20.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Αναζητώντας το… θαύμα στην Καταλονία (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα δοκιμαστεί απόψε (11/1, 22.00) στην έδρα της Μπαρτσελόνα και θα προσπαθήσει να πετύχει ένα μεγάλο «διπλό» στη φετινή Ευρωλίγκα.

Η 18η αγωνιστική της κανονικής περιόδου της διοργάνωσης επιφυλάσσει μία πολύ επικίνδυνη έξοδο για τους πρωταθλητές Ελλάδας οι οποίοι θα παλέψουν με τους Καταλανούς στο παραδοσιακά αφιλόξενο «Παλάου Μπλαουγκράνα».

Οι «πράσινοι» προέρχονται από τη νίκη με 77-67 κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου κι έχουν ρεκόρ 8-9, παλεύοντας για να μπουν και να σταθεροποιηθούν εντός της πρώτης οκτάδας που δίνει το εισιτήριο για τα πλέι οφ. Οι γηπεδούχοι από την πλευρά τους μπαίνουν στον αγώνα με 10-7 κι έχοντας «κλειδώσει» στις τελευταίες «στροφές» την έκτη θέση, αλλά θέλοντας το ροζ φύλλο για να κοιτάξουν ακόμα πιο ψηλά. Οι «μπλαουγκράνα» είναι η ομάδα των σερί έως τώρα. Έχασαν στα δύο πρώτα παιχνίδια τους, πήραν τα επόμενα πέντε, έχασαν στο ΟΑΚΑ και μετά από τη δέκατη έως την 13η αγωνιστική υπέστησαν μόνο ήττες, όμως πλέον «τρέχουν» σερί τεσσάρων διαδοχικών νικών.

Τα πλάνα

Ο Ρικ Πιτίνο θέλει να δει τους παίκτες του να παρουσιάζονται πιο μαχητικοί απ' ό,τι συνηθίζουν μακριά από το ΟΑΚΑ. Δεν υπολογίζει στους Κιθ Λάνγκφορντ και Θανάση Αντετοκούνμπο οι οποίοι ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς κι έμειναν στην Αθήνα προκειμένου να συνεχίσουν την αποθεραπεία τους. Παράλληλα, το απόγευμα (16.00) θα φτάσει στο «Ελευθέρος Βενιζέλος» το νέο μεταγραφικό απόκτημα, ο Σον Κιλπάτρικ. Ο τελευταίος αναμένεται να τεθεί στη διάθεση του συμπατριώτη του προπονητή στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Ζαλγκίρις σε μία εβδομάδα (18/1).

Στον αντίποδα ο Σβέτισλαβ Πέσιτς ταλαιπωρείται από ευχάριστο «πονοκέφαλο» καθώς δεν απουσιάζει κανείς από τους σημαντικούς παίκτες του συνόλου του. Στον τελευταίο αγώνα μάλιστα ο βετεράνος τεχνικός χρησιμοποίησε όλους τους αθλητές του πλην του Ουκρανού σέντερ Αρτέμ Πούστοβιι. 

Τα κλειδιά της νίκης

Για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να διεκδικήσει τη νίκη μέχρι τέλους θα πρέπει να στοχεύσει και να πετύχει τρία πράγματα. Πρώτα απ' όλα να αποκόψει από τους υπόλοιπους παίκτες τους «εγκεφάλους» της Μπάρτσα. Τον εξαιρετικό φέτος Τομά Ερτέλ και τον Κέβιν Πάνγκος. Το δεύτερο σημαντικό κομμάτι θα είναι η πανίσχυρη γραμμή ψηλών. Ο Κέβιν Σεραφέν και ο Άντε Τόμιτς αποτελούν ψηλά κορμιά και οι «πράσινοι» έχουν σημαντικό πρόβλημα απέναντι σε τέτοιους αντιπάλους, κάτι που φάνηκε και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό όπου ο Νικολά Μιλουτίνοφ κυριάρχησε απόλυτα στις δύο ρακέτες. Μόνο αν αφοπλίσει με κάποιο τρόπο τη φροντ λάιν των Καταλανών, η ελληνική ομάδα θα έχει τύχη. Τέλος, θα πρέπει να δώσει μεγάλη μάχη και να κυριαρχήσει στα ριμπάουντ, παίρνοντας παράλληλα όσο το δυνατόν περισσότερα επιθετικά, καθώς θεωρείται δύσκολο να σουτάρει καλά από την περιφέρεια, όταν τον τελευταίο καιρό βρίσκει στόχο σε περίπου 20% των προσπαθειών που επιχειρεί. 

Το παρελθόν

Πρόκειται για ένα ζευγάρι που αποτελεί ένα από τα κλασικά της Ευρωλίγκας με τις αναμετρήσεις να θεωρούνται ντέρμπι, παρά το γεγονός ότι οι δύο αντίπαλοι έχουν έδρα σε διαφορετικές χώρες. Από το 2001 και μετά σε 33 αναμετρήσεις, η Μπάρτσα έχει τη μερίδα του λέοντος στις νίκες καθώς έχει φύγει χαμογελαστή από το παρκέ σε 20 περιπτώσεις, με τον Παναθηναϊκό να έχει πανηγυρίσει 13 φορές. Η πρώτη συνάντηση στη νέα Ευρωλίγκα ήταν στις 18/3/2004, όταν στα Πατήσια η Μπαρτσελόνα νίκησε 84-66, αλλά ο αγώνας έμεινε στην ιστορία για την αποθέωση που γνώρισε ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, στην επιστροφή του στην Αθήνα ως αντίπαλος της ομάδας που λάτρεψε και λατρεύτηκε. Κατά σύμπτωση και τότε προπονητής των Καταλανών ήταν ο Πέσιτς! Θυμηθείτε όσα συνέβησαν:

https://www.youtube.com/watch?v=YFBgK0mzUGk

Δύο εβδομάδες αργότερα ο Παναθηναϊκός αν και αποκλεισμένος από τη συνέχεια απάντησε με τον ίδιο τρόπο νικώντας 67-64. Στη συνέχεια χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια και στις 10/1/2008, οι «πράσινοι» έφυγαν ξανά νικητές από το συγκεκριμένο γήπεδο με 56-55. Θυμηθείτε την αναμέτρηση:

https://www.youtube.com/watch?v=OVd8F_EN7-g

Έπειτα από τρία χρόνια ο Παναθηναϊκός άλωσε ξανά τη Βαρκελώνη. Τότε ήταν 24/3/2011 όταν νίκησε 75-71 κι έκανε «μπρέικ» στο δρόμο προς το έκτο του αστέρι. Θυμηθείτε στο παρακάτω βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=Zaajs080CMI

Για να βρει κάποιος το τελευταίο «διπλό» του Παναθηναϊκού στην Καταλονία θα πρέπει να κοιτάξει αρκετά πίσω. Στις 11/4/2013 ο Δημήτρης Διαμαντίδης μ' ένα μυθικό τρίποντο είχε υπογράψει τη νίκη με 66-65, στο δεύτερο παιχνίδι των πλέι οφ. Θαυμάστε το παρακάτω:

https://www.youtube.com/watch?v=QpMcx9X0qBM

Από τότε οι Καταλανοί «τρέχουν» σερί έξι αναπάντητων νικών μπροστά στο κοινό τους. Θα «σπάσει» απόψε; Η απάντηση θα δοθεί κοντά στα μεσάνυχτα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ