25.4 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Αναζητείται ο Ολυμπιακός…εξωτερικού

Η ατάκα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς στη συνέντευξη Τύπου (“Η σειρά παραμένει το ίδιο δύσκολη για εμάς καθώς ο Ολυμπιακός παίζει καλύτερα εκτός έδρας”) δεν ήταν ένα απλό κοπλιμέντο αλλά το χρησιμοποίησε περισσότερο ως ξυπνητήρι για τους παίκτες του.

Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός καλείται πλέον να βγάλει αυτό το εντυπωσιακό πρόσωπο μακριά από το ΣΕΦ των οκτώ μεγάλων εκτός έδρας νικών.
Με “διπλά” σε έδρες καμίνια (όπως του Παναθηναϊκού, του Ερυθρού
Αστέρα, αλλά και της Μακάμπι έστω και αν η ομάδα του λαού δεν ήταν εφέτος σε καλή κατάσταση) αλλά και σε έδρες πιο ήσυχες μεν, εξαιρετικά δύσκολες αγωνιστικά όμως (όπως της Μπασκόνια, της Ζαλγκίρις, της Μπαρτσελόνα και της Νταρουσάφακα).


Υπήρχε και μια νίκη σε έδρα ομάδας αποκλεισμένης (Ούνιξ Καζάν) απλά για να επιβεβαιώσει την εξαίρεση στον κανόνα καθώς σχεδόν σε όλες τις άλλες ομάδες ουραγούς που ουσιαστικά είχαν αποχαιρετήσει την πρόκριση οι Ερυθρόλευκοι έχασαν (Αρμάνι Μιλάνο, Μπάμπεργκ, Γαλατάσαραϊ).


Είχαν και δύο ήττες χωρίς πίεση όταν ήδη είχαν προκριθεί (σε Πόλη και Μόσχα από Εφές και ΤΣΣΚΑ) ενώ στα μοναδικά ντέρμπι με βαθμολογικό ενδιαφέρον που ηττήθηκαν εκτός ήταν άνετα από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη (πρεμιέρα) και στην Πόλη από τη Φενέρ δύσκολα στο τέλος.

Αυτόν τον Ολυμπιακό θέλει να δει ξανά ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, αλλά θα πρέπει να ξαναβγάλει όλα τα ατού της ομάδας στο παρκέ.

Στην εμφατική εμφάνιση της προηγούμενης Τετάρτης τη στιγμή που ο Ολυμπιακός έπαιρνε τη μεγάλη διαφορά (αρχές δευτέρου ημιχρόνου) Σπανούλης και Πρίντεζης είχαν συνολικά δύο πόντους από ένα καλάθι του υπαρχηγού.
Όμως έκαναν τη «βρώμικη» δουλειά (ασίστ-ριμπάουντ-άμυνα) σε μια ομάδα που λειτουργούσε ως ελβετικό ρολόι.

Αυτή τη φορά οι διόσκουροι των πρωταθλητών Ελλάδος έκαναν από τις καλύτερές του εμφανίσεις μέσα στη χρονιά αλλά «προδώθηκαν» από τη συνολική λειτουργία της ομάδας τους.
Οχι ότι οι συμπάικτες τους αυτή τη φορά δεν ήθελαν, απλά ο αντίπαλος του Γιάννη Σφαιρόπουλου πήρε θριαμβευτική ρεβάνς (έστω και αν χρειάστηκε και η δόση της τύχης στο τελευταίο δίλεπτο) από τον τεχνικό του Ολυμπιακού.

Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς με το θαύμα της Μπασκόνια πέρυσι, λίγο έλειψε να βγει προπονητής της χρονιάς.
Εφέτος έχει φτιάξει μια ακόμα ανταγωνιστική ομάδα και όχι μόνο έβαλε την Εφές τελικά στην οκτάδα, αλλά έχει πάρει το πλεονέκτημα έδρας σπίτι του, με τους Τούρκους να διεκδικούν μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες με αξιώσεις την πρόκρισή τους και πάλι σε ένα φάιναλ φορ !


Ο Ολυμπιακός είναι δεδομένο – και με βάση ουδέτερους παρατηρητές ότι σε εμπειρία, τεχνογνωσία τέτοιων καταστάσεων, διαχείριση αλλά ακόμα και ως ομάδα είναι καλύτερος από την αντίπαλό του η οποία διαθέτει άφθονο ατομικό ταλέντο και αθλητικότητα.
Αυτό λοιπόν το ταλέντο και την αθλητικότητα ο Περάσοβιτς το έκανε ΟΜΑΔΑ την Παρασκευή στο ΣΕΦ και έτσι δεν ήρθε η τρίτη συνεχόμενη ήττα του από τον Ολυμπιακό σε αυτό το γήπεδο.


Μάλιστα οι δύο προηγούμενες ήταν κλασσικές “αιχμαλωσίες” και αν στο 90-66 της κανονικής περιόδου (μόλις τη 2η αγωνιστική) είναι λογικό ο Περάσοβιτς να μην είχε προλάβει να περάσει ούτε το 15% της φιλοσοφίας του, την Τετάρτη (87-72) ο Κροάτης τεχνικός δεν είχε καμμία δικαιολογία.


Ομως στο δεύτερο ματς έδωσε ρεσιτάλ βραχυκλώνοντας όλα τα ατού των γηπεδούχων (κομβική η εξουδετέρωση του Μάντζαρη) προτιμώντας αυτή τη φορά να σκοράρουν οι δύο πιο αξιόπιστες λύσεις του Ολυμπιακού, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να χάσει από δύο παίκτες και με τέτοια πίεση στην άμυνα (με μια διαφορετική πεντάδα πάνω του) στον Σπανούλη.

Το άστοχο τρίποντο του Ερικ Γκρίν στην εκπνοή μπορεί να άφησε με το “Αχ” τους φίλους του Ολυμπιακού που είδαν την ομάδα τους να αγγίζει το 2-0, αλλά παράλληλα αυτό το σούτ έστω οριακά (καθώς ήταν το 30ο τρίποντο που επιχειρούσαν οι παίκτες των γηπεδούχων) έγραψε την ιστορία του ματς.


Καθώς σπάνια μια ομάδα νικά όταν έχει περισσότερες τρίποντες (30) από δίποντες (29) προσπάθειες όπως έγινε και με τον Ολυμπιακό.
Ποτέ τα τρίποντα (ομαδικά) δεν έκριναν μια ολόκληρη σειρά αλλά το πολύ 1-2 παιχνίδια και μόνο σε ατομικό επίπεδο μπορεί να κρίνει ένας παίκτης μια σειρά με τρίποντα, όπως έκανε πέρυσι με τα δύο buzzer beater o Βασίλης Σπανούλης στους τελικούς του πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό.

Υ.Γ. :  Με πέντε νίκες των γηπεδούχων στην Κωνσταντινούπολη την εβδομάδα που έρχεται, θα φέρει τρεις τουρκικές ομάδες στο φάιναλ φορ της Πόλης ! Πολύ ωραίο (για τους Τούρκους) για να είναι αληθινό...

Photo Credits: Eurokinissi.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ