25 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Ανατροπή από τα…παλιά για τη Μακάμπι

Με άνθρωπο της τελευταίας στιγμής τον Πιέρ Τζάκσον σε ένα "φλεγόμενο" Γιάντ Ελιάου που ήταν...ανηφορικό για τους φιλοξενούμενους στο φινάλε όπως τα παλιά χρόνια, η Μακάμπι πέτυχε μεγάλη νίκη (90-88) με ανατροπή στα τελευταία λεπτά επί της Μπάμπεργκ. Οι Γερμανοί νικούν συνήθως στο τέλος αλλά αυτό συμβαίνει στο...ποδόσφαιρο καθώς στο μπάσκετ η ισραηλινή ομάδα έχει τον τρόπο από τα χρόνια της μεγάλης της ακμής να γυρίζει παιχνίδια σε αυτό το ιστορικό γήπεδο.
Οι παίκτες του Νέβεν Σπάχια έχαναν με 8 πόντους στο 35' (84-76 με τις 3/3 βολές του Χάκετ) και με 6 κοντά στο 37' (87-81 με το καλάθι και φάουλ και πάλι του Χάκετ). Και όμως στα τελευταία τρία λεπτά και κάτι, δέχτηκαν μόλις ένα πόντο (από βολή του Χάκετ που ήταν ο μοναδικός παίκτης των φιλοξενουμένων που σκόραρε όσο ο χρόνος τελείωνε) από την Μπάμπεργκ και με σερί 9-1 έφτασαν στη μεγάλη νίκη χάρις στο καλάθι του Τόμας 1'26'' πριν το φινάλε. Για να φτάσουν όμως εκεί οι γηπεδούχοι χρειάστηκε το ξέσπασμα του Πιέρ Τζάκσον που σημείωσε τους επτά από τους έντεκα συνολικά πόντους του από το 81-87 και μετά, εξουδετερώνοντας παράλληλα - με φάουλ - τον πιο επικίνδυνο παίκτη των αντιπάλων, τον Ρίκι Χίκμαν.
Ο Τζάκσον με 4/4 βολές και ένα τρίποντο μαζεμένα, έφερε μπροστά τη Μακάμπι 88-87, πριν ισοφαρίσει με 1/2 βολές ο Χάκετ και πετύχει το καλάθι ο Τόμας. Ενώ στα τελευταία 12'' ήταν αυτός που πήρε τη μπάλα, έτρεξε όλο το γήπεδο αποφεύγοντας με ελιγμούς σαν παίκτης του Ράγκμπι, τους αντιπάλους του και στο τελευταίο δευτερόλεπτο πέταξε και τη μπάλα ψηλά για να μην προλάβουν οι αντίπαλοι και κάνουν φάουλ. Η αλήθεια είναι ότι οι παίκτες του Αντρέα Τρινκιέρι "άγγιξαν" τουλάχιστον δύο φορές τον Τζάκσον, αλλά είπαμε αυτό το γήπεδο έχει την ικανότητα να επηρεάζει αντιπάλους και ενίοτε διαιτητές που άφησαν πλεονέκτημα...
Οι φιλοξενούμενοι έδειξαν από το ξεκίνημα του αγώνα ότι θα είναι σκληρό καρύδι για τους Ισραηλινούς και με τον Ντέγιαν Μούσλι να έχει γρήγορα εννέα πόντους είχαν το παιχνίδι στην ισοπαλία (14-14). Η Μακάμπι προηγήθηκε 16-14 (περίπου τέσσερα λεπτά πριν το τέλος της πρώτης περιόδου) αλλά από εκεί και πέρα η Μπάμπεργκ δέχτηκε μόλις 4 πόντους στα επόμενα 6 λεπτά του παιχνιδιού και με ένα σερί 14-4 προηγήθηκε 28-20 (12'), Κάπου εκεί πήρε μπροστά ο Μάικ Ρόλ για τους γηπεδούχους, όπου με συνεχόμενους πόντους τους έφτασε σε απόσταση αναπνοής στο ημίχρονο (39-41) έχοντας καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς.
Στο τρίτο δεκάλεπτο τα γρήγορα δύο φάουλ του Τζάκσον με τα οποία έφτασε τα τέσσερα (και χωρίς να είναι καλός ως εκεί) ανάγκασε τον Σπάχια, να τον καθίσει στον πάγκο και να ρίξει στο ματς τον Ντιμπαρτολομέο ο οποίος αποδείχθηκε λίρα εκατό και με 8 πόντους (δύο τρίποντο και δύο βολές) έφερε τη Μακάμπι στο 65-60 (29') με σερί 8-0 ακριβώς όσοι οι πόντοι του σε εκείνο το κρεσέντο.
Απλά από εκείνο το σημείο άρχισε ένα άλλο επιθετικό κρεσέντο, αυτό του Ρίκι Χίκμαν που με 3/3 τρίποντα και ένα δίποντο έφερε τη Μπάμπεργκ σε θέση ισχύος (77-71 στο 33') με τη διαφορά αργότερα να φτάνει και στους 8 (84-76), πριν αρχίσει το ρεσιτάλ του Τζάκσον.

Ανθρωπος του αγώνα: Ο Πιέρ Τζάκσον πήρε τη σκυτάλη από τον Ρόλ που κρατούσε τη Μακάμπι στο πρώτο μέρος (και βοήθησε στη μείωση του σκόρ σε 81-84) αλλά και τον Ντιμπαρτολομέο του τρίτου δεκαλέπτου και έκρινε τον αγώνα.

Με τη γλώσσα των αριθμών: Οι εννέα χαμένες βολές της Μακάμπι (26/35) έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να μείνει το παιχνίδι ντέρμπι μέχρι το τέλος, αν και στα κρίσιμα ο Τζάκσον είχε 4/4. Από την άλλη πλευρά οι φιλοξενούμενοι είχαν 19/20 (!) αλλά η μοναδική χαμένη του Χάκετ ήταν σε καθοριστικό σημείο (στο 88-88) που θα έδινε τεράστιο ψυχολογικό προβάδισμα στην ομάδα του μόλις ενάμιση λεπτό πριν το τέλος του αγώνα. Από την περιφέρεια Χίκμαν και Στάιγκερ είχαν 8/13 τρίποντα, αλλά 5/13 είχαν όλοι οι υπόλοιποι παίκτες του Τρινκιέρι μαζί.  

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ