22.2 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Έραψε την Μπασκόνια… στα μέτρα της και «ανάσανε» (vids)

Μία εξαιρετική Αρμάνι Μιλάνο, κυριάρχησε απόλυτα απέναντι στην Μπασκόνια και την υπέταξε με 92-85, έστω και αν στο τέλος κόντεψε να ανησυχήσει με μία υπερβολική χαλαρότητα που επέδειξε, με τους παίκτες του Σιμόνε Πιανιτζιάνι να πιάνουν επιτέλους «ροζ φύλλο» στα χέρια τους, μετά από 33 ολόκληρες ημέρες στην Ευρωλίγκα και να φτάνουν στην τέταρτη νίκη τους στη διοργάνωση, «ξεκολλώντας» από την τελευταία θέση.

Για 31 λεπτά η Αρμάνι Μιλάνο ήταν αξιοθαύμαστη και ήταν αρκετά για να κερδίσει με 92-85 την Μπασκόνια. Ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι μπορεί να «γκρινιάξει» για την χαλάρωση των παικτών του λίγο μετά την έναρξη της τελευταίας περιόδου, που μετέτρεψε διαφορά 25 πόντων σε... παιχνίδι 5 πόντων, αλλά το σημαντικό είναι η νίκη ύστερα από πέντε αγωνιστικές για την ομάδα από τη Λομβαρδία, που την φέρνει στη 13η θέση, πιάνοντας με ρεκόρ 4-9 την Μπαρτσελόνα στη 13η θέση και αφήνοντας πίσω της τελευταίες της Βαλένθια και Αναντολού Εφές. 

Άντριου Γκάουντλακ (15 π., 4/6 δ., 2/7 τρ., 4 ρ.) και Κέρτις Τζέρελς (15 π., 3/3 τρ., 7 ασ.) ήταν οι κορυφαίοι των Μιλανέζων, με τους Τζόρνταν Θίοντορ-Βλαντιμίρ Μίτσοφ να προσθέτουν από 12 πόντους. Οι Τορνίκε Σενγκέλια (19 π., 8/10 δ., 4 ρ.) και Ροντρίγκ Μπομπουά (15 π., 7/11 σουτ) δεν ήταν αρκετοί για το συγκρότημα του Πέδρο Μαρτίνεθ.

Το παιχνίδι

Στα πρώτα τέσσερα λεπτά η υπεροχή των πολλών λύσεων των Ιταλών έναντι της... μίας που αντιπροσώπευε για την Μπασκόνια ο Σενγκέλια, ήταν εμφανής (11-6), με τους Τζέφερσον και Τζέρελς να μπαίνουν στην «εξίσωση» για να αυξηθεί η απόσταση στο +7 (26-19 στο 9'), αλλά τους Βάσκους να βρίσκουν τον τρόπο να πλησιάσουν στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου, χάρη στους Χουέρτας και Μπομπουά (27-25). Ο δεύτερος ισοφάρισε με την έναρξη της δεύτερης περιόδου, και τότε άρχισε ο... κατήφορος για τους φιλοξενούμενους, που δεν μπορούσαν να αντισταθούν στις «ορέξεις» του Τζέρελς, ο οποίος σκοράροντας και μοιράζοντας οδήγησε την ομάδα του σε σερί 9-0, με βάση το οποίο η διαφορά θα έφτανε σε διψήφιο νούμερο, με την πάροδο 16 λεπτών (42-31). Η σταθερά καλή απόδοση του Σενγκέλια και οι σποραδικές λύσεις των Τζάνινγκ-Τίμα, δεν ήταν στοιχεία αρκετά για να περιορίσουν τη «ζημιά» για την Μπασκόνια, με την Αρμάνι να πηγαίνει με «αέρα» 12 πόντων στα αποδυτήρια (49-37).

Το γρήγορο 0-4 δια χειρός Σενγκέλια-Τζάνινγκ δεν έμελλε να «αφυπνίσει» τους Βάσκους, με την τριάδα Γκάουντλακ-Θίοντορ-Μίτσοφ να κάνει... ό,τι θέλει απέναντι στην άμυνα των παικτών του Πέδρο Μαρτίνεθ και διαρκώς να μεγαλώνουν την «ψαλίδα». Με μερικές λύσεις εκ των Ταρτζέφσκι-Εμπαγιέ, αυτή έφτασε στο εντυπωσιακό +18, το οποίο δεν άφηνε ιδιαίτερα περιθώρια στην αντίπαλο της Αρμάνι (76-58). Το «πάρτι» συνεχίστηκε στην τελευταία περίοδο για... ενάμιση λεπτό ακόμη, με την απόσταση να φτάνει στο +25 για τους γηπεδούχους (85-60), αλλά εκείνη τη στιγμή κατέβασαν «στροφές», σε σημείο η αντίπαλός τους να μειώσει σε μονοψήφιο νούμερο στα τρία λεπτά πριν από το φινάλε, με τη σταθερή συμβολή των Σενγκέλια- Μπομπουά και με κρυφό «ατού» τον Βιλντόζα (87-79). Πέραν αυτού του «ξεσπάσματος», όμως, οι Ιταλοί δεν φοβήθηκαν περισσότερο, μην πληρώνοντας το αντιαθλητικό φάουλ του Μίτσοφ στο 38ο λεπτό και με το σκορ στο 88-81, με τους Γκουντάιτις-Μίτσοφ απλά να «σφραγίζουν» το αποτέλεσμα από τη γραμμή των βολών.

Δεκάλεπτα: 27-25, 49-37, 76-58, 92-85

Η... συνήθεια: Η Αρμάνι Μιλάνο, μετά τη σεζόν 2013-2014, όταν και διεκδίκησε δυναμικά την πρόκρισή της στο Final Four που διεξαγόταν στην έδρα της, δεν φημίζεται ιδιαίτερα για τη σοβαρότητά της. Κάτι τέτοιο αποδείχθηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο, με το +25 του 31ου λεπτού (85-60) να μετατρέπεται σε +5 στο 38ο (88-83), με την Μπασκόνια μάλιστα να έχει και επίθεση μετά από αντιαθλητικό φάουλ του Μίτσοφ. Το σημαντικό για τους Ιταλούς, βέβαια, είναι η νίκη, αλλά ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι θα έχει έντονα παράπονα από τους παίκτες του, για την υπερβολική χαλαρότητά τους.

Με τη γλώσσα των αριθμών: Σε ένα παιχνίδι με μοιρασμένα στατιστικά και απόκλιση μόλις τριών κατοχών - που αντικατοπτρίζει ίσως πειστικά την τελική διαφορά με μία πρώτη ματιά - ο πλουραλισμός της Αρμάνι είναι αυτός που υπερίσχυσε. Πέντε παίκτες της είχαν διψήφιο αριθμό πόντων, με τους δύο κορυφαίους (Τζέρελς-Γκάουντλακ) να μην ξεφεύγουν πέραν των 15 έκαστος. Αυτό είναι ένα σημείο-«κλειδί», καθώς δεν συναντάμε αυτό το ενδεικτικό νούμερο ομαδικότητας πολύ συχνά στους Ιταλούς. Στην αντίπερα όχθη, μπορεί να υπήρχαν τέσσερις «διψήφιοι», αλλά οι Σενγκέλια (19 π.) και Μπομπουά (15 π.) ένιωθαν για αρκετή ώρα μόνοι τους.

Δείτε τα στατιστικά ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ