26.7 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Αξια στον θρόνο η Φενέρ, “έπνιξε” τον Ολυμπιακό

Η Φενερμπαχτσέ είναι η άξια πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 2017, αφού στον τελικό του "Σινάν Ερντέμ" επικράτησε κατά κράτος του Ολυμπιακού και τον νίκησε με 80-64.

Η τρομερή άμυνα της ομάδας του Ομπράντοβιτς, ο οποίος κατέκτησε το 9ο ευρωπαϊκό της προπονητικής του καριέρας,  αφόπλισε όλον τον "βαρύ οπλισμό" του Ολυμπιακού, άφησε πεδίο δράσης μόνο στα σέντερ γνωρίζοντας ότι από αυτούς δεν θα ε΄χανε ποτέ και έφτασε δίκαια στην επικράτηση και την κατάκτηση του τροπαίου.

Η Φενέρ θέλησε να "πνίξει" από την αρχή τον Ολυμπιακό, πίεσε σε όλο το γήπεδο για να τον "φοβίσει" μαζί με την ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει οι οπαδοί της, αλλά τελικά το πρόβλημα των "ερυθρόλευκων" δεν ήταν στην πίεση.
Ηταν αφ' ενός στα ριμπάουντ με απολογισμό περιόδου 10-5 και 5 επιθετικά από τουσ Τούρκους, αλλά κυρίως στον Κάλιντις. Ο Σέρβος είχε 12 πόντους στο 26-18 του δεκαλέπτου, με 3 τρίποντα και ένα έμμεσο και οδηγούσε τη Φενέρ απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που δίσταζε να σουτάρει τρίποντο και ήταν απελπιστικός με 2/8 στα δίποντα. Τουλάχιστον περνούσε σωστά τη μπάλα μέσα και κέρδιζε βολές για να κρατιέται στο ματς. Στα αξιοσημείωτα και ότι οι "ερυθρόλευκοι για 9'50'' είχαν κάνει μόνο δύο φάουλ με... τον Σπανούλη! 

Ο Ολυμπιακός άρχισε τη δεύτερη περίοδο με την "σκληρή" αμυντική του πεντάδα, με Ουότερς, Γκριν, Παπανικολάου, Αγραβάνη και Μιλουτίνοφ, έβαλε προβλήματα στη Φενέρ που του επέτρεψαν με κάποια εύκολα καλάθια να πλησιάσει στο 27-23 στο 12', όμως, μετά... ξύνπησε ο Μπογκντάνοβιτς.
Ο δεύτερος Σέρβος που πήρε μπαγκέτα για τη Φενέρ έφερε ξανά την ομάδα του στο +9 στο 16', με σκορ 34-25.

Το 3ο φάουλ που χρεώθηκε ο Μποκγντάνοβιτς στο 19' ήταν ένα ευχάριστο νέο για τον Ολυμπιακό, το τρίποντο του Μάντζαρη που μείωσε σε 37-32 στο 19'20'' ήταν ακόμα πιο ευχάριστο και το ημίχρονο έκλεισε με 39-34 σκορ άκρως ελπιδοφόρο για τον Ολυμπιακό με βάση τα όσα είχαν εκτυλιχθεί στο παρκέ στα 20 αγωνιστικά λεπτά. Τα μόλις 3 λάθη του μαρτυρούσαν καθαρό μυαλό, όπως και οι 9/12 βολές, όμως, ήθελε βελτίωση στα ποσοστά στα δίποντα με 5/16 στο ημίχρονο και φυσικά ήταν ζημιά τα 7 επιθετικά της Φενέρ.

O Βαγγέλης Μάντζαρης το πήρα πάνω του στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, έβαλε δυο τρίποντα και στο 22'30'' ο Ολυμπιακός είχε πλησιάσει στο 44-40. Οι άμυνες εκατέρωθεν είχαν γίνει οι πρωταγωνίστριες, ο Ολυμπιακός στόχευσε επιθετικά τον Μιλουτίνοφ που τα έβαζε, ενώ συνέχιζε και την τρομερή δουλειά πάνω στον Ούντο και μέχρι το 25' το ματς κυλούσε στον ίδιο ρυθμό, με τη Φενέρ να προηγείται με 49-44 και τον Ολυμπιακό να παρακολουθεί.. διακριτικά και να ψάχνει ένα ξέσπασμα.

Το ξέσπασμα βέβαια, προϋποθέτει παραγωγή και ο Ολυμπιακός δεν είχε τέτοια. Ολα τα ατού απενεργοποιημένα, λέι απ χαμένα και η Φενέρ παίζοντας ορθόδοξα και διατηρώντας αξιοπρεπή ποσοστά, στο 27' βρέθηκε στο +13, με το σερί 8-0 να την έχει φέρει στο 57-44. Το 30% του Ολυμπιακού στα δίποντα με 7/23 δεν χρειάζεται επιπλέον σχόλια...

Το δεκάλεπτο έληξε με 60-48 και με την ροή του αγώνα να είναι εμφανώς υπέρ της Φενέρ που λειτουργούσε καλύτερα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Ολυμπιακός είχε δύο διψήφιους παίκτες, Μπιρτς και Μιλουτίνοφ. Καλόι θα ήταν αυτό, αν συνδυαζόταν με σουτ από την περιφέρεια, αλλά εκεί κάτι δεν πήγαινε καλά.

Πλέον οι παίκτες της Φενέρ είχαν βάλει... φτερά, τα σουτ έμοιαζαν σα να περάνε πέτρα στον ωκεανό και το 68-50 στο 32' έδειχνε ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο του Ολυμπιακού και τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει, όπως και δεν άλλαξε.

Ο ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ: Η νίκη της Φενέρ στηρίχστηκε στην άμυνα, όμως, ο Νίκολα Κάλινιτς είχε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα. Οι 12 πόντοι του στο πρώτο δεκάλεπτο, με τα τρία τρίποντα, έδιωξαν κάθε υποψία άγχους από μια γηπεδούχο ομάδα με "πρέπει" για την κατάκτηση και έκαναν τη συνέχεια να φαίνεται αρκετά εύκολη για την ομάδα του.

 

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ