19 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

«Έφυγε» ο Κώστας Πολίτης

Το ελληνικό μπάσκετ θρηνεί την απώλεια του Κώστα Πολίτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας (18/06), σε ηλικία 76 ετών.

Φτωχότερη είναι πλέον η οικογένεια του μπάσκετ, με τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδας που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 1987 να μη βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Ο εκλιπών αντιμετώπιζε τους τελευταίους μήνες σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο δεν μπόρεσε να ξεπεράσει, κι εξέπνευσε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ.

  

Ο Κώστας Πολίτης γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1942 στην Καισαριανή και υπήρξε παίκτης του Παναθηναϊκού με τον οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1967, ενώ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αγωνίστηκε στα Ευρωμπάσκετ του 1961, του 1965 και του 1967, στο Προολυμπιακό Τουρνουά του 1964, στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα του 1964 και στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1967.

 

Ανέλαβε προπονητής της «γαλανόλευκης» το 1982, αφού πρώτα είχε περάσει από τους Παίδες και τους Έφηβους, καθοδηγώντας την στο Ευρωμπάσκετ του 1983 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, στο οποίο η χώρα μας πλασαρίστηκε στη δέκατη θέση για πρώτη φορά στην ιστορία της.

 

Αποκορύφωμα της καριέρας του ήταν, φυσικά, το χρυσό μετάλλιο το 1987, στο ΣΕΦ, ενώ το τελευταίο παιχνίδι του με την «επίσημη αγαπημένη» δόθηκε στις 10 Ιουλίου του 1988, στο Προολυμπιακό Τουρνουά.

Σε διασυλλογικό επίπεδο, βρέθηκε δύο φορές στον πάγκο του Παναθηναϊκού και κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδας, ενώ συμμετείχε και στο Φάιναλ Φορ του Τελ Αβίβ το 1994. Κοούτσαρε, επίσης, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τη Νήαρ Ηστ.

   

Γνωστός για τα αριστερά πολιτικά φρονήματά του, η κυβέρνηση της Χούντας των Συνταγματαρχών τον υποχρέωσε να σταματήσει το 1967 την καριέρα του ως παίκτης τόσο στην Εθνική όσο και στον Παναθηναϊκό, ενώ απολύθηκε και από τη δουλειά του στον ΟΤΕ. Επανήλθε, όμως, στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα λίγα χρόνια αργότερα ως προπονητής και το οδήγησε σε ιστορικές επιτυχίες.

 

Στην ιστορία έμεινε η δεύτερη θητεία του ως προπονητής των «πρασίνων», καθώς ήταν εκείνος που συγκρούστηκε με το Νίκο Γκάλη. Αυτή η διαμάχη τους στάθηκε η αφορμή για τον «γκάνγκστερ» να αποφασίσει να εγκαταλείψει τα παρκέ το 1994, αν και ανακοίνωσε την οριστική αποχώρησή του από το μπάσκετ το 1995.

   

Τον Κώστα Πολίτη «αποχαιρέτησε» με ανακοίνωσή της η ΕΕΟΚ, όπως και προσωπικά ο πρόεδρός της, Γιώργος Βασιλακόπουλος.

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν και ομάδες και φορείς του αθλητισμού.

   

To μήνυμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ