20.5 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Ίαν Βουγιούκας στο Basketa: «Ήταν… για καλό που άργησε η ανανέωσή μου»

Ο Ίαν Βουγιούκας μίλησε στο Basketa.gr για τα πεπραγμένα του Παναθηναϊκού στο 2ο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος», τη βελτίωση που θα έρθει με την προσαρμογή της ομάδας με τις προσθήκες των διεθνών, καθώς και τη δική του συμβολή, μην κρύβοντας την χαρά του που θα βοηθήσει την ομάδα για ακόμη μια φορά.

Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο πολύ μπορείς να τον εμπιστεύεσαι ως μια σταθερά στο παρκέ και στα αποδυτήρια μια προσωπικότητα αξιοσέβαστη, που θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία τους. Έχοντας περάσει, άλλωστε, σε διάφορες εποχές από την ομάδα, γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει Παναθηναϊκός... στα ενδότερα. Για αυτούς τους λόγους, λοιπόν, η απόφαση για την ανανέωσή του, που ήρθε τελευταία μεταξύ των παικτών, για τους οποίους έπρεπε να ληφθεί απόφαση από τη διοίκηση, ήταν μάλλον η πιο ώριμη και η πιο ορθή. Όπως και ο ίδιος παρουσιάζει κάθε φορά ένα παιχνίδι πολύ πιο ώριμο και ορθό, προσφέροντας με την ηρεμία, τη σύνεση, τη σιγουριά του, τη δημιουργία και το σκοράρισμα στη ρακέτα. Συγκεκριμένα πράγματα και πολύτιμα, δηλαδή, κάτι που θέλει κάθε προπονητής.

Ο Ίαν Βουγιούκας, επομένως, είναι το πιο κατάλληλο άτομο να μιλήσει για τις προσδοκίες και τους στόχους του νέου Παναθηναϊκού. Με καινούργια πρόσωπα σε πάγκο και ρόστερ, έχει δημιουργηθεί ξανά η βάση για όνειρα, αλλά προς το παρόν χρειάζεται πολύ δουλειά, όπως φάνηκε στο 2ο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος». Ήττα με τη Μακάμπι στον ημιτελικό, νίκη με την Φενέρ στο μικρό τελικό, αρκετές στιγμές με όμορφο μπάσκετ και άλλες με αδυναμίες. Προϊόντος του χρόνου, όταν και οι διεθνείς μπουν ξανά στο κλίμα, μάλλον θα δούμε αρκετά πράγματα να διορθώνονται.

Ο Έλληνας σέντερ, πάντως, τα εξηγεί καλύτερα στο Basketa.gr, αναφερόμενος και στο δικό του ρόλο και μην κρύβοντας την ευτυχία του, που το δικό του σήριαλ ανανέωσης είχε ευτυχή κατάληξη. Ο ίδιος εκθέτει τα συμπεράσματά του από το τουρνουά, μιλάει για τα σχέδια των «πρασίνων», ενώ επισημαίνει το τι θα φέρει τη βελτίωση, για να εμφανιστεί έτοιμη η ομάδα σε μια πολύ απαιτητική χρονιά, ιδίως εκτός συνόρων/

Ίαν, πέρασε το διήμερο με τα πιο δυνατά τεστ της ομάδας. Ποια είναι τα δικά σου συμπεράσματα;

Δείξαμε κάποιες αδυναμίες, ειδικά στο ματς με τη Μακάμπι, αλλά και σήμερα (σ.σ. χθες) στην pick 'n' roll άμυνα. Είναι δύσκολο, όταν είσαι νέα ομάδα, με νέο προπονητή και βασικούς παίκτες να λείπουν και είναι λογική η εξέλιξη αυτή. Το θέμα είναι να λύσουμε αυτά τα προβλήματα μέσα από τις προπονήσεις και τους αγώνες.

Θεωρείς, ότι παίζει ρόλο βασικό το ότι παίξατε για πρώτη φορά χθες (σ.σ. προχθές) για πρώτη φορά όλοι μαζί, για να δείξετε αυτές τις αδυναμίες;

Ναι, είναι και αυτό που είπα. Ο Νικ (σ.σ. Καλάθης), για παράδειγμα, είναι ο πιο κομβικός παίκτης μας και έχει προπονηθεί πολύ λίγο μαζί μας, έχοντας λείψει με την Εθνική. Το ότι έχει έρθει ο Ράις, βέβαια, είναι πολύ μεγάλη αναβάθμιση στη θέση του σε σύγκριση με τον Λεκαβίτσιους, γιατί προσθέσαμε έναν πολύ έμπειρο παίκτη που θα βοηθήσει πολύ και θα ξεκουράσει τον Νικ.

Είδαμε στο δεύτερο δεκάλεπτο ένα ψηλό σχήμα, με λύσεις που δόθηκαν χαμηλά σε αρκετές περιπτώσεις με συνεργασίες ανάμεσα σε εσένα και τον Μπέντιλ. Είναι σχεδιασμένο να το δούμε μέσα στην χρονιά αυτό;

Είναι κάτι που δουλεύουμε, δηλαδή να έχουμε και συνεργασίες μεταξύ ψηλών. Για εμένα, είναι κάτι που κάνω, να είμαι δηλαδή ένας παίκτης ικανός να δημιουργήσει στη ρακέτα, δίνοντας πάσα είτε στον ψηλό είτε στην περιφέρεια, για να εκτελέσει ένας σουτέρ.

Βλέπουμε όσο περνά ο καιρός έναν πιο ώριμο Ίαν Βουγιούκα;

Λόγω ηλικίας μπορεί, έχω φτάσει στα 34 άλλωστε (γέλια). Θέλω να βοηθήσω την ομάδα, πρέπει να μπω επίσης σε καλή αγωνιστική κατάσταση και θεωρώ πως με τους συμπαίκτες μου θα βρούμε το ρυθμό μας.

Αν δεν κάνω λάθος, ήσουν ο τελευταίος που ανανέωσε αυτό το καλοκαίρι. Πώς βίωσες όλο το διάστημα, όπου το θέμα σου δεν ήταν απόλυτα σίγουρο, μέχρι που ήρθε το αίσιο τέλος;

Είχαμε μιλήσει με την ομάδα μετά το πρωτάθλημα και σίγουρα άργησε, προξενώντας μου κι εμένα απορίες γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Εν τέλει, όμως, αυτό έγινε για καλό, έκλεισα στην ομάδα και θεωρώ, ότι είμαι σε θέση να βοηθήσω στην Basket League ή την Ευρωλίγκα.

Αναφορικά με τις προσδοκίες της ομάδας, κάθε χρόνο ακούγονται πάρα πολλά, είτε αισιόδοξα είτε λιγότερο αισιόδοξα. Όντας ένας από τους παίκτες που τη γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, πού τις οριοθετείς;

Για την ώρα είναι δύσκολο να κρίνεις. Μπορεί να έχουμε βελτιωθεί στην περιφέρεια, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα παρουσιαστούν οι άλλες ομάδες, γιατί στα χαρτιά έχουν δυναμώσει πάρα πολύ αρκετές ομάδες. Νομίζω, ότι όταν έχουμε μια καλύτερη εικόνα, θα μπορούμε να μιλήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ προς το παρόν, είναι πως θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να φέρουμε την ομάδα όσο πιο ψηλά γίνεται.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ