14.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ένα ψηλό παιδί από τη Γαλλική Γουιάνα (vid)

Ο Λιβιό Ζαν Σαρλ αποτελεί μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού και το Basketa.gr παρουσιάζει τον 26χρονο πάουερ φόργουορντ...

Η πρώτη αρκετά πιθανή ερώτηση κάποιου είναι η εξής: «Πού βρίσκεται η Γαλλική Γουιάνα;». Ακόμα και οι φίλοι της γεωγραφίας δυσκολεύονται να πουν με ακρίβεια σε ποιο μέρος του παγκόσμιου χάρτη βρίσκεται αυτή η υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας. Πρόκειται για ένα έδαφος στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής που συνορεύει με το Σουρινάμ και τη Βραζιλία. Μάλιστα αποτελεί το μόνο έδαφος της Ηπείρου που ανήκει ακόμα σε ευρωπαϊκή χώρα. Ο πληθυσμός αυτής της γαλλικής αποικίας δεν ξεπερνάει τους 300.000 ανθρώπους, ενώ πρωτεύουσα είναι η πόλη Καγιέν.

Σε αυτήν γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1993 ο Λιβιό Ζαν Σαρλ, ο οποίος έμελλε να αποκτηθεί από τον Ολυμπιακό σχεδόν 27 χρόνια αργότερα.

Από μικρός στα... βάσανα

Σε αυτήν την κουκκίδα του χάρτη ο αθλητισμός δεν... ανθίζει ιδιαίτερα. Όπως είναι λογικό όσοι ξεχωρίζουν ταξιδεύουν για τη... μαμά Γαλλία για να μπουν σε πρόγραμμα και να προσπαθήσουν να διακριθούν.

Στα παιδικά χρόνια του Ζαν Σαρλ, ένας εκπρόσωπος της Γαλλικής Γουιάνας είχε γίνει ο πρώτος με καταγωγή από τη συγκεκριμένη περιοχή που ζούσε το όνειρο του ΝΒΑ.

Ο λόγος φυσικά για τον Ταρίκ Αμπντούλ Ουαχάντ ο οποίος επιλέχτηκε στο νούμερο 11 του ντραφτ του 1997 από τους Σακραμέντο Κινγκς κι αγωνίστηκε στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη μέχρι και το 2005.

Θα ακολουθούσε άλλος ένας αθλητής που θα άφηνε το στίγμα του κι αυτός ήταν ο Κέβιν Σεραφέν. 

Παίζοντας μπάσκετ κι έχοντας μετακομίσει στη Γαλλία από το 2009, όταν κι αγωνιζόταν στην 3η κατηγορία της χώρας, ο Ζαν Σαρλ είχε όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να τον κάνουν ένα μελλοντικό prospect για το ΝΒΑ.

Στα 19 του χρόνια, το 2013, έλαβε μέρος στο διάσημο Nike Hoop Summit και κέρδισε το βραβείο MOP (Most Outstanding Player) με 27 πόντους και 13 ριμπάουντ.

Δύο χρόνια νωρίτερα είχε αναδειχθεί MVP του τουρνουά EuroLeague Next Generation...

Βιλερμπάν, ντραφτ, Βιλερμπάν

Στο ντραφτ του 2013 αναμενόταν να επιλεγεί, διότι είχε προλάβει να δείξει πράγματα στη διετία του με τη Βιλερμπάν (2011-13). Οι Σαν Αντόνιο Σπερς ξόδεψαν για εκείνον την επιλογή του πρώτου γύρου στο ντραφτ κι άκουσε το όνομά του από τον αείμνηστο Κομισάριο Ντέιβιντ Στερν στον αριθμό 28.

Δεν πήρε ποτέ την ευκαιρία για το ΝΒΑ και συνέχισε τη δουλειά του στην αγαπημένη του Βιλερμπάν. Τα καλοκαίρια έπαιζε στο Summer League όμως πάντοτε επέστρεφε στη Λυών και στο «Αστρομπάλ». Άλλωστε ο Τόνι Πάρκερ τον εκτιμούσε και τον εκτιμά ακόμα πολύ...

Το καλοκαίρι του 2016 πλησίασε στο όνειρο

Τον Ιούλιο του 2016, αφού είχε βοηθήσει την Ασβέλ να φτάσει στο πρωτάθλημα κι ενώ δοκίμαζε τις δυνάμεις του στο Summer League του ΝΒΑ με τους Σπερς, πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις.

Δεν πέρασαν απαρατήρητες κι έτσι στις 22/7/2016 υπέγραψε συμβόλαιο με τα «σπιρούνια». 

Πλησίασε κοντά στο τελικό ρόστερ, όμως «κόπηκε» στις 22/10 και στη συνέχεια, μία εβδομάδα αργότερα, υπέγραψε στη θυγατρική ομάδα του Σαν Αντόνιο, τους γνωστούς Όστιν Σπερς.

Εκεί έμεινε μέχρι το τέλος Μαρτίου όταν κι επέστρεψε στη Γαλλία και τη Βιλερμπάν, όχι όμως για πολύ, αφού ο επόμενος Οκτώβρης τον βρήκε ξανά στην G-League και τους Όστιν Σπερς.

Έπαιξε ξανά σε αυτούς μέχρι τον Μάρτιο του 2018, όταν δοκίμασε τα πράσινα μίας άλλης ευρωπαϊκής ομάδας και όχι της Βιλερμπάν.

Δεν... ταίριαξε στην Ανδαλουσία

Όταν υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Ουνικάχα Μάλαγα μέχρι το τέλος της σεζόν 2017/18, πλέον είχε ανοίξει το δρόμο για καριέρα μακριά από τη Γαλλία.

Παρ' όλα αυτά δεν ταίριαξε ιδιαίτερα στους Ανδαλουσιανούς και γι' αυτόν τον λόγο έμεινε ελεύθερος μετά το φινάλε της σεζόν.

Το... σπίτι του είχε ξανά ανοιχτές πόρτες κι έτσι τον Ιούλιο του 2018 υπέγραψε για τρίτη φορά με τη Βιλερμπάν. Στην πρώτη του σεζόν μετά την επιστροφή του πανηγύρισε την κατάκτηση του νταμπλ.

Έπαιξε στην Ευρωλίγκα και πλέον παίρνει το διαβατήριο για τον Ολυμπιακό, σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καριέρας του.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας περιμένει από αυτόν ορισμένα ποιοτικά λεπτά πίσω από τον Γιώργο Πρίντεζη, μια και ο υπαρχηγός των Πειραιωτών είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί βοήθειες.

Πλέον ο ίδιος ο Ζαν Σαρλ μοιάζει πιο ώριμος από ποτέ για να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά του... Από τα μακριά του χέρια εξαρτάται αν θα τα καταφέρει, με τον Ολυμπιακό πάντως να του προσφέρει διετές συμβόλαιο συνεργασίας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.

Δείτε τον σε δράση στα παρακάτω videos:

https://www.youtube.com/watch?v=OEqzEBeMA0E

https://www.youtube.com/watch?v=d4ictAgyPAw

https://www.youtube.com/watch?v=B9w8TgNscMI

https://www.youtube.com/watch?v=RHkdfbdSbTQ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ