26.7 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα! (vids)

Το basketa.gr παρουσιάζει το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, τον Ντίνο Μήτογλου.

Οι «πράσινοι» θέλοντας να συνεχίσουν την ενίσχυση του ελληνικού τους «κορμού» υπέγραψαν τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον 21χρονο φόργουορντ ο οποίος αφήνει τις ΗΠΑ για να επιστρέψει στην πατρίδα, για λογαριασμό των νταμπλούχων Ελλάδας.

Ποδοσφαιρικός ο μπαμπάς, αλλά ο ίδιος άλλαξε ρότα

Ο Δημήτρης Μήτογλου, πατέρας του Ντίνου έπαιξε ποδόσφαιρο στον ΠΑΟΚ και τη Δόξα Δράμας αφήνοντας το δικό του στίγμα στο συγκεκριμένο άθλημα. Μάλιστα και ο μεγάλος του γιος μέχρι τα δώδεκα του χρόνια έδειχνε να έχει προτίμηση στο παιχνίδι που παίζεται με τα πόδια. Λίγο καιρό μετά αποφάσισε να ανακοινώσει την απόφαση στον μπαμπά του και να του γνωστοποιήσει ότι έχει σκοπό να παίξει μπάσκετ. Άλλωστε το ύψος του ήταν μεγάλο. Το σοκ του Δημήτρη Μήτογλου ξεπεράστηκε γρήγορα... Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στις ακαδημίες του «Δικέφαλου του Βορρά», αλλά εκεί δεν τον πίστεψαν. Ο σπουδαίος Θόδωρος Ροδόπουλος όμως είδε στο πρόσωπο του πιτσιρικά ένα ταλέντο να ανατέλλει.  Γι' αυτόν τον λόγο τον πήρε στα «Αστέρια».

Ο Άρης κατάλαβε το λάθος του αντιπάλου του

Το καλοκαίρι του 2013 ο Βαγγέλης Αγγέλου έχει μάθει για τον Μήτογλου και πιέζει τη διοίκηση του Άρη ούτως ώστε να τον αποκτήσει. Αρχικά οι διαπραγματεύσεις «ναυαγούν» λόγω των 50.000 ευρώ που ζητούσε η Ακαδημία για να τον αφήσει να μετακομίσει στους «κίτρινους». Ο Ντίμης Παπαϊωάννου όμως καλύπτει τις απαιτήσεις και στις 6/9/2013 ο Άρης ανακοινώνει την απόκτηση του 17χρονου τότε φόργουορντ. Οι μόλις τρεις συμμετοχές του στο πρωτάθλημα -η μία εκ των οποίων πάντως κόντρα στον Ολυμπιακό- τον βάζουν σε σκέψεις. Τελικά στις 22/7/2014 αποδέχεται την υποτροφία του κολεγίου του Wake Forest και παίρνει τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσει στις ΗΠΑ.

Προσωπική επιλογή του Ντάνι Μάνινγκ

Προπονητής του στο κολέγιο έμελλε να είναι ο Ντάνι Μάνινγκ. Ο συγκεκριμένος κύριος έγραψε τη δική του ιστορία στα παρκέ του ΝΒΑ. Αγωνίστηκε για 15 σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη και μέτρησε 883 συμμετοχές, σκοράροντας κατά μέσο όρο 14 πόντους ανά αγώνα. Αυτό που είδε στον Μήτογλου ήταν έναν αθλητή στα δικά του πρότυπα. Ένα «τεσσάρι» δηλαδή με πολύ καλό σουτ. Έναν «stretch four» ο οποίος ήταν δεδομένο ότι χρειαζόταν δουλειά, αλλά είχε την πρώτη ύλη για να διακριθεί τόσο στο άκρως απαιτητικό NCAA, όσο και μετέπειτα στην επαγγελματική μπασκετική του καριέρα.

Η δύσκολη προσαρμογή και η... ευχάριστη συνέχεια

Τον πρώτο καιρό ο Ντίνος Μήτογλου ένιωθε έξω από τα... νερά του. Κι όχι άδικα. Από τη μία είχε κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι προκειμένου να κάνει τ' όνειρό του πραγματικότητα, από την άλλη όμως δεν είναι εύκολο να ζεις μακριά από την οικογένειά σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι τότε απουσίαζε μόνο τα καλοκαίρια για να παίζει με τις «μικρές» εθνικές ομάδες. Η αρχική «παγωμάρα» όμως έφυγε γρήγορα. Το μπάσκετ κυλούσε καλά κι άπαντες είχαν να πουν έναν καλό λόγο για το συνεσταλμένο παιδί με την βαθιά πίστη στον Θεό. Ο Θεσσαλονικιός άσος παράλληλα αποτελούσε και παράδειγμα προς μίμηση για τους συμπαίκτες του, διότι φρόντιζε πάντοτε να συνδυάζει τις -σκληρές καθώς δουλεύει πολύ για να γίνει καλύτερος- προπονήσεις με το διάβασμα. Οι βαθμοί του άλλωστε ήταν εξαιρετικοί κι αποδείκνυαν ότι μπορεί να συνδυαστούν και τα δύο.

Τα «γαλανόλευκα» καλοκαίρια

Στα 16 του χρόνια, το καλοκαίρι του 2012 ο Μήτογλου έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική Παίδων. Ακολούθησε η συμμετοχή του στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2013 και του 2014 με την Εθνική Εφήβων και μάλιστα στις 28/7/2014 έκανε ρεκόρ πόντων με 26, στην ήττα από τη Σερβία με 76-69. Το επόμενο καλοκαίρι (2015) συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και κατέκτησε την τέταρτη θέση του τουρνουά χάνοντας στον ημιτελικό από τις μετέπειτα πρωταθλήτριες ΗΠΑ και στον μικρό τελικό από την Τουρκία. Η μοναδική φορά που απουσίασε ήταν πέρσι λόγω ενός τραυματισμού, ωστόσο φρόντισε να στείλει τις ευχές του στους διεθνείς, για καλή επιτυχία. Φέτος για πρώτη φορά πέρασε το... κατώφλι της προετοιμασίας της Εθνικής Ανδρών, καθώς ο Κώστας Μίσσας τον είχε ξεχωρίσει εδώ και καιρό. Στο Καρπενήσι μάλιστα υπέγραψε και το τετραετές συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό.

Ο Μήτογλου... δάσκαλος

Μέσα στα όσα έζησε στο Wake Forest ο Μήτογλου ανέλαβε και τον ρόλο του δασκάλου. Οι Αμερικανοί εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι είχαν στο κολέγιό τους ένα Ελληνόπουλο και γι' αυτόν τον λόγο θέλησαν να μάθουν ορισμένα πράγματα για τη χώρα μας και τις παραδόσεις της. Έτσι λοιπόν «ανέβασαν» στο youtube ορισμένα βίντεο στα οποία ο Μήτογλου μάθαινε τη γλώσσα στους συμπαίκτες του. Ακολούθησαν μαθήματα... φαγητών και τέλος χορού!

Δείτε τα τρία βίντεο παρακάτω:

Το κεφάλαιο Παναθηναϊκός

Οι νταμπλούχοι Ελλάδας είχαν αρκετό καιρό στα «ραντάρ» τους τον 21χρονο άσο. Ο Τσάβι Πασκουάλ τον είχε παρακολουθήσει αρκετό καιρό και είχε δώσει τη συγκατάθεσή του για να αποκτηθεί σε περίπτωση που αυτό ήταν εφικτό. Η αποχώρηση του Αντώνη Φώτση άνοιξε μία θέση στο ρόστερ των «πράσινων» και το «φλερτ» των δύο πλευρών έγινε πιο έντονο. Το «τριφύλλι» έδειξε την έντονη θέλησή του να αποκτήσει τον Μήτογλου και ο νεαρός σκέφτηκε πολύ σοβαρά την προοπτική αυτή. Έστω κι αν στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε να ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών του στις ΗΠΑ τελικά αποδέχτηκε την πρόταση του Παναθηναϊκού για τετραετές συμβόλαιο. Πλέον είναι στα δικά του χέρια να φτάσει στα... αστέρια... Άλλωστε από εκεί είχε ξεκινήσει την μπασκετική του καριέρα!

Δείτε ορισμένα βίντεο με τον Ντίνο Μήτογλου σε δράση:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ