22.8 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Ψάχνοντας… ηρεμία στο ΟΑΚΑ (vids)

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Άλμπα Βερολίνου απόψε (14/11, 21.00) στο ΟΑΚΑ για την όγδοη αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας κι έχει στόχο να φτάσει σε μία ακόμα νίκη και να αφήσει πίσω του τον αποκλεισμό από το Κύπελλο, μετά την ήττα από τον Προμηθέα Πάτρας.

Υπό άλλες συνθήκες το κλίμα στους πρωταθλητές Ελλάδας θα ήταν άριστο. Αν είχαν νικήσει στον προημιτελικό Κυπέλλου θα προετοιμάζονταν για το τρίτο διαδοχικό εντός έδρας παιχνίδι τους στην Ευρωλίγκα με στόχο να φτάσουν το σερί τους στις τρεις επιτυχίες. Παρ' όλα αυτά η ανώμαλη προσγείωση ήρθε στην Πάτρα και παράλληλα προκάλεσε τριγμούς στο εσωτερικό της ομάδας.

Μία ημέρα μετά τη «σφαλιάρα», ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος βρέθηκε στην προπόνηση και τα «έψαλε» σε παίκτες και τεχνικό επιτελείο. Πλέον αυτός ο αγώνας είναι ευκαιρία για «λύτρωση», καθώς κανείς δεν θέλει να σκέφτεται ένα νέο αρνητικό αποτέλεσμα που αν προκύψει, κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις.

Στον αντίποδα η Άλμπα δεν έχει τέτοια προβλήματα, αλλά προέρχεται από την ήττα στο ντέρμπι με την Μπάγερν Μονάχου για το γερμανικό πρωτάθλημα, ενώ στην Euroleague με ρεκόρ 1-6 βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις από τις οποίες δύσκολα θα ξεκολλήσει.

Αποτελεί ίσως την πιο καλοδουλεμένη ομάδα της διοργάνωσης κι ας μην φαίνεται στον αριθμό νικών της. Ο Γκαρσία Αΐτο Ρενέσες έχει κάνει για μία ακόμα χρονιά εξαιρετική δουλειά και κάθε φίλος του μπάσκετ απολαμβάνει να τη βλέπει να αγωνίζεται.

Ακόμα και με αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν τον τελευταίο καιρό, ο Παναθηναϊκός αποτελεί το ακλόνητο φαβορί για τη νίκη στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Τα «κλειδιά»

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει πρώτα απ' όλα να προσέξει την άμυνά του. Με τη Βαλένθια, η χαλαρότητα που εμφάνισε στο τρίτο δεκάλεπτο λίγο έλειψε να του κοστίσει. Αν η Άλμπα πιστέψει ότι μπορεί να σουτάρει καλά και να διεκδικήσει τη νίκη, θα παλέψει μέχρι τέλους, όπως είχε κάνει στην έδρα της Αναντολού Εφές, με τους περσινούς φιναλίστ της διοργάνωσης να λυγίζουν τους αντιπάλους τους στο έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης.

Το ερωτηματικό για την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη αφορά την περιφέρεια. Ο Τζίμερ Φριντέτ ταλαιπωρείται από θλάση και η διαφαινόμενη απουσία του αφήνει τους «πράσινους» με όλους κι όλους τρεις καθαρούς γκαρντ. Ο Νικ Καλάθης θα αναλάβει λογικά το βάρος, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να προστατευτεί, πριν «σκάσει».

Την ίδια ώρα προβλήματα έχουν και οι φιλοξενούμενοι καθώς ταξίδεψαν για την Αθήνα δίχως τον Πέιτον Σίβα. Ο Αμερικανός γκαρντ αποτελεί τον ιθύνοντα νου του γερμανικού κλαμπ, αλλά ένα πρόβλημα τραυματισμού τον κράτησε στη γερμανική πρωτεύουσα. Απών θα είναι και ο πάουερ φόργουορντ Τάιλερ Καβάνο. 

Οι αριθμοί

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική ομάδα έχει ρεκόρ 4-3 και οι αντίπαλοί της 1-6, το «τριφύλλι» είναι καλύτερο μόνο στους πόντους ανά αγώνα, στα αμυντικά ριμπάουντ, στα κοψίματα και στο ποσοστό των διπόντων. Σε όλα τα υπόλοιπα οι παίκτες του Ρενέσες είναι καλύτεροι. Παρ' όλα αυτά το γεγονός ότι δεν μπορούν να σταματήσουν στην άμυνα τους αντιπάλους τους, τους έχει κοστίσει πολύ κι έχουν φτάσει τις έξι σερί νίκες, μετά τη μεγάλη νίκη της πρεμιέρας απέναντι στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Τα φιλαράκια

Μόλις δύο αθλητές των δύο ομάδων έχουν κοινό παρελθόν και μάλιστα πρόσφατο. Ο λόγος για τον Τζέικομπ Ουάιλι και τον Μάρκους Έρικσον. Οι δυο τους συνυπήρξαν πέρσι για μισή σεζόν στην Γκραν Κανάρια κι αναμένεται να τα πουν πριν το τζάμπολ.

Το παρελθόν

Οι δύο αντίπαλοι έχουν τεθεί αντιμέτωποι σε δέκα περιπτώσεις. Ο Παναθηναϊκός έχει φύγει χαμογελαστός από το παρκέ επτά φορές και η Άλμπα μόλις τρεις. Από το 2002 και μετά που η διοργάνωση πήρε τη σημερινή της μορφή, το ρεκόρ είναι 3-1 για την ελληνική ομάδα.

Οι «πράσινοι» πάντως στην τελευταία συνάντησή τους με τους Βερολινέζους στο ΟΑΚΑ είχαν ηττηθεί, στο πλαίσιο του Top 16 της σεζόν 2014/15. Δύο σεζόν νωρίτερα είχαν κάνει πάρτι νικώντας εμφατικά.

Δείτε τα στιγμιότυπα των δύο πιο πρόσφατων αναμετρήσεων Παναθηναϊκού και Άλμπα στο ΟΑΚΑ:

https://www.youtube.com/watch?v=9v26Sv7efDs

https://www.youtube.com/watch?v=mDLOu_bdYXU



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ