14.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αλλαγμένη Φενέρ, με επίθεση… φωτιά

Μιά δύσκολη αποστολή και κρίσιμη για τον ΠΑΟ , στην Κωσταντινούπολη ενάντιων της ομάδας του coach Obradovic . Η Fener φέτος υπέστη κάποιες αλλαγές σε κομβικούς παίκτες που πέρσι την βοήθησαν να φτάσει στην κατάκτηση του θεσμού όπως ο Bogdanovic και ο Udoh . Οι 2 αντικαταστάτες οι Wanamaker λοιπόν και ο Thompson ( δεν έχει προσαρμοστεί απόλυτα ) μαζί με τους Melli και Guduric συνιστούν μεγάλες αλλαγές στην χημεία , η οποία ήταν λογικό να θέλει χρόνο να αναπτυχθεί . Θεωρώ ότι με αυτές τις προσθήκες ξεκάθαρα είναι πιο “γεμάτη” από πέρσι σε ποσότητα αλλά ακόμη όχι σε ποιότητα καθώς οι 2 που έφυγαν έδιναν αρκετά παραπάνω καθώς ήταν μαζί και κάποιες σεζόν . Να σημειώσω τις μεγάλες απουσίες των Dixon στην αρχή και Kalinic που σίγουρα αποδυνάμωσαν την ομάδα .  Θυμώμαστε όλοι πόσο πολύ είχε βοηθήσει ο Kalinic στο κομβικό GAME 1 στα play-off . Ο Nunnaly για την ώρα θεωρώ ότι είναι η έκπληξη , σε σχέση με την βελτίωση από πέρσι  . Το εάν θα μπορέσει να πιάσει στο τέλος η Fener την περσινή απόδοση ξανά θα φανεί στα κρίσιμα παιχνίδια των play-offs . Τα αποτελέσματα πάντως μέχρι τώρα είναι συνολικά καλά καθώς αν εξαιρέσει κανείς τις ήττες μέσα που πάντα είναι πιο σημαντικές από Zalgiris( κυρίως ) και Ολυμπιακό , Real στα άλλα παιχνίδια ναι μεν είχε σκαμπανεβάσματα ( ήττες έξω από Maccabi , Unicaja  αλλά νίκη μέσα στην CSKA και σε Valencia , Baskonia ) . Γενικά σαν συνολική πορεία λοιπόν ίσως είναι κάπως καλύτερα από ότι θα περίμενε κανείς για μια αρκετά αλλαγμένη ομάδα .

 

            Στο αγωνιστικό πιο συγκεκριμένα είναι γνωστό ότι οι ομάδες του coach Obradovic πάνε σε αργό tempo . Έτσι και φέτος παίζουν με τις λιγότερες κατοχές και από τις λιγότερες καταστάσεις πρωτεύον αιφνιδιασμού . Όταν όμως αποφασίσουν μέσα στο παιχνίδι να πάρουν το ρίσκο είναι αποτελεσματικοί να πάρουν κάτι . Επιθετικά είναι μέσα στις καλύτερες επιθέσεις του θεσμού . Θα λέγαμε οι περισσότερες ήττες του οφείλονται σε αυτό καθώς δεν βρήκαν λύσεις επιθετικά κυρίως κάτι το οποίο είναι λογικό . Αξιοσημείωτο επίσης στατιστικό είναι ότι έχουν χαμηλό συντελεστή του πόσο συχνά εκτελούν τρίποντα / κατοχή αλλά έχουν πολύ υψηλό ποσοστό . Τα λίγα τρίποντα πιστοποιούνται και από το γεγονός του ότι είναι η ομάδα που πάει περισσότερο από καμία άλλη σε σουτ από μέση απόσταση ( μακρινό 2π ) . Το πως παίρνουν αυτά τα σουτ έχει ενδιαφέρον αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν το φοβούνται , και ότι γενικά είναι αποτελεσματικοί στο να επιτεθούν ένα κακό close out .

ΑΜΥΝΑ στα screen ΣΛΟΥΚΑ , WANAMAKER και DIXON

 

Πολύ αποτελεσματικοί οι συγκεκριμένοι στο να τρέξουν αυτές τις καταστάσεις . Στο πρώτο παιχνίδι ο ΠΑΟ είχε επιτεθεί πιο πολύ στον Wanamaker θεωρώντας τον πιο ικανό να σταματήσει στο τρίποντο και να σουτάρει . Ο Dixon απουσίαζε λόγο τραυματισμού όπως είπα στην αρχή . Ο ΠΑΟ γενικά δεν φοβάται και τις αλλαγές ιδιαίτερα με τα πιο χαμηλά σχήματα που έχει . Η Fener μπορεί σε μια κατοχή να τρέξει και παραπάνω από 2 Pick and Roll καθώς όπως είπαμε είναι από τις ομάδες που πάνε σε αργό tempo και ψάχνει πάντα την καλύτερη λύση . Για αυτό άλλωστε με τον ΠΑΟ είναι οι πρώτες ομάδες σε κατοχές στα τελευταία 4 δευτερόλεπτα των κατοχών με την FENER όμως να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο ο ΠΑΟ !

 

ΑΜΥΝΑ ΣΤΟ POST

            Επίσης να αναφέρω ότι θα επιτεθούν αρκετά στο ποστ , είτε στο transition , είτε απευθείας η μετά από αλλαγές , και μάλιστα απ' όλες τις θέσεις . Ο ΠΑΟ δεν είχε ιδιαίτερα θέματα χαμηλά φέτος , το ερωτηματικό είναι σε κάποιες στιγμές που θα έχει 3 χειριστές ο μέσα και θα υπάρξουν mis - match με τον Datome πχ κυρίως με πια τακτική θα αμυνθεί . Η άμυνα στο POST θα είναι σίγουρα ένα σημαντικός τομέας και θυμόμαστε τον αγώνα που GIST είχε φορτωθεί νωρίς με 2 φάουλ στην Zalgiris ( από τις ομάδες που πάνε πιο πολύ χαμηλά ) ότι αντιμετώπισε αμυντικό πρόβλημα ο ΠΑΟ χαμηλά στο POST .

 

 

 

ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΟΥΤ 3Π

 

H Fener είναι από τις ομάδες που ανεβάζει με τον τρόπο που αμύνεται το πόσα αναλογικά τρίποντα εκτελεί ο αντίπαλος και μάλιστα οι αντίπαλοι τους έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά . Άλλωστε και ο ΠΑΟ στο πρώτο παιχνίδι είχε πολύ χαμηλότερα ποσοστά από τα στάνταρ του και είναι από τις ομάδες που αναλογικά παίρνει πολύ πάνω από τον μέσο όρο σουτ 3Π και μάλιστα όπως είπα με επιτυχία . Έχουν την τάση να δίνουν βοήθειες στα screen στην μπάλα από μια απόσταση και να πηγαίνουν σε πολύ μεγάλες βοήθειες με αρκετές αναγκαίες περιστροφές στην συνέχεια . Εκτός αυτού προστατεύουν την ρακέτα πολύ σε όλες τις καταστάσεις οπότε εκεί θα πρέπει να υπάρχει υπομονή . Το πότε θα σουτάρει κάποιος δεν έχει οδηγίες χρήσης . Είναι μια διαδικασία που χτίζεται με την διάρκεια των αγώνων … το shot selection είναι ένα μίγμα διάφορων συστατικών . Οι προπονητές της εκάστοτε ομάδας καθορίζουν και ορίζουν ποιο είναι το σωστό και το λάθος και δίνουν τις κατευθύνσεις .

 

            Αμυντικά η FENER γενικά έδειξε καλά δείγματα . Η προσθήκη του Melli στην θέση 4 και εάν και εφόσον χρειαστεί στο 5 ( μελλοντικά πιο πολύ ) έδωσε ένα βάθος στους ψηλούς που πέρσι έλειπε . Και ο Guduric επίσης είναι ένας παίκτης με χαρακτηριστικά που βοηθάνε την αποτελεσματικότητα της άμυνας . Θα αλλάξουν αρκετά στα Pick and Roll και μάλιστα θα είναι και αρκετά επιθετικοί σίγουρα επάνω στην μπάλα σε αρκετές περιπτώσεις σε όλους . Είναι από τις αποτελεσματικές άμυνες στον θεσμό .

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ