19.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Αλέξης Παπαδάτος στο Basketa: «Επιλογή προοπτικής και μέλλοντος ο ΑΟΠΦ»

Ο ΑΟΠΦ βάζει το «τρένο» στις «ράγες» για να γράψει ξανά ιστορία, έχοντας τον Αλέξη Παπαδάτο στον πάγκο του, με τον Έλληνα τεχνικό να μιλάει στο Basketa.gr για τους λόγους που τον οδήγησαν στο σπουδαίο σύλλογο… της γειτονιάς του, το όραμα που υπάρχει και το ποια θα είναι η ταυτότητα της ομάδας του στην επόμενη Α’ ΕΣΚΑΝΑ.

Ο Αθλητικός Όμιλος Παλαιού Φαλήρου είναι μία ομάδα, που πάντα ξεχωρίζει για την ιστορία της και το πώς αυτή έχει δημιουργηθεί, αφήνοντας πολλές φορές ένα «αν» για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί μέσα στα χρόνια. Όπως, για παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο ιδρύθηκε το τμήμα μπάσκετ το 1924, όταν μετά από έναν χαμένο αγώνα με τον Παναθηναϊκό με γκολ στο τελευταίο λεπτό, οι Φαληριώτες αποφάσισαν να κάψουν τις φανέλες τις ομάδας και να ασχοληθούν με την «πορτοκαλί θεά». Ή, επίσης, το μεγάλο κρίμα που μένει από τη μη άνοδο τελικά το 2003 στην τότε Α1, αφού λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν μπόρεσε να εξαργυρωθεί η τρομερή τότε πορεία υπό τον Κώστα Σορώτο, με ουκ ολίγες προσωπικότητες να έχουν περάσει έως τότε από το σύλλογο.

Όλα αυτά, βέβαια, έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο «βάρος» και φέτος φαίνεται πως, μετά από αρκετά χρόνια μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ήρθε η στιγμή της επανόδου. Ο Αλέξης Παπαδάτος ήταν ο «εκλεκτός» και ο ταλαντούχος τεχνικός, μετά από χρονιές σε Σπόρτιγκ και Ίκαρο Νέας Σμύρνης, όπου έδωσε ισχυρά διαπιστευτήρια, αποδέχθηκε την πρόκληση και θα καθοδηγήσει την ομάδα από την Α’ ΕΣΚΑΝΑ, με ένα σημαντικό σχέδιο να έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται.

«Το Φάληρο είναι η γειτονιά μου, οπότε είχε ήδη μία συναισθηματικά αξία να έρθω σε αυτή την ομάδα», αναφέρει αρχικά στο Basketa.gr ο κόουτς Παπαδάτος, για να συνεχίσει ως εξής: «Εκτός αυτού, όμως, είδα τους ανθρώπους της ομάδας να έχουν μεγάλη διάθεση να φτάσουν την ομάδα ψηλά, έχοντας καταρτίσει ένα καλό πρόγραμμα και δείχνοντας πως έχουν την ικανότητα να το υλοποιήσουν. Από τη δική μου πλευρά, λοιπόν, ικανοποιήθηκα πολύ από την προσέγγιση και αποφάσισα να βοηθήσω, στηρίζοντας μία ομάδα ατόμων, που κάνει αξιόλογη προσπάθεια και με τόση λεπτομέρεια».

Και το γεγονός, ότι υπάρχει ένα αξιοσημείωτο πλάνο, φαίνεται από τις μεταγραφές. Δορκοφίκης, Βαϊδάκης, Τσιπίδης, Πρόγκας, είναι μόνο μερικοί από τους σπουδαίους παίκτες, ειδικά για το συγκεκριμένο επίπεδο, που έδειξαν ότι το εν λόγω πλάνο δεν είναι μόνο… λόγια, κάτι που βέβαια ο προπονητής τους θα αποφύγει. «Δε θεωρώ ότι είναι δύο ή τρεις παίκτες αυτή η ομάδα, αλλά ένα σύνολο. Υπάρχουν πολλά καινούργια παιδιά σε αυτή την ομάδα και πρέπει να βρούμε τρόπο να τα ταιριάξουμε. Θέλω να πιστεύω, ότι θα καταφέρουμε με πολλή δουλειά να βγάλουμε ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο στο πρωτάθλημα. Δεν χρειαζόμαστε τα μεγάλα λόγια, αλλά υγεία και μία καλή προετοιμασία, για να δούμε μετά μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε», αναφέρει.

Τι πρόκειται να δούμε, όμως, μετά από τόσες κινήσεις από την πλευρά του ΑΟΠΦ; Τι σχεδιάζει ο Αλέξης Παπαδάτος για να παρουσιάσει στο παρκέ; Ο ίδιος θα απαντήσει, ότι «αυτό που μου αρέσει είναι η πίεση σε όλο το γήπεδο, βγάζοντας πολλή ενέργεια στο παιχνίδι. Είναι κάτι, που θέλω γενικά να περνώ σαν φιλοσοφία στις ομάδες μου. Αν, πάλι, δε βρίσκουμε εύκολα καλάθια, πρέπει να διαβάζουμε σωστά το παιχνίδι με όσα miss match προκύπτουν. Το πρώτο πράγμα που ζητάω, όμως, από την πρώτη προπόνηση έως το τελευταίο παιχνίδι, είναι να υπάρχει υγεία στο έπακρο».

Στην επικοινωνία μαζί του, η αλήθεια είναι ότι δεν έκρυψε την χαρά του που αναλαμβάνει αυτή την αποστολή, έχοντας περάσει μία δύσκολη σεζόν, όπου αποχώρησε στα μέσα της χρονιάς από τον Ίκαρο Νέας Σμύρνης, μετά από μία «μαγική» προηγούμενη πορεία που οδήγησε στην άνοδο από τη Γ’ Εθνική, ενώ βρέθηκε μόλις λίγες μέρες στο Κορωπί. «Η σεζόν που πέρασε, μου έδειξε ότι οι επιλογές που κάνουμε πρέπει να είναι, εκείνες που είναι όντως ορθές, και όχι αυτές που φαίνονται. Σημασία, λοιπόν, έχει να βλέπεις την επιλογή που έχεις μπροστά σου και να κρίνεις. Την πρόταση του ΑΟΠΦ, για παράδειγμα, τη δέχθηκα με αυτό το σκεπτικό, έχοντας κάνει πέρυσι μερικές λανθασμένες επιλογές. Με τον Ίκαρο, βέβαια, πέρασα δύο υπέροχα χρόνια και είμαι σίγουρος, ότι θα βρει το δρόμο του και θα συνεχίσει την πορεία του. Δε σου κρύβω το πόσο μεγάλη συναισθηματική αξία, είχε η παραμονή μου στην ομάδα πέρυσι το καλοκαίρι. Η φετινή επιλογή, επίσης, ομολογώ ότι ήταν μια επιλογή προοπτικής και μέλλοντος. Αυτό έψαχνα και το βρήκα στον ΑΟΠΦ», τόνισε ο κόουτς Παπαδάτος, αναλύοντας τα ουκ ολίγα διδάγματα που τον περίμεναν.

Οι κινήσεις, που κάνει εσχάτως το Παλαιό Φάληρο, πάντως, δείχνουν ένα όραμα με το βλέμμα αρκετά βαθιά στο μέλλον. Μπορεί και να είναι έτσι, αλλά ο Έλληνας τεχνικός θα προτιμήσει ξανά το δρόμο της μετριοπάθειας. Συγκεκριμένα, στο ζήτημα αυτό θα επεσήμαινε πως «δεν μπαίνω σε διαδικασία να δω τι μπορεί να κάνει η ομάδα στα επόμενα τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια. Έχει σημασία τι θα κάνουμε τώρα, που θέλουμε να δημιουργήσουμε μία ανταγωνιστική ομάδα. Στην καθημερινότητά της, άλλωστε, πολλά πράγματα παίζουν ρόλο, όπως η τύχη, οι συγκυρίες, οι τραυματισμοί, αν και πάνω από όλα είναι η ικανότητα. Για τις ικανότητές μας, φυσικά, δεν έχω αμφιβολία, καθώς πρόκειται για ένα τμήμα που ασχολείται με την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος και το κίνητρό μου, ήταν ακριβώς ότι βρήκα άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με ένα αξιόλογο πρότζεκτ».

Φυσικά, δε θα μπορούσε να παραλείψει το ζήτημα της ιστορικότητας και του ρόλου που έπαιξε, για να βρεθεί στις τάξεις του. «Είναι, σίγουρα, κάτι που παίζει ρόλο. Ο ΑΟΠΦ είναι ένα σωματείο με τη δική του ιστορία στις εθνικές κατηγορίες, έχοντας πάρει και άνοδο στην Α1 κάποτε, έστω κι αν δεν έπαιξε. Είναι, λοιπόν, από τις φανέλες με βαρύτητα και όταν, παράλληλα, υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι για την υλοποίηση ενός προγράμματος με τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις, νιώθεις πως υπάρχει εγγύηση για την επιλογή σου», είπε ο Αλέξης Παπαδάτος. Δεν είναι παράξενο, άλλωστε, υπάρχουν και ιστορικές εκκρεμότητες να διορθωθούν…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ