21.4 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

ΑΟΚ Χανιά: Ένας «νεοσσός» θέλει να γίνει η πρώτη δύναμη της Κρήτης (vids)

Ο ΑΟΚ Χανιά πορεύεται εξαιρετικά στην φετινή Β' Εθνική και το Basketa.gr παρουσιάζει το ιστορικό της πορείας των Κρητικών, που κάνουν μια διαφορετική μπασκετική πρόταση.

Ήταν πριν από έξι χρόνια, όταν... την τελευταία στιγμή ιδρυόταν μια νέα ομάδα στα Χανιά, ντυμένη στα μωβ και κίτρινα χρώματα. Στόχος της δεν ήταν άλλος από το να πρωταγωνιστήσει αρχικά στην Κρήτη μέσα από τα πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΚ, θέλοντας αργότερα να εκπροσωπήσει το νησί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο ΑΟΚ Χανιά είναι βέβαιο, ότι από το 2016 μέχρι σήμερα έχει καταφέρει... να ξεπεράσει τον εαυτό του. Η ομάδα δεν κατάφερε απλά να γίνει πρωταγωνίστρια σε τοπικό επίπεδο, αλλά και να διεκδικεί σήμερα ρόλο στο ελληνικό μπάσκετ, ως μια άξια εκπρόσωπος της «Λεβεντογέννας».

Η πορεία του στη Β' Εθνική, τουλάχιστον, αυτό φανερώνει, με το σύλλογο να μετρά ρεκόρ 6-4 σε 10 αγώνες στο 2ο όμιλο και να πραγματοποιεί μια αξιοπρεπέστατη πορεία, βασισμένη σε ένα καινοτόμο πρότζεκτ, με τη «σφραγίδα» του Ανδρέα Κεσαπίδη. Για να φτάσει μέχρι εκεί έκαμψε την αντίσταση των Μελισσίων, του Ηλυσιακού, του Πρωτέα Βούλας, του Κρόνου Αγίου Δημητρίου, του ΑΟΠΦ και του Μανδραϊκού, ενώ με το ματς με τον Πανιώνιο εκτός έδρας να εκκρεμεί, έχει ηττηθεί από Άρη Νικαίας, Δούκα, ΕΦΑΟΖ και Αιγάλεω.

Η γιορτή των Χανίων, η πρώτη περιπέτεια, η αλλαγή σήματος και η άμεση καθιέρωση

Ο ΑΟΚ Χανιά κατάφερε από πολύ νωρίς να δείξει ένα πρόσωπο ανταγωνιστικό. Μπορεί η δημιουργία της ομάδας να έγινε... στο και πέντε για τη σεζόν 2016-2017 στην ΕΚΑΣΚ, αλλά με την εποπτεία του Κωστή Τζομπανάκη κανείς δεν έχασε. Αυτό και αποδείχθηκε, με το σύλλογο να είναι εκείνος ο νικητής στη γιορτή των Χανίων.

Ξεπερνώντας, συγκεκριμένα, το «εμπόδιο» της Μεσσαράς στους τελικούς του 2017, το «θαύμα» έγινε, με τον Δημήτρη Ροδά να είναι ο πρώτος ιστορικός προπονητής, που θα κατάφερνε μάλιστα να σημειώσει μια άνοδο στο βιογραφικό του.

Τη δεύτερη χρονιά, μάλιστα, οι Κρητικοί θα έδειχναν τις επιδιώξεις τους με την «ηχηρή» μεταγραφή του σπουδαίου Γιώργου Διαμαντόπουλου, μεταξύ άλλων, στη σπουδαιότερη ίσως κίνηση στη μικρή ιστορία του συλλόγου, βάσει ονομάτων που παρέλασαν από το ρόστερ του. Οι μεταγραφικές κινήσεις της χρονιάς εκείνης, πάντως, δε συνοδεύτηκαν από αντίστοιχα αποτελέσματα και με ρεκόρ 6-18 στο 2ο όμιλο της Γ' Εθνικής υποβιβάστηκε ξανά στην πρώτη κατηγορία της ΕΚΑΣΚ.

Αυτό που θα αποδεικνυόταν, ωστόσο, θα ήταν πως επρόκειτο για ένα μικρό διάλειμμα, για να γίνει ένα άλμα με διαφορά μηνών, αφού μετά την νέα άνοδο στη Γ' Εθνική, η πορεία μέχρι να έρθει στη ζωή μας η πανδημία έδωσε το δικαίωμα στο να αγωνιστεί η ομάδα στη Β' Εθνική. Και, ως φιλόδοξη, δεν αρνήθηκε την ευκαιρία.

Ο Ανδρέας Κεσαπίδης πήρε το ρόλο του τεχνικού, έχοντας αφήσει διαπιστευτήρια νωρίτερα κυρίως στον Έσπερο Πατρών και τα τμήματα υποδομής του Προμηθέα, αφήνοντας το ρόλο του τεχνικού διευθυντή σε Ρέθυμνο και ΑΟΚ. Με λίγα λόγια, πήρε μια διαφορετική θέση, με τη διοίκηση να πετυχαίνει διάνα.

Το αρχικό 3-1 της σεζόν 2020-2021, όπου στο μεταξύ άλλαξε σήμα και τα χρώματά του σε κόκκινο και σκούρο μπλε, ήταν ο... προάγγελος, καθώς η πανδημία «ξαναχτύπησε», για το πρότζεκτ που ξεκίνησε, εκφράζοντάς το φέτος ακόμη πιο δυναμικά. Η ίδια η ομάδα επισημαίνει στην ιστοσελίδα της, ότι στόχος είναι η ανάδειξη παικτών, που για κάποιο λόγο δεν έχουν εκτιμηθεί από ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών.

Το στοιχείο της νεότητας είναι εξίσου σημαντικό και δεν είναι τυχαίο, ότι αρκετοί νέοι που ψάχνουν την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν, βρίσκονται κάτω από τα φτερά του Κεσαπίδη, όπως ο Νίκος Χουχούμης, ο Δημήτρης Κορέπης, ο Στάθης Παπαδάκης, ο Άρης Ψαράς, ο Κωνσταντίνος Νέσης, ο Κώστας Τσιρογιάννης και αρκετοί ακόμη με την παρουσία πολύ συγκεκριμένων παικτών με εμπειρία, όπως ο Ματέι Στογιάνοβιτς.

Ο Μανιάτης γκαρντ, δε, είναι μεγάλος πρωταγωνιστής ως πρώτος σκόρερ και πασέρ με 19.1 πόντους και 3.5 ασίστ ανά παιχνίδι, ενώ και ο Κουρέπης είναι εκπληκτικός με 15.8 πόντους και 6.9 ριμπάουντ, κατέχοντας την πρωτιά και στην οικονομία με 16.7 βαθμούς. Ο Παπαδάκης ακολουθεί με 10.3 στην οικονομία, 7.1 πόντους και 6.6 ριμπάουντ, έχοντας αρχίσει με τις οδηγίες του Αλέξη Παπαδάτου στις εθνικές κατηγορίες. Ο Στογιάνοβιτς ακολουθεί στο σκοράρισμα με 9.1 πόντους, ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά του Άρη Ψαρά, που άρχισε ουσιαστικά από τον Ίκαρο Καλλιθέας κι έχει επίσης το ρόλο του με 8.9 πόντους και 4.1 ριμπάουντ.

Με μια μπασκετική κατεύθυνση και νοοτροπία αρκετά σαφή, ο ΑΟΚ Χανιά ξεχωρίζει και δεν είναι... το νεογέννητο που κάνει τα πρώτα του βήματα. Απεναντίας, στέκεται όρθιος και αγέρωχος, με την νεανικότητα να είναι στοιχείο του παράλληλα, δείχνοντας ένα διαφορετικό μονοπάτι...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ