16 C
Athens
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Απλά –και σταθερά- η καλύτερη (vids)

Ηταν να μην γίνει η αρχή για την Ισπανία που το 2011 διατήρησε τον τίτλο της στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας αποδεικνύοντας τη διαφορά που την χώριζε από τις υπόλοιπες ομάδες. Το Basketa.gr θυμάται...

Τι κι αν άλλαξε το σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης; Οι «φούριας ρόχας» είχαν κάνει την αρχή δύο χρόνια νωρίτερα επί πολωνικού εδάφους και πλέον γνώριζαν απόλυτα τι θα έπρεπε να πράξουν ούτως ώστε να παραμείνουν στην κορυφή. Και στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς έκαναν. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο παρέμεινε στον πάγκο παρά την αποτυχία έναν χρόνο νωρίτερα στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, ενώ παρόντες ήταν όλοι οι παικταράδες όπως ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο (αναδείχτηκε και πολυτιμότερος του τουρνουα), ο Πάου και ο Μαρκ Γκασόλ, ο Χοσέ Μανουέλ Καλντερόν, ο Ρίκι Ρούμπιο αλλά και ο... Σερτζ Ιμπάκα!

Πλέον στη διοργάνωση συμμετείχαν 24 ομάδες και η Ισπανία κληρώθηκε στο πρώτο γκρουπ. Εκεί νίκησε εύκολα κατά σειρά τις Πολωνία (83-78), Πορτογαλία (87-73), Μεγάλη Βρετανία (86-69) και Λιθουανία (91-79). Στο τελευταίο παιχνίδι της πρώτης φάσης κι έχοντας εξασφαλίσει την πρώτη θέση του ομίλου έκαναν τη... γούρικη ήττα από την Τουρκία με 65-57, σ’ έναν αγώνα που πέρασε στην ιστορία καθώς οι Ισπανοί στο τελευταίο δεκάλεπτο έχασαν μ’ επιμέρους σκορ 16-2!

Αυτό το μπλακ άουτ όμως δεν έμελλε να τους επηρεάσει καθόλου. Στην πρεμιέρα του δευτέρου γύρου νίκησαν άνετα τη Γερμανία με 77-68, ενώ στη συνέχεια έδωσαν ένα πολύ δυνατό μάθημα στη Σερβία, διαλύοντάς την 84-59, σ’ ένα ρεσιτάλ μπάσκετ. Ο αγώνας με τη Γαλλία ήταν «τελικός» για την πρωτιά και οι Ίβηρες «σκόρπισαν» τους άτυχους αντιπάλους τους με 96-69...

Στα προημιτελικά αντίπαλος ήταν η Σλοβενία η οποία μάλιστα έκανε το λάθος να προηγηθεί στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου με 23-16. Το συγκρότημα του Σκαριόλο όμως... νευρίασε κι αυτό ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στους αντιπάλους του. Το ημίχρονο έκλεισε με 35-31 για τους «φούριας ρόχας», αλλά στο τρίτο δεκάλεπτο τα πάντα τελείωσαν, καθώς οι Ισπανοί σκόραραν 36 (!) πόντους σε αυτό το χρονικό διάστημα παίρνοντας το εισιτήριο για τα ημιτελικά πριν καν τελειώσει η αναμέτρηση. Εκεί θα συναντούσαν τη μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης, τα Σκόπια, τα οποία είχαν κάνει το μεγάλο «μπαμ» και είχαν αποκλείσει στα προημιτελικά τους γηπεδούχους Λιθουανούς. Οι Ίβηρες όμως δεν είχαν καμία διάθεση για αστεία. Κάπως έτσι και φέρνοντας το παιχνίδι στα μέτρα τους νίκησαν 92-80 δίχως να ζοριστούν και πλέον περίμεναν να μάθουν τον αντίπαλό τους στην τελευταία τους «μάχη» προκειμένου να υπερασπιστούν το «στέμμα» τους από το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας.

Η Γαλλία βρέθηκε ξανά στον δρόμο τους κι αρκετοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για «πόλεμο». Όλα αυτά όμως έμειναν στα χαρτιά. Η αλήθεια του παρκέ ήταν ξεκάθαρη και δεν μπορούσε κανείς πλέον να την αμφισβητήσει. Η Ισπανία εκείνης της χρονιάς διέθετε τόσο επιθετικό ταλέντο που δεν μπορούσε να τη σταματήσει εκτός των ΗΠΑ. Το τελικό 98-85 είναι κολακευτικό για τους Γάλλους οι οποίοι θα μπορούσαν να περηφανεύονται μόνο για το γεγονός ότι γλίτωσαν την κατοστάρα! Η σειρά των «μπλε» όμως θα ερχόταν πολύ σύντομα!

Η πορεία της Ελλάδας

Στο τρίτο γκρουπ κληρώθηκε η Ελλάδα που ταξίδεψε για τη Λιθουανία έχοντας νέο τεχνικό ηγέτη τον Ηλία Ζούρο και δίχως τους Δημήτρη Διαμαντίδη, Θοδωρή Παπαλουκά οι οποίοι αμφότεροι είχαν αποσυρθεί από την Εθνική, αλλά και χωρίς τον τραυματία Βασίλη Σπανούλη. Ήταν κατανοητό ότι η προσπάθεια για διάκριση θα ήταν πολύ δύσκολη. Στην πρεμιέρα ήρθε η νίκη επί της Βοσνίας με 76-67, ενώ ακολούθησε η άνετη επικράτηση επί της Φινλανδίας με 81-61. Στην Τρίτη «στροφή» ήρθε και το πρώτο «στραβοπάτημα» με τα Σκόπια να ρίχνουν στο καναβάτσο τη «γαλανόλευκη» με 72-58. Παρ’ όλα αυτά το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αντέδρασε και νίκησε άνετα το Μαυροβούνιο με 71-55. Στο τελευταίο ματς της πρώτης φάσης η Κροατία πάλεψε αλλά λύγισε με 74-69 μένοντας μάλιστα εκτός συνέχειας. Η δεύτερη φάση βρήκε την ομάδα του Ζούρου να νικάει 69-60 τη Σλοβενία κάνοντας το πρώτο βήμα πρόκρισης. Η ήττα από τη Ρωσία ήταν «καθαρή» με 83-67, ενώ έκλεισε τις υποχρεώσεις της πριν τα προημιτελικά με άνετη επικράτηση επί της Γεωργίας με 73-60.

Ο προημιτελικός με τη Γαλλία κυλούσε αρκετά καλά. Όλα αυτά όμως μέχρι την τελευταία περίοδο. Εκεί μ’ επιμέρους σκορ 24-13 η Ελλάδα έχασε 64-56 πληρώνοντας τη μικρή επιθετική της συγκομιδή. Ωστόσο οι υποχρεώσεις δεν είχαν τελειώσει καθώς υπήρχε ο κρίσιμος αγώνας για τις θέσεις 5-8. Οι διεθνείς έπρεπε να νικήσουν τη Σερβία για να εξασφαλίσουν μία θέση στην εξάδα και παράλληλα τη συμμετοχή τους σε Προολυμπιακό Τουρνουά πρόκρισης. Η Σερβία πάλεψε αλλά υποκλίθηκε στην Ελλάδα που την κέρδισε με 87-77 (34-8 στην πρώτη περίοδο!) και στο τελευταίο αδιάφορο παιχνίδι η Λιθουανία νίκησε την Εθνική με 73-69 για να μείνει τελικά η «επίσημη αγαπημένη» στην έκτη θέση. Συνολικά η πορεία ήταν αρκετά καλή, αλλά έμεινε το «γιατί;» του προημιτελικού με τη Γαλλία όπου χάθηκε μία σημαντική ευκαιρία.

Θυμηθείτε μέσω βίντεο τις σημαντικότερες στιγμές του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ