20.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αλλαξε “τσιπάκι” με Ροντρίγκες

Ο Ολυμπιακός και η CSKA σταθερά τα τελευταία χρόνια δίνουν το παρόν στα final 4 , συνεπώς η μάχη μεταξύ τους στην κανονική διάρκεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια της σεζόν . Για άλλη μια φορά όσο πιο απλά γίνεται θα προσπαθήσω να δώσω μια εικόνα για το τι περιμένουμε να δούμε από την ομάδα του coach Ιτούδη .

Ξεκινώντας από τις αλλαγές να επαναλάβουμε ότι η φυγή του Teodosic ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για τους Ρώσους . Η έλευση του Rodriguez σίγουρα ήταν μια ισάξια λύση για την CSKA ( αν όχι και καλύτερη , αλλά αυτό θα κριθεί στο μέλλον ) . Το πρόβλημα το οποίο έπρεπε να επιλυθεί ήταν της χημείας με τους υπόλοιπους παίκτες οπότε για αυτό περιμέναμε να δούμε πως θα εξελίσσονταν οι πρώτες αγωνιστικές . Το αποτέλεσμα λοιπόν της ένταξης αυτής είναι κάτι παραπάνω από ιδανικό για την CSKA καθώς η προσθήκη του Ισπανού στο ρόστερ έχει εκτοξεύσει την αποτελεσματικότητα της επίθεσης ανά κατοχή σε ύψη που θα είναι τεράστια έκπληξη και επίτευγμα εάν διατηρηθούν μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας . Επιθετικά λοιπόν μοιάζουν ασταμάτητοι και είναι η καλύτερη επίθεση αυτήν την στιγμή ανά κατοχή στην EUROLEAGUE , μέχρι στιγμής . Εδώ να πούμε ότι ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη άμυνα στην EUROLEAGUE και φέτος , όπως είναι πάντα ψηλά τα τελευταία χρόνια .

TRANSITION

Θεωρώ ότι παρόλο που είναι μια ομάδα που επιδιώκει το up tempo και το γρήγορο παιχνίδι , έχει την δυνατότητα να είναι αποτελεσματική και στο σετ , εάν οι ανάγκη του αγώνα το επιβάλει . Αυτό ήταν φανερό πχ και στο παιχνίδι στο ΚΑΖΑΝ η στην έδρα της BAMBERG., σε σύγκριση με άλλα ματς της EUROLEAGUE η και με περσινούς αγώνες . Επίσης πέρσι είχε τα περισσότερα λάθη σε κατοχές transition ενώ φέτος έχει τα λιγότερα , και εδώ μπαίνει για την ώρα η διαφορά του Rodriguez σε σχέση με τον Teodosic o ο οποίος πέρσι είχε πολύ υψηλό δείκτη λάθους στις συγκεκριμένες καταστάσεις . Άρα αυτή είναι μια πρώτη αλλά και σημαντική διαφορά σε σχέση με την περσινή ομάδα , ξαναλέω για την ώρα γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει στα επόμενα παιχνίδια .

PICK AND ROLL

Βλέποντας λοιπόν τους χειριστές στο ρόστερ , μαζί με τον Rodriguez υπάρχει και ο De Colo και συμπληρώνουν οι Higgins και ο Westermann ( τραυματίας ) . Το pick and roll παιχνίδι λοιπόν είναι κυρίαρχο στοιχείο στο παιχνίδι τους κάτι το οποίο είναι ξεκάθαρο και από στα στατιστικά του SYNERGY SPORTS , καθώς τρέχουν πολλά και αποτελεσματικά Pick and Roll . Φυσικά οι DeColo και Rodriguez , έχουν την ικανότητα να εκτελέσουν από dribble άρα η άμυνα πρέπει εκεί να αποφασίσει τι θα δώσει και τι θα πάρει . Αν παίξεις πιο επιθετικά επάνω σε έναν αυτούς ίσως χρειαστεί σε πρώτο χρόνο να ανοίξουν κάποια spot shots στον άλλο και στους Kurbanov , Higgins , Clyburn , Fridzon , Vorontsevich ( τραυματίας , ερωτηματικό εάν παίξει ) κλπ . Η CSKA  είναι η πιο εύστοχη ομάδα από την γραμμή 3Π μέχρι σήμερα και “παίρνοντας” αρκετά 3Π ανά κατοχή . Άρα η επιλογή της άμυνας και αμυντικές περιστροφές σίγουρα θα είναι σημαντικές .

Επιθετικά λοιπόν αυτά θα είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία καθώς η CSKA δεν έχει ούτε έντονο low post game παρά μόνο , με τον DeColo ( παράδοξο να έχει πρώτο σε post κατοχές έναν guard , θα το ψάξουν αρκετά ) και με τα τριάρια τους Kurbanov , Clyburn … αλλά σε αυτήν την θέση ο Ολυμπιακός δεν θα έχει πρόβλημα να αμυνθεί .

 

ΑΜΥΝΑ

Αμυντικά τώρα φέτος παρουσιάζει μια βελτίωση και εκεί . Η απουσία του Hunter από κάποια παιχνίδια τους δημιουργεί ένα πρόβλημα στην θέση 5 όπου χρησιμοποιήθηκε αρκετά ο Korobkov , αλλά το ίδιο πρόβλημα έχουν και στην θέση 4 με την απουσία για κάποια παιχνίδια του Vorontsevich . Γενικά μέχρι τώρα έχουν καταφέρει με κυρίαρχο τον Hines , να παίζουν το παιχνίδι των αλλαγών με αποτελεσματικότητα θα λέγαμε . Εκεί θα πρέπει να βρει λύσεις ο Ολυμπιακός ο οποίος να σημειώσουμε είναι η ομάδα που πηγαίνει περισσότερο από όλους μέχρι τώρα στο low post ενώ η CSKA λόγο του τρόπου που αμύνεται είναι η ομάδα που οι αντίπαλοι επιτίθενται πολύ από το low post . Άρα η επιθετική αποτελεσματικότητα αλλά και το διάβασμα θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο . Να σημειώσω ότι η CSKA και για αυτόν τον λόγο παραχωρεί πολλές βολές και αρκετές αυτές είναι από κατοχές στο low post παιχνίδι ( όπου και εκεί θα έχει θέμα να αμυνθεί τον Πρίντεζη ) από τις άλλες ομάδες της Ευρωλίγκας . Μέσα στις επιλογές τους είναι διάφορων ειδών παγίδες και ίσως το δοκιμάσουν . Μια ακόμη αδυναμία σαφώς είναι και τα αμυντικά rebound καθώς είναι απολύτως λογικό μια ομάδα που αλλάζει στα pick and roll να αντιμετωπίζει πρόβλημα σε αυτό τον τομέα και η FENER ( 17/11 κέρδισε την CSKA 95-93 με πρώτο σκόρερ τον Vesely με 31 πόντους….) το εκμεταλλεύτηκε στην νίκη που πέτυχε ανανεώνοντας πάνα από 50% των χαμένων επιθέσεων .

 

*ΓΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ SYNERGY SPORTS



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ