17.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Αποθέωση για τον ηττημένο Λούκα (vids)

Η αυλαία έπεσε και ο Λούκα Ντόντσιτς αποχώρησε από τη σκηνή. Χρειάστηκαν όμως μερικά encore, καθώς το χειροκρότημα δεν έλεγε να σταματήσει. Ο Σλοβένος γκαρντ μπορεί να κάθησε περίλυπος στον πάγκο με την πετσέτα στο πρόσωπό του μετά τον αποκλεισμό από τα play offs, αλλά κανείς δεν μπορεί να του κλέψει την αναγνώριση της οποίας χαίρει πλέον ακόμη και στο ΝΒΑ που πριν καλά καλά τον δει έμοιαζε να τον απορρίπτει ως ένα "λευκό υπερτιμημένο αγόρι".

 

Ο Ντόντσιτς μπορεί να άκουγε, αλλά δεν έδινε και τόση σημασία. Ή όση σημασία έδινε ήταν αρκετή για λειτουργήσει ως καύσιμο και όχι ως "σαμαράκι" στο δρόμο του. Ακόμη και όσα γράφτηκαν γι' αυτόν πριν την επιστροφή του στις ΗΠΑ, πως ήταν εκτός φόρμας, πως δεν μπορούσε να παίξει όπως πριν τη διακοπή, χρειάστηκαν ένα επικό... delete. Ακόμη και το διάστρεμμα που υπέστη δεν μπόρεσε να τον κρατήσει μακριά από το να πατήσει γερά στη σκηνή και να δώσει ένα ακόμη ρεσιτάλ, όντας μιας ορχήστρα ολόκληρη μόνος του!

Τα φετινά play offs στη φούσκα ήρθα να πιστοποιήσουν για μία ακόμη φορά το τεράστιο ταλέντο του. Το μπάσκετ που βρίσκεται στο DNA του και είναι ξεκάθαρο, όπως και το δυνατό σώμα του, τον οποίο τον βοήθησε από τα 16 του να έχει ρόλο σε δύσκολα πρωταθλήματα όπως το ισπανικό ή και η Ευρωλίγκα. Ο Ντόντσιτς φόρσε το 77 του και στην τελική ευθεία των play offs στο Ορλάντο έκανε τους πάντες να υποκλιθούν.

Στην έξτρα αυτή περίοδο έκανε δύο triple double και άγγιξε ένα ακόμη. Ακόμη και οι μέσοι όροι του σε αυτούς τους έξι αγώνες απέναντι στους Κλίπερς αγγίζουν το triple double: 31 πόντοι, 9.8 ριμπάουντ και 8.5 ασίστ. Ο Σλοβένος στα 34.6 λεπτά που έμεινε στο παρκέ σε αυτή τη μισή ντουζίνα παιχνίδια δημιούργησε ή σκόραρε για 59.5 πόντους!

Το θέμα είναι πως με αυτόν τον τύπο δύσκολα βλέπεις ταβάνι. Δύσκολα βλέπεις που μπορεί να σταματήσει, όταν μέσα σε δύο χρόνια έχει πετύχει όσα έχει πετύχει. Με το "καλημέρα". Βρήκε το έδαφος στους Ντάλας Μάβερικς και το εκμεταλλεύτηκε στον μέγιστο βαθμό και με τον καλύτερο τρόπο. Κάντε ένα διάλειμμα με τα κατορθώματά του στα play offs...

...και επιστροφή με λίγο από ιστορία, λίγο από αριθμούς ακόμη. Ο Ντόντσιτς ανήκει σε -άλλη- μία ξεχωριστή λίστα που αφορά τους παίκτες που έχουν σημειώσει τους περισσότερους πόντους κατά μέσο όρο σε σειρά play offs. Στην κορυφή βρίσκεται ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ (34.7) και ακολουθούν ο Ρικ Μπάρι (33.2), ο Ουίλτ Τσάμπερλεν (31.7), ο Μπομπ ΜακΆντου (31.5), ο Άντονι Ντέιβις (31) και ο Λούκα Ντόντσιτς (31). Τη λες και καλή παρέα...

Για την ιστορία να πούμε ακόμη πως στα 21 του χρόνια και στα πρώτα του play offs στο ΝΒΑ ήταν:

*Ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία των play offs με 40+ πόντους σε δύο από τα πρώτα τέσσερα παιχνίδια του. Ο πρώτος ήταν ο Ουίλτ Τσάμπερλεν.

*Ο τρίτος παίκτης στην ιστορία των play offs του ΝΒΑ που είχε ένα παιχνίδια 40-15-10.

*Ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης που ευστόχησε σε νικητήριο σουτ στην ιστορία των play offs.

Αυτό που μένει να κάνει είναι ένα: Να μένει ψύχραιμος απέναντι στους Μάρκους Μόρις αυτού του αθλήματος, όπου κι αν τους συναντά από εδώ και πέρα. Γιατί υπάρχουν, δυστυχώς, κι αυτοί οι παίκτες που θα κάνουν ότι μπορούν για να σταματήσουν τον αντίπαλό τους, ακόμη κι αν μπερδεύουν λίγο το μπάσκετ με άλλα αθλήματα.

 

Γιατί δεν θα είναι πάντα εκεί και ο θεούλης Μπόμπαν Μαριάνοβιτς!

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ