Μπορεί το πρώτο όνομα, όπου στην προκειμένη περίπτωση είναι Άντονι, να μην αποτελεί το κριτήριο για να επιλεχθείς στην πρώτη θέση του ντραφτ, όμως με αφορμή το φετινό Νο.1 του ντραφτ στο ΝΒΑ, Άντονι Έντουαρντς, το Basketa.gr θυμάται τους υπόλοιπους τρεις συνονόματούς του που βρέθηκαν στην ίδια θέση από το 2012.
Τα φώτα και τα φλας... έπεσαν πάνω στον Άντονι Έντουαρντς το βράδυ της Τετάρτης, με τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς να επιλέγουν τον πρωτοετή παίκτη του κολεγίου της Τζόρτζια στο 1 του ντραφτ και να αφήνουν στην άκρη τους Τζέιμς Ουάισμαν και Λαμέλο Μπολ. Ο νεαρός αθλητής είναι μόλις ο δεύτερος παίκτης που έχει γεννηθεί την νέα χιλιετία και ακούει πρώτος το όνομά του στο ντραφτ μετά τον Ζάιον Ουίλιαμσον. Όμως εκτός από αυτή την κατηγορία κατάφερε να μπει σε ένα ιδιαίτερο κλαμπ παικτών όπου κυρίως τυγχάνει λόγω σύμπτωσης.
Σε αυτό το κλαμπ βρίσκονται τέσσερις παίκτες που βρέθηκαν στο Νο. 1 του ντραφτ τα τελευταία εννέα χρόνια και το πρώτο όνομά τους είναι Άντονι. Εκτός από τον νέο ταλαντούχο παίκτη των Τίμπεργουλβς, οι υπόλοιποι τρεις είναι ο συμπαίκτης του στους «λύκους», Καρλ - Άντονι Τάουνς, ο Άντονις Ντέιβις και ο... ξεχασμένος Άντονι Μπένετ.
Άντονι Ντέιβις - Νιου Όρλεαν Πέλικανς (2012)
Η αρχή στη λίστα έγινε με έναν από τους πιο ταλαντούχους παίκτες του πλανήτη τα τελευταία χρόνια και σίγουρα έναν από τους πιο πετυχημένους αθλητές του ΝΒΑ σε ομαδικό επίπεδο, καθώς έχει κατακτήσει το κολεγιακό πρωτάθλημα με το Κεντάκι, χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τη USA ενώ πρόσφατα έγινε πρωταθλητής ΝΒΑ. Ο λόγος για τον Άντονι Ντέιβις ο οποίος μπήκε στο χώρο του μαγικού κόσμου του ΝΒΑ το 2012 και δεν ντρεπόταν να δηλώνει ότι είναι έτοιμος να «ταπώσει» τον Κόμπε Μπράιαντ, όπου έμελλε να πανηγυρίσει οκτώ χρόνια αργότερα και την ίδια χρονιά που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο «Black Mamba» το πρωτάθλημα με τους Λέικερς. Ο «μονόφρυδος», όπως είναι το παρατσούκλι του Ντέιβις, μπήκε με τον αέρα του σταρ και έμοιαζε ήδη από την πρώτη του χρονιά ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους πιο έμπειρους αντιπάλους του. Στην δική του «φουρνιά» και σε εκείνο το ντραφτ βρέθηκαν αρκετοί παίκτες που στη συνέχεια έγιναν all star και πρωταγωνιστούν σήμερα, όπως ο Μπράντλει Μπιλ (Νο.2), ο Ντάμιαν Λίλαρντ (Νο.6), ο Αντρέ Ντράμοντ (Νο.9), ο Ντρέιμοντ Γκριν (Νο.35) και ο Κρις Μίντλετον (Νο.39).
Άντονι Μπένετ - Κλίβελαντ Καβαλίερς (2013)
Αν και δεν έχουν περάσει αρκετά χρόνια από εκείνη την ημερομηνία πολλοί δεν θα θυμούνται αυτό το όνομα και δικαιολογημένα, καθώς χαρακτηρίστηκε από αρκετούς ειδικούς του ΝΒΑ (και όχι μόνο) ένα από τα πιο αποτυχημένα pick 1 στην ιστορία των ντραφτ. O Άντονι Μπένετ δεν... ακούμπησε ούτε στο ελάχιστο τις προσδοκίες που υπήρχαν προς το πρόσωπό του και σίγουρα οι Κλίβελαντ Καβαλίερς θα μετανιώνουν ακόμη αυτή τους την επιλογή. Ο Καναδός σέντερ αν και ήταν πρώτη επιλογή έμεινε μόλις μία σεζόν στους «ιππότες», οι οποίοι ήθελαν αν τον ξεφορτωθούν και στη συνέχεια αγωνίστηκε στους Τίμπεργουλβς, στους Ράπτορς και στους Νετς δίχως να μπορέσει να αλλάξει την κακή του εικόνα που είχε σχηματίσει. Έκανε και το ευρωπαϊκό του πέρασμα από την Φενέρ, όπου σε μόλις λίγους μήνες στην τουρκική ομάδα κατέκτησε τη Εuroleague, βλέποντας τα περισσότερα ματς από τον πάγκο. Εκείνο το ντραφτ θα μείνει «στοιχειωμένο» μία ζωή για τους Καβαλίερς αν συνυπολογίσουμε ότι προτίμησαν στο Νο.1 τον Μπένετ και άφησαν στα κρύα του λουτρού τους Γιάννη Αντετοκούνμπο, Βίκτορ Ολαντίπο και Ρούντι Γκομπέρ.
Καρλ - Άντονι Τάουνς - Μινεσότα Τίμπεργουλβς (2015)
Πριν τον Άντονι Έντουαρντς οι Τίμπεργουλβς είχαν επιλέξει αρχικά στο Νο.1 έναν άλλον Άντονι και συγκεκριμένα τον Καρλ - Άντονι Τάουνς, με τους ανθρώπους των «λύκων» να εύχονται να εξελιχθεί ο Έντουαρντς στην πορεία όπως ο συνονόματός του. Από τότε ο Τάουνς έχει παραμείνει πιστός στρατιώτης στην ομάδα, παρά τις συνεχόμενες «φάπες» λόγω το ότι δεν έχει τα κατάλληλα στηρίγματα γύρω του και ελπίζει φέτος να τελειώσει διαφορετικά η σεζόν. Πλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους ψηλούς της Λίγκα, καθώς είναι ένας σύγχρονος σέντερ όπου διαθέτει και εκτελεστική δεινότητα από μακρινή απόσταση και παράλληλα ξέρει να τοποθετεί σωστά το κορμί του μέσα στη ρακέτα. Ο 25χρονος πλέον παίκτης αποφοίτησε από το περίφημο κολέγιο του Κεντάκι και σε ένα ντραφτ όπως του 2015 που δεν υπήρχε το ιδιαίτερο κορμί και το ταλέντο οι Τίμπεργουλβς δεν γινόταν να τον προσπεράσουν και να τον αφήσουν για τις επόμενες ομάδες. Μία θέση πίσω του βρέθηκε ο κολλητός του, Ντ' Άντζελο Ράσελ, ο Κρίσταπς Πορζίνγκις (Νο.4) και ο Ντέβιν Μπούκερ (Νο.13).
Άντονι Έντουαρντς - Μινεσότα Τίμπεργουλβς (2020)
Πάμε στο σήμερα και στον μοναδικό παίκτη της λίστας όπου η θέση του στο παρκέ βρίσκεται στην περιφέρεια και όχι μέσα στη ρακέτα όπως οι προηγούμενοι. Ο Άντονι Έντουαρντς χαρακτηρίζεται για τα αθλητικά του προσόντα και το εξαιρετικό του σουτ από μέση και μακρινή απόσταση αλλά και για τις δυναμικές διεισδύσεις. Μόλις στην πρώτη του χρονιά στο κολεγιακό πρωτάθλημα απέδειξε από τι είδους... πάστα αθλητής είναι φτιαγμένος και η επιλογή του να αγωνιστεί με τη φανέλα της Τζόρτζια μόνο τυχαία δεν ήταν, απορρίπτοντας προτάσεις συνεργασίας με τα περίφημα κολέγια, όπως το Φλόριντα Στέιτ, τη Βόρεια Καρολίνα, το Κάνσας και το Κεντάκι για να αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του προπονητή, Τομ Κριν, όπου αποτέλεσε τον «μέντορα» των δύο αγαπημένων του παικτών, που τυγχάνει να αγωνίζονται στην ίδια θέση, δηλαδή των Ντουέιν Ουέιντ και Βίκτορ Ολαντίπο. Πλέον το ΝΒΑ τον περιμένει με ανοιχτές... αγκάλες για να το κατακτήσει και να οδηγήσει τους Τίμπεργουλβς στα πλέι οφ, όπου τα τελευταία 16 χρόνια έχουν βρεθεί μόλις μία φορά.