13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αμπντούλ Γκάντι: Μηχανή παραγωγής ασίστ για το Περιστέρι (pics, vids)

Κρατώντας τον Στίβεν Γκρέι και προσθέτοντας στα «φτερά» και τον Τεράν Πέτεγουεϊ, εκείνο που έλειπε από τον σχεδιασμό της περιφερειακής γραμμής του Περιστερίου ήταν ένας παίκτης που θα δημιουργούσε το παιχνίδι για τους δύο εξαιρετικούς σκόρερ. Όχι πως ο Γκρέι ή ο Πέτεγουεϊ δεν δημιουργούν φάσεις για τους εαυτούς τους, όμως η καθοδήγηση από το παρκέ και η δημιουργία των καταλληλότερων προϋποθέσεων για να βρουν σουτ και γενικότερα για να τελειώσουν φάσεις, μπορεί να απλοποιήσει τα πράγματα. Γι' αυτό και ο Νίκος Παπανικολόπουλος δίνει τα κλειδιά του Περιστερίου στον Αμπντούλ Γκάντι.

 


Ο Γκάντι είναι κάτι μακριά από τον Ουίλ Χάτσερ τον οποίο διαδέχεται. Είναι ένας κλασικός πόιντ γκαρντ σε αντίθεση με τον προκάτοχο του που είναι κόμπο γκαρντ. Ο Γκάντι είναι ο άνθρωπος του οποίου η πρώτη και η τελευταία σκέψη είναι η πάσα. Όχι με την έννοια της ασίστ που γράφεται στη στατιστική του αλλά με εκείνη της δημιουργίας για τους συμπαίκτες του: «Δεν είχε ποτέ να κάνει με το να παίζω για τα στατιστικά αλλά να δημιουργώ καλά σουτ για τους συμπαίκτες μου. Η βασική μου δουλειά είναι να δίνει τις καλύτερες επιλογές στους συμπαίκτες μου» είχε πει σε μία συνέντευξη του πριν από έναν περίπου χρόνο. Δεν είναι... λόγια αλλά η πραγματικότητα.

 


Η σύγκριση με τον Τζον Ουόλ

 


Ο νέος γκαρντ του Περιστερίου κουβαλάει τη «σφραγίδα» του πασέρ και οι αριθμοί που έγραψε στην ως τώρα καριέρα του, το πιστοποιούν. Τα πρώτα δείγματα γραφής τα έδωσε στο κολέγιο και μπορεί να θεωρηθεί «παράσημο» για εκείνον το γεγονός ότι στην πρώτη του σεζόν στην Ουάσινγκτον, είχε αναδειχτεί 2ος καλύτερος πόιντ γκαρντ της τάξης του από το ESPN μετά τον Τζον Ουόλ.

 

 

Στη σχετική παρουσίαση, ο Γκάντι περιγράφηκε ως παίκτης με μέγεθος και σπουδαίες ικανότητες, ένας γκαρντ «που ξέρει πως να τρέξει μία ομάδα». Μπορεί να είναι παραγωγικός και στα δύο μισά του παρκέ, σε καταστάσεις transition και είναι φυσικός ηγέτης». Η περιγραφή δεν είχε στοιχεία υπερβολής, ούτε και η τοποθέτηση του ονόματος του στο πλάι παικτών που στη συνέχεια έκαναν καριέρα στο ΝΒΑ.

 

Στο πλευρό του Κάιρι Ίρβινγκ στην Εθνική U18 των ΗΠΑ του 2010 (Photo by Greg Nelson /Sports Illustrated via Getty Images)

 

«Χρυσός» μαζί με Κάιρι Ίρβινγκ και Πάτρικ Γιανγκ

 

Ο Γκάντι κλήθηκε στην U18 των ΗΠΑ το 2010 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Παναμερικανικούς Αγώνες του Σαν Αντόνιο, όντας συμπαίκτης -μεταξύ άλλων- του σούπερ σταρ πια του ΝΒΑ Κάιρι Ίρβινγκ και του για μία διετία παίκτη του Ολυμπιακού Πάτρικ Γιανγκ.

 


Ο νέος γκαρντ του Περιστερίου δεν έπαιξε βέβαια πολύ σε εκείνο του τουρνουά (5 πόντοι, 2 ριμπάουντ, 2,8 ασίστ) αλλά έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι απέναντι στους Παρθένους Νήσους έχοντας 11 πόντους, πέντε ριμπάουντ και πέντε ασίστ σε 16' λεπτά.

 

 

Ο τραυματισμός που του έκοψε προσωρινά τη φόρα

 


Παρότι άρχισε με καλές προοπτικές λοιπόν, ένας τραυματισμός στη χρονιά του ως sophomore του έκοψε τη φορά, έστω και προσωρινά. Είχε προλάβει από τους 3,9 πόντους και τις 2,2 ασίστ της πρώτης του χρονιάς στη Ουάσινγκτον να ανέβει στους 8,4 πόντους και τις 3,7 ασίστ. Υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και έχασε το δεύτερο μισό της σεζόν. Επέστρεψε όμως και έκλεισε με δύο καλές σεζόν την κολεγιακή του καριέρα (8 πόντοι, 5,2 ασίστ στη σεζόν 2011-12, 10,9 πόντοι και 4,6 ασίστ στην περίοδο 2012-13).

 


Η αλήθεια είναι βέβαια ότι οι αριθμοί του στο κολέγιο ήταν απλά... συμπαθητικοί. Ακόμη και στις ασίστ που είναι το «σήμα κατατεθέν» του. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι μόνο τρεις φορές στις 3,5 σεζόν του, είχε διψήφια επίδοση με κορυφαία εκείνη της 3ης Μαρτίου 2012 απέναντι στο UCLΑ (12). Έτσι δεν έγινε ποτέ επί της ουσίας υποψήφιος για το ντραφτ. Το καλοκαίρι του 2013 σήμανε την εκκίνηση της επαγγελματικής του διαδρομής. Το Summer League δεν του άνοιξε την πόρτα του ΝΒΑ -αγωνίστηκε με τους Σάρλοτ Μπόμπκατς- και έτσι έγινε ντραφτ (δεύτερου γύρου) στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ, Έκανε μία καλή σεζόν με τους Ρεντ Κλάους (9π, 5ασ, 3,2 ρ. ανά αγώνα) σημειώνοντας το τέταρτο «triple-double» της ιστορίας τους αφού είχε 23 πόντους, 11 ασίστ και 10 ριμπάουντ απέναντι στους Όστιν Τόρος στις 2 Μαρτίου 2014.

 


Το καλοκαίρι του 2014 έκανε το άλμα προς την Ευρώπη. Του έδωσε το πρώτο του συμβόλαιο η Βίρτους Μπολόνια με την οποία είχε 7,3 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3,7 ασίστ στην περίοδο 2014-15. Οι Ιταλοί έμειναν τόσο ικανοποιημένοι από εκείνον, που του προσέφεραν διετή επέκταση συμβολαίου. Έμεινε στην Μπολόνια μόνο για την πρώτη από αυτές αφού ακολούθησαν η Ρίγα το 2016-17 (κατέκτησε το λετονικό Πρωτάθλημα) και η Βούρζμπουργκ το 2017-18, εκεί όπου είχε συμπαίκτη τον Κλιφ Χάμοντς που φέτος αγωνίστηκε στον Ήφαιστο και προπονητή τον Ντιρκ Μπάουερμαν που το 1999-2000 πέρασε από τον Απόλλωνα Πάτρας.

 

 

 

Η βραδιά των 20 ασίστ

 


Το καλοκαίρι του 2018 επέστρεψε στις ΗΠΑ όπου πέρασε την τελευταία διετία, παίζοντας στην G League με τους Οκλαχόμα Σίτι Μπλου.

 


Ο Γκάντι ήταν παραγωγικός με τη θυγατρική ομάδα της Οκλαχόμα, έχοντας πέρσι σε 51 ματς 9,7 πόντους, 3,2 ριμπάουντ, 6,6 ασίστ και 46,3% στα τρίποντα: «Είχα μία καλή σεζόν αλλά ως ομάδα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα» είχε πει: «Ήθελα πραγματικά να κερδίσω τον τίτλο» είχε πει σε μια συνέντευξη του.

 


Το μεγαλύτερο highlight της καριέρας του, έστω μετά από το χρυσό με την U18 των ΗΠΑ, ήταν εκείνο της 23ης Ιανουαρίου. Ο Γκάντι μοίρασε 20 ασίστ στο ματς των Σίτι Μπλους κόντρα στους Τέξας Λέτζεντς, στην κορυφαία επίδοση της σεζόν για την G League, ενώ είχε ακόμη 12 πόντους και επτά ριμπάουντ, παρότι η ομάδα του ηττήθηκε με 144-140. Στο τέλος της σεζόν είχε 12,4 πόντους, 9 ασίστ και 3,3 ριμπάουντ.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ