21.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Αήττητο ήταν και πάει

Όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος, έτσι και το αήττητο της Εθνικής μας ομάδας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου τελείωσε στο Βελιγράδι. Εκεί όπου υπέστη την πρώτη ήττα της μετά από εννέα συνεχόμενες νίκες κι αφού στο μεταξύ είχε εξασφαλίσει την πρόκρισή της. Η Σερβία δεν την είχε εξασφαλίσει, χρειαζόταν πασή θυσία τη νίκη και την πήρε (84-61), καθώς ήταν καλύτερη και είχε περισσότερες λύσεις. Και εκτός κι αν "αυτοκτονήσει", τσέκαρε κι αυτή επί της ουσίας το εισιτήριό της για την Κίνα.

Η διαφορά κινήτρου, αλλά και βάθους μεταξύ των δύο ομάδων έγινε εμφανής από το ξεκίνημα. Οι Σέρβοι, που "καίγονταν" για τη νίκη, μπήκαν δυνατά, πίεσαν και δημιούργησαν πολλά προβλήματα κυρίως στην επίθεση της Εθνικής μας ομάδας, που είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν και αμυντικά ζητήματα. Δηλαδή οι παίκτες της Σερβίας εξανάγκαζαν σε λάθη τους δικούς μας και έβγαζαν πολλές γρήγορες επιθέσεις, με άξονα κυρίως τον Γιόβιτς, που κατέληγαν σε εύκολα καλάθια. Συν τοις άλλοις ο Ραντούλιτσα έκανε σπουδαία δουλειά στο κομμάτι της δημιουργίας, εκτός από το σκοράρισμα, δίχως να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα είτε με τον Τσαϊρέλη είτε με τον Μαυροειδή πάνω του.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η Σερβία να προηγηθεί με 15-5 στο 4' και παρά το ότι προς στιγμήν η Εθνική μας ομάδα, με μια μικρή βελτίωση στην άμυνα και κάποιες καλές προσπάθειες του Λαρεντζάκη, έδειξε τάση να μαζέψει τη διαφορά, αυτή αυξήθηκε. Με τον Μίτσιτς να έρχεται από τον πάγκο και να βοηθά, η Σερβία προηγήθηκε με 29-14 στο τέλος της πρώτης περιόδου.

Οι αλλαγές του Σκουρτόπουλου δεν βοήθησαν ιδιαίτερα και στην επίθεση η Εθνική μας συνέχισε να πελαγοδρομεί και να έχει πολλά λάθη και κακές επιλογές. Οι Σέρβοι, χωρίς να παίζουν κι αυτοί τίποτα ιδιαίτερα, διατηρούσαν τον έλεγχο και στο 16' προηγήθηκαν με 40-23. Όμως στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου η Εθνική έπαιξε καλύτερη άμυνα και με κάποια σουτ του Σαλούστρου, αλλά και ένα εντυπωσιακό buzzer beater του Μποχωρίδη έκανε ένα σερί 12-4 και μείωσε 44-35 στο τέλος του πρώτου 20λέπτου.

Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου η Εθνική πίεσε περισσότερο στην άμυνα, παίζοντας με τρεις κοντούς και με τον Μαυροειδή σε θέση σέντερ να αξιοποιεί την τεράστια εμπειρία και το μυαλό του. Οι Σέρβοι είχαν κάποιες κακές επιλογές απέναντι σε αυτή την άμυνα και στην επίθεση οι Σαλούστρος, Μποχωρίδης και Μαυροειδή έδωσαν λύσεις, με αποτέλεσμα η Εθνική να δείξει αίφνης τα δόντια της. Στο 24' μείωσε στους τρεις πόντους (49-46), αλλά σε εκείνο το σημείο πήρε ξανά ο Γιόβιτς το όπλο του.

Με πέντε συνεχόμενους πόντους έδωσε βαθιά ανάσα στη Σερβία, που μεγάλωσε την πίεσή της στην άμυνα και η ελληνική ομάδα... έχασε την μπάλα. Και καθώς οι Ραντούλιτσα και Μίτσιτς έβαλαν το χεράκι τους στην επίθεση, η Σερβία μέσα σε χρόνο dt ξέφυγε ξανά. Στο 30' είχε ολοκληρώσει ένα σερί 18-2 και είχε περάσει μπροστά με 67-48.

Και ουσιαστικά "καθάρισε" το παιχνίδι, καθώς η διαφορά ήταν πολύ μεγάλη για να μπορέσει η Εθνική, που έτσι κι αλλιώς είχε πολλές απουσίες (και δεν αναφερόμαστε στους παίκτες από την Ευρωλίγκα και το ΝΒΑ), να την ανατρέψει. Μετά το 35΄έκανε μια προσπάθεια με κάποια σουτ του Αθηναίου μειώνοντας σε 72-60, αλλά δεν μπόρεσε να μειώσει περισσότερο. Οι Σέρβοι "καίγονταν" για τη νίκη, την ήθελαν πολύ και την πήραν. Ο Σκουρτόπουλος έβαλε στον αγώνα και τον Μουράτο με τον Λούντζη και... έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Ο ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ: Παρά τα 7 λάθη του ο Στέφαν Γιόβιτς ήταν ο παίκτης που ευθύνεται περισσότερο απ' όλους για την πρώτη ήττα της Εθνικής μας. Ήταν αυτός που τράβηξε τη Σερβία στην αρχή, επιτρέποντάς της να πάρει διψήφια διαφορά στο ξεκίνημα, κι αυτός που ουσιαστικά "τελείωσε" την Εθνική μας πυροδοτώντας το 18-2 με το οποίο το σκορ έγινε 67-48 στο 30'.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Σε διαγωνισμό λαθών εξελίχθηκε το παιχνίδι. Οι Σέρβοι έκαναν 19 και οι Έλληνες 20. Όμως οι Σέρβοι πήραν 15 επιθετικά ριμπάουντ και οι Έλληνες μόνο 6.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ