Μπούργος 92-89
Σαραγόσα-Μπασκόνια 101-80
Κυριακή 29 Δεκεμβρίου
13.30 Φουενλαμπράδα-Ουνικάχα Μάλαγα
13.30 Ρεάλ Μπέτις-Μανρέσα
18.00 ΜόραΜπανκ Ανδόρρα-Μπανταλόνα
19.30 Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης
21.00 Βαλένθια-Ιμπεροστάρ Τενερίφη


Κατάταξη
1.Ρεάλ Μαδρίτης 12-2
2.Σαραγόσα 12-3
3.Μπαρτσελόνα 11-3
4.Ιμπεροστάρ Τενερίφη 9-5
5.Σαν Πάμπλο Μπούργος 8-7
6.Μπιλμπάο 8-7
7.Γκραν Κανάρια 8-7
8.Βαλένθια 7-7
9.Μπανταλόνα 7-7
10.ΜόραΜπανκ Ανδόρρα 7-7
11.Ουνικάχα Μάλαγα 7-7
12.Μπασκόνια 7-8
13.Ομπραντόιρο 7-8
14.Μανρέσα 5-9
15.Φουενλαμπράδα 4-10
16.Μούρθια 4-11
17.Εστουδιάντες 4-11
18.Ρεάλ Μπέτις 3-11



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ