30.8 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Αναντικατάστατος, αλλά… αντικαταστάθηκε!

Παίζοντας δίχως τον Βασίλη Σπανούλη ο Ολυμπιακός σκόραρε 80 πόντους απέναντι στην άμυνα του Παναθηναϊκού και έχασε. Το ερώτημα που γεννάται, λοιπόν, είναι κατά πόσο η απουσία του αρχηγού και φυσικού ηγέτη του υπήρξε καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα. Θα προσεγγίσουμε το θέμα από την οπτική γωνία των αριθμών, χρησιμοποιώντας ως μέτρο σύγκρισης τις στατιστικές επιδόσεις του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα και όχι στην Α1. Διότι στην Ευρωλίγκα οι αγώνες ήταν πιο ανταγωνιστικοί, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έκανε σε αυτούς το... κανονικό ροτέισον και ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα αυτού του επιπέδου, οπότε αυτοί οι αριθμοί έχουν σημασία. Οι αριθμοί της Α1 θα ήταν παραπλανητικοί.

Ο Βασίλης Σπανούλης έπαιζε κατά μέσο όρο 27' σε κάθε αγώνα της Ευρωλίγκας, σκόραρε 12,6 πόντους, σούταρε 4,9 δίποντα, 5,1 τρίποντα και συνολικά 10 σουτ εντός παιδιάς, ενώ μοίραζε και 6,1 ασίστ. Ας δούμε πώς μοιράζονταν όλα αυτά στους υπόλοιπους περιφερειακούς παίκτες του Ολυμπιακού όταν δεν έπαιζε κι αν το κενό του καλυπτόταν πλήρως (όπου FG είναι τα σουτ εντός παιδιάς, δίποντα και τρίποντα μαζί):

ΕΡΙΚ ΓΚΡΙΝ

  Λεπτά Πόντοι FG Ασίστ
Με Σπανούλη 19 9,1 7,7 0,9
Χωρίς Σπανούλη 29 16,5 11,8 1,5

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ

  Λεπτά Πόντοι FG Ασίστ
Με Σπανούλη 23 5,8 5,5 2,2
Χωρίς Σπανούλη 27 5,5 6,3 3,8

ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΟΥΟΤΕΡΣ

  Λεπτά Πόντοι FG Ασίστ
Με Σπανούλη 10 3,2 3 1,8
Χωρίς Σπανούλη 11 7,8 4,3 1

ΜΑΤ ΛΟΤΖΕΣΚΙ

  Λεπτά Πόντοι FG Ασίστ
Με Σπανούλη 21 9,9 6,7 1,3
Χωρίς Σπανούλη 26 10 8,3 3,7

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

  Λεπτά Πόντοι FG Ασίστ
Με Σπανούλη 23 7,8 6,6 1,5
Χωρίς Σπανούλη 26 10,5 6,5 1,5

Από τη μελέτη αυτών των πινάκων προκύπτει ότι τα λεπτά του Σπανούλη και οι πόντοι του καλύπτονται από τους υπόλοιπους περιφερειακούς, που αναπόφευκτα παίζουν περισσότερο και σουτάρουν περισσότερο. Πιο χαρακτηριστική, φυσικά, είναι η περίπτωση του Γκριν, ο οποίος παίζει 10 λεπτά περισσότερα και σκοράρει σχεδόν 7,5 πόντους παραπάνω όταν απουσιάζει ο Σπανούλης, πράγμα φυσικά που γίνεται αντιληπτό και δια γυμνού οφθαλμού, δίχως να είναι ανάγκη να μελετήσει κανείς πίνακες.

Αυτά που δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως οι περιφερειακοί είναι δύο πράγματα: α) Η συνεισφορά του αρχηγού στη δημιουργία του παιχνιδιού. Ο Σπανούλης μοιράζει 6,1 ασίστ και όταν λείπει, οι υπόλοιποι καλύπτουν μόλις τις 4. Όπως θα δούμε, όμως, παρακάτω, συνολικά ο Ολυμπιακός δίνει μόλις μία ασίστ λιγότερη όταν λείπει ο αρχηγός, πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση παίζουν πιο ενεργό ρόλο στη δημιουργία του παιχνιδιού οι ψηλοί. β) Τα σουτ του. Ο Σπανούλης επιχειρεί 10 σουτ ανά αγώνα και οι υπόλοιποι περιφερειακοί καλύπτουν περίπου τα 8. Θα δούμε παρακάτω ότι τα άλλα δύο... χάνονται! Απλώς δεν τα παίρνει κανείς άλλος...

Αναντικατάστατος! 

Κατόπιν τούτων έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι συνολικά οι επιδόσεις του Ολυμπιακού όταν παίζει με τον Σπανούλη στη σύνθεσή του και όταν αυτός απουσιάζει:

  Πόντοι Δίποντα Τρίποντα Βολές Επ. Ριμπ. Ασίστ Λάθη
Με Σπανούλη 77,5 38,4 23,9 19,5 12 15,3 12,7
Χωρίς Σπανούλη 76,3 36 22,5 15,3 9,8 14,8 11,3

Τι προκύπτει από τη μελέτη αυτού του πίνακα; Ότι χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη ο Ολυμπιακός είναι λιγότερο παραγωγικός απ' ό,τι με αυτόν στη σύνθεσή του. Δεν είναι τόσο το ότι σκοράρει 1,2 πόντους λιγότερους, όσο το ότι είναι σημαντικά λιγότερες οι προσπάθειες που εκδηλώνει στην επίθεσή του. Αν κάνουμε τη σύγκριση (υπολογίζοντας χονδρικά ότι δύο ελεύθερες βολές ισοδυναμούν με μία κατοχή μπάλας), θα δούμε ότι ο Ολυμπιακός χωρίς τον αρχηγό του σουτάρει 2,5 δίποντα, 1,5 τρίποντο και 4 βολές λιγότερες, ήτοι εκδηλώνει 6 επιθέσεις λιγότερες απ' ό,τι με αυτόν. Και η διαφορά αυτή δεν μπορεί να εξηγηθεί πλήρως με το ότι μαζεύει 2 επιθετικά ριμπάουντ περισσότερα όταν παίζει ο Σπανούλης, διότι την ίδια στιγμή κάνει και 1,5 λάθος παραπάνω, άρα αυτά τα δύο εξουδετερώνονται σε μεγάλο βαθμό. Και με δεδομένο επίσης ότι οι ασίστ παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα (όπερ σημαίνει, με βάση και όσα είδαμε πιο πάνω, ότι απόντος του αρχηγού οι ψηλοί συμμετέχουν πιο ενεργά στη δημιουργία), μπορεί βάσιμα να υποστηρίξει κανείς ότι κάποια από τα σουτ που κάνει ο Σπανούλης δεν αναπληρώνονται όταν αυτός δεν παίζει. Απλώς χάνονται.

Κι αν ο Ολυμπιακός κέρδισε τα τρία από τα τέσσερα παιχνίδια που έπαιξε χωρίς τον Σπανούλη στην Ευρωλίγκα, το οφείλει κατά βάση στην εξαιρετική άμυνά του. Πράγμα που μας φέρνει στον δεύτερο τελικό της Πέμπτης, όπου ο Ολυμπιακός έπαιξε χωρίς τον αρχηγό του κι έχασε. Ας δούμε ποιες ήταν οι επιδόσεις του.

Είχε 80 πόντους, 37 δίποντα, 25 τρίποντα, 16 βολές (δηλαδή 70 κατοχές), 13 επιθετικά ριμπάουντ, 16 ασίστ, 13 λάθη. 

Ήταν, δηλαδή, επιδόσεις που πιάνει όταν έχει τον Σπανούλη στη σύνθεσή του. Πράγμα που σημαίνει, ότι τουλάχιστον με βάση τους αριθμούς, στο συγκεκριμένο παιχνίδι το κενό του αρχηγού καλύφθηκε και με το παραπάνω από την ομάδα! Όμως ο Ολυμπιακός έχασε. Γιατί; Μάλλον η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στους 84 πόντους που δέχθηκε. Η άμυνα ήταν η αχίλλειος πτέρνα των "ερυθρολεύκων" σε αυτόν τον αγώνα.

Υ.Γ. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια ανάλυση αριθμητικών δεδομένων. Εκείνο που δεν μπορούν να αποτυπώσουν οι αριθμοί είναι η επίδραση που έχει ένας παίκτης σαν τον Βασίλη Σπανούλη στην ψυχολογία της ομάδας. Και φυσικά το ότι είναι αυτός που όταν η μπάλα "καίει", θα την πάρει και θα κάνει τα δικά του. Αυτά δεν μπορεί να τα μετρήσει καμία στατιστική. Γι' αυτό άλλωστε το μπάσκετ δεν είναι... λογιστική, αλλά μαγεία...

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ