24.4 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

«Αν πω πως δεν ζω το όνειρο, θα είμαι αχάριστος»

Έχει ακούσει πολλά, έχει πει πολλά. Έχει χρεωθεί πολλά, έχει κάνει (πάντως) λιγότερα. Έχει αντιπάθειες, αλλά και ορκισμένους φίλους. Έχουν γίνει τόσα... debate που μάλλον δεν υπάρχει χώρος για ένα ακόμη. Αυτό που δεν τέθηκε ποτέ υπό αμφισβήτηση άλλωστε, ακόμη και στις χειρότερες στιγμές, ήταν το τεράστιο ταλέντο του και οι δυνατότητές του. Και πλέον ο ίδιος με πράξεις -και όχι ανούσιες κουβέντες, που δεν ήταν ποτέ του στυλ του- έβαλε τέλος σε όλα αυτά. Ο Νίκος Παππάς είναι ξανά σε πρώτο πλάνο με τον δικό του τρόπο, είναι εδώ για να μείνει, είναι εδώ για να παίξει άμυνα, είναι εδώ ακόμη για την Εθνική Ομάδα και για να πρωταγωνιστήσει. Άλλωστε, ειλικρινά, τον φαντάζεστε ποτέ σε ρόλο κομπάρσου;

Αυτή η ειλικρίνεια

Η λέξη «ειλικρινά» λίγο έλειψε να είναι η πρώτη λέξη στην κουβέντα. Η ερώτηση ήταν «ειλικρινά τώρα, πιστεύατε πως μπορείτε να βρεθείτε στην πρώτη τετράδα, πριν από δύο μήνες;» Γρήγορα αυτή η πρώτη λέξη έφυγε. Αν μη τι άλλο ένας από τους λόγους που έχει παρεξηγηθεί στο παρελθόν είναι πως λέει αυτό που  σκέφτεται... #nofilter που λένε τώρα πια. Δικό του το βήμα...

«Ήταν ο στόχος εξαρχής αυτός. Από την πρώτη στιγμή το λέγαμε. Δεν το κρύψαμε! Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο και το πρόγραμμα. Όπως ήταν για εμάς, όλα τα μεγάλα ματς ήταν μέσα στο δεύτερο γύρο. Παιχνίδια που ήταν δύσκολο να νικήσεις εκτός έδρας, στο ΟΑΚΑ ξέραμε πως θα είχαμε ένα πλεονέκτημα. Και έτσι έγινε με τη Ρεάλ Μαδρίτης, με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Όπως ρόλο έπαιξε και η εκτός έδρας νίκη επί της Μπασκόνια που έφτιαξε την ψυχολογία μας αρκετά. Και στο τέλος πήραμε άλλη μία εκτός έδρας νίκη με τη Μακάμπι. Και μην ξεχνάμε και κάτι ακόμη: Μιλάμε ουσιαστικά για μια νέα διοργάνωση. Δεν ήξερες τι θα προκύψει. Με εξαίρεση τη Ρεάλ και την ΤΣΣΚΑ που ήταν τα μεγάλα φαβορί, από εκεί και κάτω θεωρώ πως όλες οι ομάδες πίστεψαν κάποια στιγμή πως μπορούν να φτάσουν ψηλά. Και κάποιες τα κατάφεραν, ανεξάρτητα από μπάτζετ και ρόστερ.»

-Τι είναι αυτό που άλλαξε; Τι μπορεί να έκανε τον Πασκουάλ πριν την Μπασκόνια να πει «είναι καιρός για μια μεγάλη εκτός έδρας νίκη»;

«Η ομάδα αυτή έχει δείξει πολλές φορές πως έχει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο, όταν φτάνει σε αυτό που λέμε «ένστικτο επιβίωσης». Φάνηκε στον αγώνα του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, φάνηκε και μετά στον εκτός έδρας αγώνα με την Μπασκόνια. Το ταλέντο υπάρχει, ο χαρακτήρας υπάρχει και κάθε φορά που υπάρχει μεγάλη πρόκληση, τα καταφέρνει να πάρει αυτό που θέλει. Θέλαμε ένα μεγάλο διπλό έτσι κι αλλιώς. Το σημαντικό είναι να κάνουμε άλλο ένα, για να φτάσουμε κι εκεί που  θέλουμε!»

-Υπάρχει η Μπασκόνια, αλλά λίγο νωρίτερα ήταν ο Ολυμπιακός και το Κύπελλο όπως ανέφερες κι εσύ. Έπαιξε κι αυτή η νίκη το ρόλο της, πρώτον γιατί σας έδινε το δικαίωμα να προχωρήσετε σε έναν στόχο και δεύτερον γιατί απλά ήταν ο Ολυμπιακός;

«Νομίζω έδειξε η ομάδα στα παιχνίδια χωρίς αύριο, πως μπορεί να ανταπεξέλθει. Και να δείχνει ένα πρόσωπο που μπορεί να εκπλήσσει τους περισσότερους, αλλά όχι εμάς που ξέρουμε τις δυνατότητές της. Έχει δείξει χαρακτήρα στα νοκ άουτ παιχνίδι, σε αυτά που κρίνουν σχεδόν τίτλους. Ο Παναθηναϊκός ήταν πάντα εκεί σε αυτά τα παιχνίδια».

«Δεν είναι κάτι... ρομαντικό»

Ο Παναθηναϊκός δείχνει να επιστρέφει και να αποκτά αυτό το «κάτι» που του έδινε νίκες, ακόμη και όταν όλα ήταν εναντίον του. Πολλές φορές αρκούν μία δύο νίκες για να αλλάξουν όλα. Τις περισσότερες φορές όμως είναι αυτό που έχει μέσα του ένας παίκτης. Αυτό το «αρνούμαι να χάσω». Και φυσικά το ταλέντο... Είναι και η απάντηση που προτιμά, όταν τίθεται το θέμα του τι άλλαξε, τι ήταν αυτό που «έδεσε» την ομάδα.

 «Δεν είμαι σίγουρος πως υπάρχει μία απάντηση. Δεν είναι ούτε θέμα σχέσεων παικτών, ούτε τίποτα τέτοιο... ρομαντικό. Είμαστε καλά μαζί και επίσης αυτή η ομάδα έχει τόσο ταλέντο που πραγματικά μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε αδυναμία. Και σίγουρα μπορεί να κερδίσει και ματς στα οποία δεν είναι τόσο καλή».

-Να πάμε σε σένα. Έκανε κάτι «κλικ» μέσα στο μυαλό σου; Ήταν μια κουβέντα που σου είπε κάποιος; Ή απλά ήταν η αντιμετώπιση που είχες; Θεωρείς ίσως πως είναι πιο δίκαιος ο Πασκουάλ;

«Δεν είναι θέμα δικαιοσύνης. Ο κάθε προπονητής έχει τον δικό του χαρακτήρα, προσωπικότητα και τακτική. Εγώ προσπάθησα να παίξω. Ήθελα να μπω όχι στο μυαλό του κ. Πασκουάλ, αλλά στα αγωνιστικά δεδομένα της ομάδας, να δω τι χρειάζεται. Δεν μου άρεσε που δεν ήμουν στο παρκέ και προσπάθησα με κάποιον τρόπο να βρω τη δική μου διέξοδο προς το γήπεδο. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

Στο τραπέζι πέφτει και η λέξη άμυνα. Όταν ο Διαμαντίδης ήταν ακόμη στην ομάδα, ήταν από τα αγαπημένα μεταξύ τους πειράγματα. Ο ένας για την ηλικία, ο άλλος για τα... πλάγια βήματα που «ποτέ δεν είχε κάνει» ο νεότερος συμπαίκτης του. Η αλήθεια είναι πως τις... βουτιές του στο παρκέ πάντα τις έκανε. Όσοι παρακολουθούν μπάσκετ και δεν διαβάζουν απλά τους τίτλους, το ήξεραν. Άλλωστε πέραν της εκρητικότητας και της ταχύτητας που βοηθούν, έχει ένα άλλο μεγάλο ατού: Το άνοιγμα των χεριών:  1.93 ύψος, 2.03 άνοιγμα χεριών. Μεγάλο πλεονέκτημα στο να κλέψει μπάλες. Ο ίδιος απλά βάζει τις προτεραιότητές του.

 «Αυτά είναι για εσάς τους δημοσιογράφους, που σας αρέσει να φτιάχνετε ιστορίες. Ο μόνος λόγος που δεν παίρνω τόσες επιθετικές πρωτοβουλίες είναι αυτός που είπα και νωρίτερα: Γιατί η ομάδα έχει τόσο ταλέντο, όχι αυτή τη στιγμή, αλλά γενικότερα, που κάνω λίγο πίσω. Αλλά όταν χρειαστεί, θα είμαι εκεί και επιθετικά. Μακάρι να είμαι δηλαδή! Έχουμε αυτή την πολυτέλεια να είμαστε μια ομάδα με πολλές πηγές κινδύνου στην επίθεση. Και υπάρχει μια ιεραρχία, η οποία ανακατεύεται ανάλογα με τις συνθήκες του παιχνιδιού».

«Ξεκάθαρος ο στόχος!»

Ο Παναθηναϊκός πήρε το πλεονέκτημα, για να πέσει πάνω στη Φενέρμπαχτσε. Οι θεωρίες συνωμοσίας παίρνουν και δίνουν. Μην ξεχνάμε πως το φάιναλ φορ θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχει και το όνομα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που έρχεται και μπαίνει στην εξίσωση, για να κάνει την όλη κατάσταση ακόμη πιο περίεργη.

-Ανοιχτή η διαδρομή ως το φάιναλ φορ μέσω ΟΑΚΑ αλλά με εμπόδιο Ομπράντοβιτς. Για τον Παναθηναϊκό σημαίνει πολλά. Για εσάς; Έχετε ήδη αναμετρηθεί φέτος και δεν έχει κερδίσει ποτέ στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλος.

«Ο Ομπράντοβιτς είναι σημαντικός παράγοντας της εξίσωσης, γιατί έχει δείξει πως είναι μανούλα σε αυτές τις καταστάσεις. Ξέρει να σπάει έδρες, ξέρει να προετοιμάζει τις ομάδες του. Και σίγουρα η παρουσία του υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Είναι πολλά τα χρόνια που ήταν εδώ, είναι και αρκετά αυτά που έχει φύγει. Πιστεύω πως ούτε ο κόσμος μπορεί να επηρεαστεί από την παρουσία του, ούτε εμείς. Και δεν θα πρέπει. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος! Είμαι τέσσερα χρόνια στην ομάδα και η ομάδα δεν έχει φτάσει στο φάιναλ φορ. Είναι καιρός να γίνει».

-Μπορεί ο Παναθηναϊκός να προσπεράσει το εμπόδιο της Φενέρμπαχτσε;

«Από τη στιγμή που έχουμε το πλεονέκτημα της έδρας και θα παίξουμε στο ΟΑΚΑ είναι στο χέρι μας. Δεν ξεχνάμε πως χάσαμε μία φορά εκεί και με μεγάλη διαφορά. Νικήσαμε εδώ... Στα πλέι οφ όμως όλα είναι διαφορετικά και το γνωρίζουμε καλά. Δεν μπορώ να πω επίσης πως δεν σκεφτόμαστε κάπου σε ένα κομματάκι πως είναι μια ομάδα στης οποίας την «έδρα» θα γίνει το φάιναλ φορ. Θα δείξει...»

«Έχω κάνει πίσω σε... επιθετικούς πειρασμούς»

Ο αγώνας στο Τελ Αβίβ έδειξε πως το μπάσκετ έχει κανόνες, αλλά δεν είναι... δογματικό. Για παράδειγμα, θα βάζατε μαζί στην περιφέρεια Μάικ Τζέιμς και Νίκο Παππά; Σκεφτείτε το λίγο... Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που σας έρχονται; Ένας με έναν, επιθετικός προσανατολισμός, ταμπεραμέντο, εκρηκτικότητα.. Η λίστα συνεχίζεται. Στο παρκέ όμως όλα τα παραπάνω, αντί να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα, δημιούργησαν την ιδανική χημεία για πίεση και εύκολο καλάθι. Χωρίς καν να γίνει κατάχρηση προσπαθειών με τον Παππά να δίνει την μπάλα, ακόμη και σε φάσεις που στοιχιμάτιζες πως θα έφτανε ως το καλάθι.

«Ναι... Το παιχνίδι μας είναι παρόμοιο εν μέρει. Αλλά θεωρώ πως ο Τζέιμς είναι μια ταχύτητα πάνω από μένα και όλους τους άλλους παίκτες της Ευρωλίγκας σε ταχύτητα και εκρηκτικότητα. Έχω κάνει πίσω σε κάποιους... πειρασμούς επιθετικούς που έχω και το έχω αφήσει στον Τζέιμς. Και με τον Νικ δένουμε πάρα πολύ, μπορεί και καλύτερα. Ίσως με τον Τζέιμς να παίζει ρόλο το ότι μόλις βγει η άμυνα, ανοιγόμαστε πάρα πολύ εύκολα στον αιφνιδιασμό και η ομάδα φτάνει σε πιο εύκολα καλάθια. Γενικά, πιστεύω πως έχουμε πολύ δυνατή περιφέρεια και με τον Ρίβερς μέσα. Είναι πραγματικά χαρά να παίζεις με τέτοιους παίκτες».

Μπορεί να φαίνεται πιο ώριμος σε κάποιους με όσα λέει, αλλά αυτά που λέει τώρα δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά που έλεγε παλιά και το πώς τα έλεγε. Απλά εμείς  ακούμε διαφορετικά κάποια πράγματα αν κάποιος έχει αρχίσει να παίζει, να φαίνεται, να... ανεβαίνει. Μερικοί βλέπουν τα πράγματα απλά όπως τους βολεύει. Ο κόσμος όμως συνήθως έχει τη δική του λογική και κρίση και τον έχει αγκαλιάσει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

-Πόσο... κακό παιδί είσαι τελικά;

«Όλα αυτά είναι σχετικά. Κακό παιδί;  Δεν ξέρω αν κάποιος κρίνεται καλό παιδί ή κακό από την αγωνιστική του εικόνα. Πάντως με κάποια από τα καλά παιδιά που βλέπω, σίγουρα δεν έχω καμία σχέση... Οπότε, μπορεί να είμαι και κακό... Ποιος ξέρει;»

-O κόσμος λένε πως έχει ένστικτο... Αυτό που ζεις τι είναι, να φωνάζουν το όνομά σου, να γίνεται χαμός με το που θα σηκωθείς να μπεις, με την παραμικρή σου ενέργεια; Είναι το όνειρο;

«Αν πω πως δεν το ζω θα είμαι τουλάχιστον αχάριστος! Άπληστος... Το να είσαι σε αυτή την ομάδα που πρωταγωνιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη και κατακτά τίτλους είναι από μόνο του μοναδικό. Το να φωνάζει ένα τόσο απαιτητικό κοινό το όνομά μου, δεν μπορεί παρά να με κάνει περήφανο και χαρούμενο. Δεν θέλω ούτε να το σχολιάζω... Αλήθεια... Μόνο να πω πως τους ευχαριστώ, γιατί ήταν πάντα εκεί στις δύσκολες στιγμές που πέρασα στην ομάδα. Αυτό που προσπαθώ να κάνω μέσα στο γήπεδο είναι να τους δικαιώνω και να τους κάνω χαρούμενους».

-Σκέφτηκες να τα παρατήσεις σε αυτές τις δύσκολες στιγμές;

«Τι να πω τώρα; Υπάρχουν κι αυτά... Όλα αυτά... Τι να κάνεις; Από την άλλη το μόνο που ξέρω να κάνω αρκετά καλά είναι αυτό. Οπότε αυτό ήθελα να συνεχίσω να προσπαθώ να κάνω, να δουλεύω και να περιμένω...»

Το κεφάλαιο Εθνική Ομάδα

Ο Νίκος Παππάς ανήκει σε αυτά τα παιδιά που μεγάλωσαν με τα καλοκαίρια κλεισμένα σε προετοιμασίες και ευρωπαϊκά με τις περιβόητες «μικρές» εθνικές.

Καλοκαίρια που για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια έκλεισαν με μετάλλια. Το... σερί δεν συνεχίστηκε στην Ανδρών. Ίσως ήρθε η ώρα... Με το παρελθόν να μένει εκεί που ανήκει, δίνοντας την πιθανότητα ή δυνατότητα να γραφτεί μια νέα σελίδα.

-Η Εθνική υπάρχει στο πλάνο σου, στο μυαλό σου;

«Δεν υπάρχει στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή. Υπάρχει ο Παναθηναϊκός, υπάρχουν τα play offs. Άλλωστε δεν έχω ξανϋπάρξει μέλος της μετά τις «μικρές» εθνικές ομάδες. Αν έρθει η πρόσκληση, καλοδεχούμενη. Δεν είναι στο χέρι μου έτσι κι αλλιώς. Όταν έρθει εκείνη η ώρα θα δούμε».

(PHOTO Credits: Eurokinissi)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ