23.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Αντί για παπάς κάνει… παπάδες στο ΝΒΑ! (vids)

Ο πατέρας του ήθελε να γίνει παπάς και μέχρι τα 15 του χρόνια εκπαιδευόταν για να μην του χαλάσει το χατίρι. Τελικά η ζωή είχε άλλα σχέδια για τον Πασκάλ Σιάκαμ.

Λίγες ώρες πριν τον δεύτερο τελικό του ΝΒΑ, το basketa.gr δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με τον Πασκάλ Σιάκαμ. Τον άνθρωπο ο οποίος... προσγειώθηκε από το... πουθενά στις οθόνες των μπασκετόφιλων ολόκληρου του πλανήτη και κερδίζει με το σπαθί του συμπάθειες και κοπλιμέντα.

Από το Δημαρχείο της Μακενενέ στα παρκέ του Τορόντο

Ένα ήσυχο πρωινό, στις 2/4/1994 γεννήθηκε το τέταρτο παιδί της οικογένειας Σιάκαμ στη μεγαλύτερη πόλη του Καμερούν, την Ντουάλα. Ήταν ο μικρότερος γιος, καθώς είχαν προλάβει να έρθουν στη ζωή οι Μπορίς, Κριστιάν και Τζέιμς. Ο πατέρας τους ήταν ο Τσάμο Σιάκαμ και η μητέρα τους η Βικτουάρ.

Από τα 11 του χρόνια έως τα 15 ακολουθούσε πιστά την εκπαίδευση προκειμένου να γίνει ιερέας. Ωστόσο τελικά έφτασαν να κάνει... παπάδες στα παρκέ του ΝΒΑ. Παράλληλα, ο πατέρας του ήταν ο Δήμαρχος της πόλης Μακενενέ και μάλιστα ήταν ένας αυστηρός, αλλά ιδιαίτερα αγαπητός άνθρωπος.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του ο Πασκάλ αποφάσισε να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο. Έχοντας ψηλώσει απότομα το καλοκαίρι του 2008 ξεκίνησε να καταπιάνεται με το μπάσκετ. Ένα άθλημα όχι τόσο δημοφιλές όσο το ποδόσφαιρο.

Ένας άλλος Καμερουνέζος ΝΒΑερ, ο Λουκ Μπα α Μούτε ήταν αυτός ο οποίος τον ανακάλυψε καθώς τον είδε να παίζει σ' ένα camp που γινόταν κοντά στο σπίτι του στην πατρίδα τους.

Από εκεί πήρε και το... διαβατήριό του για το camp «Μπάσκετ χωρίς σύνορα» κι επί της ουσίας κέρδισε την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στις ΗΠΑ, έχοντας πάντα ως μέντορά του τον 33χρονο πλέον Μπα α Μούτε.

Το ταξίδι στις ΗΠΑ και η δυσκολότερη στιγμή της ζωής του

Έχοντας πλέον αποκτήσει visa για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συνέχισε να παλεύει για να πετύχει στο μπάσκετ. Το 2013 το κολέγιο του Νέου Μεξικού του πρόσφερε υποτροφία, αλλά τελικά δεν εντάχθηκε την πρώτη σεζόν λόγω ενός τραυματισμού.

Τον Οκτώβριο του 2014 κι ενώ πλέον θα έκανε το ντεμπούτο του με την κολεγιακή ομάδα ενημερώθηκε ότι ο πατέρας του σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα. Έπρεπε να πάρει τη μεγάλη απόφαση.

Με την έκδοση της νέας visa του να εκκρεμεί, είτε θα ρίσκαρε να ταξιδέψει για να παρευρεθεί στην κηδεία του μπαμπά του, είτε δεν θα πήγαινε και θα πενθούσε εξ αποστάσεως. Στο πρώτο σενάριο θα ρίσκαρε ακόμα και την πιθανότητα επιστροφής του στις ΗΠΑ για να ζήσει το όνειρο. Στη δυσκολότερη απόφαση της ζωής του προτίμησε να μείνει στη χώρα που ήδη βρισκόταν.

Η συνέχεια και η πορεία του τον δικαίωσαν, αλλά αυτή η στιγμή έχει σημαδέψει ολόκληρη τη ζωή του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μετά την επική του εμφάνιση στον πρώτο τελικό με τους Ουόριορς, ο Σιάκαμ φρόντισε να αφιερώσει στον πατέρα του τη νίκη και να ξεκαθαρίσει ότι: «Όλα τα κάνω γι' αυτόν».

Η... απογείωση

Το καλοκαίρι του 2016 βλέποντας κατά κύριο λόγο την ενέργεια που βγάζει στο παρκέ και λιγότερο το ταλέντο του, οι Τορόντο Ράπτορς αποφάσισαν να τον επιλέξουν στο νούμερο 27 του ντραφτ, στο τέλος του πρώτου γύρου. Οι πρώτες δύο σεζόν δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες και φαινόταν ότι ο Σιάκαμ δεν είχε πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Νικ Νερς το περασμένο καλοκαίρι όμως, τα πάντα άλλαξαν.

Στην κανονική περίοδο ο Καμερουνέζος φόργουορντ έπαιξε 80 παιχνίδια εκ των οποίων τα 79 στη βασική πεντάδα. Παράλληλα εκτός από καλός αμυντικός «μεταμορφώθηκε» και στην επίθεση. Έφτασε να σκοράρει 16,9 πόντους ανά αγώνα σε περίπου 32 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο.

Στα πλέι οφ είχε κυρίως τον ρόλο αμυντικού «καμικάζι», καθώς ο Καουάι Λέοναρντ είναι ο μεγάλος ηγέτης.

Στον πρώτο τελικό όμως βγήκε μπροστά και σταμάτησε στους 32 πόντους! Ξεκίνησε με 2/4 σουτ, αλλά ευστόχησε στα επόμενα έντεκα που δοκίμασε σε χρονικό διάστημα περίπου 30 λεπτών! Στο ίδιο διάστημα όλη η ομάδα των πρωταθλητών Ουόριορς είχε μόλις 13/33 σουτ!

Την ίδια στιγμή οι Καμερουνέζοι του Τορόντο ζουν το δικό τους όνειρο!

https://www.youtube.com/watch?v=zwroexnVutc

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Πασκάλ Σιάκαμ στα 25 του χρόνια μπορεί να αισθάνεται περήφανος για τον εαυτό του και πλέον ξέρει πολύ καλά κάτι ακόμα, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος. Γνωρίζει ότι: «Ο πατέρας μου θα με βλέπει από ψηλά και θα με καμαρώνει».

Απολαύστε τον στα παρακάτω videos:

https://www.youtube.com/watch?v=5E3rpA9gmA4

https://www.youtube.com/watch?v=uipPDseDgpM

https://www.youtube.com/watch?v=Zd2wQLTpu24



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ