18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ένα «δανεικό» αστέρι ανατέλλει (pics+vids)

Ο Γιάννης Αγραβάνης αποτελεί την... αποκάλυψη του Χαρίλαου Τρικούπη και φαίνεται ότι στη νέα του ομάδα και υπό τις οδηγίες του Ντίνου Καλαμπάκου, δείχνει πιο έτοιμος από ποτέ για να αποδώσει με βάση τα πλούσια προσόντα του.

Λένε -και σωστά- ότι σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Και ο Μαρουσιώτης φόργουορντ για τρίτη σερί αγωνιστική της Basket League, είχε εξαιρετική παρουσία και με τους 20 πόντους που σημείωσε, βοήθησε σημαντικά το Μεσολόγγι -που χρησιμοποιεί ως έδρα το κλειστό του Αγρινίου- να πετύχει ακόμα μία νίκη -αυτήν την φορά απέναντι στον Ιωνικό Νικαίας-, ξεκινώντας ονειρικά, στην παρθενική του παρουσία στην κορυφαία κατηγορία μπάσκετ της χώρας. 

Έξι ημέρες πριν γιορτάσει τα γενέθλιά του και γίνει 22 ετών, ο Αγραβάνης ήταν εντυπωσιακός, καθώς εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την εμπιστοσύνη που του δείχνει ο κόουτς Καλαμπάκος και μένοντας στο παρκέ για περίπου 32 λεπτά, πρόσφερε στους νεοφώτιστους 20 πόντους με εξαιρετικά στατιστικά (8/10 βολές, 3/6 δίποντα, 2/3 τρίποντα). Ωστόσο η εμφάνισή του ήταν πολύπλευρη και πρόσθεσε έξι ριμπάουντ (τα τέσσερα εκ των οποίων επιθετικά), δύο ασίστ, ενώ κέρδισε έξι φάουλ από τους αντιπάλους του.

Έχοντας πρότυπο τον Γκρίφιν, πώς να μην του αρέσουν οι «πτήσεις»;

Το μπάσκετ μπήκε στη ζωή του από πολύ μικρή ηλικία, επηρεασμένος -όπως είναι λογικό- και από τον μεγάλο του αδερφό Δημήτρη ο οποίος δοκίμαζε τις δυνάμεις του στο Γυμναστικό Σύλλογο Αμαρουσίου. Εκείνος ξεκίνησε την πορεία του από τις μικρές ομάδες των εκπαιδευτηρίων Δούκα και σιγά-σιγά φάνηκε ότι ξεχώριζε.

Έχοντας μεγάλες αλτικές ικανότητες είχε αποκαλύψει ότι έχει ως πρότυπο τον σούπερ σταρ του ΝΒΑ, Μπλέικ Γκρίφιν, έστω κι αν ο τελευταίος αγωνίζεται ως πάουερ φόργουορντ, ενώ ο ίδιος είναι σμολ φόργουορντ.

Στα 18 του χρόνια, τη σεζόν 2016/17, έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ως μέλος της ομάδας του Δούκα στην Α2. Όχι μόνο δεν ήταν «ψαρωμένος», αλλά δεν έχανε την ευκαιρία να «ίπταται», όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω video.

Η ΑΕΚ και οι τίτλοι

Οι εμφανίσεις του με τη φανέλα του Δούκα δεν πέρασαν απαρατήρητες. Η ΑΕΚ, θέλοντας να προσθέσει στο πλαίσιο του «παιδομαζώματος» που έκανε υπέγραψε τον Αύγουστο του 2017, τριετές συμβόλαιο με τον 19χρονο τότε Αγραβάνη. Την πρώτη χρονιά μάλιστα έμεινε στο ρόστερ της ομάδας που αρχικά είχε προπονητή τον Σωτήρη Μανωλόπουλο και στη συνέχεια τον Ντράγκαν Σάκοτα. Δεν έπαιξε πολύ, όμως το φινάλε της σεζόν τον βρήκε να πανηγυρίζει μαζί με την Ένωση την κατάκτηση δύο τίτλων, οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι του σε διασυλλογικό επίπεδο.

Αρχικά ο «δικέφαλος» έκαμψε στον τελικό Κυπέλλου την αντίσταση του Ολυμπιακού (στον οποίο αγωνιζόταν τότε ο αδερφός του Δημήτρης), ενώ στη συνέχεια κατέκτησε και το Basketball Champions League, στο Final 4 που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ και στο οποίο η ΑΕΚ θριάμβευσε στον τελικό με τη Μονακό.

Ο πρώτος δανεισμός στο Περιστέρι

Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018, έγινε γνωστό ότι θα μετακόμιζε στο Περιστέρι με τη μορφή δανεισμού, ούτως ώστε να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής κι ευκαιρίες. Ο Αργύρης Πεδουλάκης του έδωσε αρκετές ευκαιρίες, καθώς τον χρησιμοποίησε σε 33 παιχνίδια κι εκείνος σκόραρε κατά μέσο όρο 3,09 πόντους ανά αγώνα.

Η παρουσία του κρίθηκε ικανοποιητική και στις 13/8/2019, αποφασίστηκε να συνεχίσει ως δανεικός στην ομάδα των δυτικών προαστίων για δεύτερη διαδοχική σεζόν, παρά το γεγονός ότι ο «Άρτζι» είχε μετακομίσει στον Παναθηναϊκό. 

Το ταξίδι που δεν έγινε

Στα μέσα Οκτωβρίου του 2019, αρνήθηκε να ακολουθήσει την αποστολή του Περιστερίου στην Τουρκία για το εκτός έδρας παιχνίδι της φάσης των ομίλων του Basketball Champions League με αντίπαλο την Γκαζιαντέπ, φοβούμενος την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατούσε με τη Συρία. 

Η παρεξήγηση των δύο πλευρών λύθηκε και παρέμεινε στους «πρίγκιπες της δυτικής όχθης» μέχρι τη διακοπή της περασμένης σεζόν τον προηγούμενο Μάρτιο, εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Νέα «σελίδα» και νέος δανεισμός

Το συμβόλαιό του με την ΑΕΚ ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι και η Ένωση δεν χρησιμοποίησε την οψιόν που υπήρχε για να τον κρατήσει στην ομάδα για ακόμα δύο χρόνια. Έμεινε ελεύθερος για να αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. 

Ο Κολοσσός Ρόδου εξέφρασε το ενδιαφέρον του, όμως τελικά στις αρχές Οκτωβρίου υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Προμηθέα Πάτρας στον οποίο αγωνίζεται ο αδερφός του Δημήτρης. Παρ' όλα αυτά είχε γίνει γνωστό ότι δεν θα παίξει υπό τις οδηγίες του Μάκη Γιατρά, καθώς παραχωρήθηκε ως δανεικός στο νεοφώτιστο Χαρίλαο Τρικούπη.

Εκεί φαίνεται ότι βρίσκει την μπασκετική του «Ιθάκη», αφού στις πρώτες τρεις «στροφές» έχει εντυπωσιάσει με την παρουσία του.

Το μέλλον του ανήκει και πλέον είναι στο χέρι του να συνεχίσει να τραβάει επάνω του όλα τα βλέμματα.

Η Εθνική και οι διαγωνισμοί καρφωμάτων

Ο Γιάννης Αγραβάνης υπήρξε μέλος των «μικρών» εθνικών ομάδων, αφού συμμετείχε για πρώτη φορά στο Ευρωμπάσκετ U18 του 2016, ενώ το αμέσως επόμενο καλοκαίρι, ήταν μέλος της Εθνικής U20 που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ το οποίο διοργανώθηκε στα Δύο Αοράκια της Κρήτης. Τον περασμένο Φεβρουάριο μάλιστα κλήθηκε για παρθενική φορά και στην Εθνική Ανδρών.

Παράλληλα, ο 22χρονος φόργουορντ έχει λάβει μέρος σε δύο All Star Game Νέων, το 2019 και το 2020. Στην πρώτη του συμμετοχή μάλιστα αναδείχτηκε και μεγάλος νικητής στο διαγωνισμό καρφωμάτων των Νέων, λαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο μέρος και στο διαγωνισμό καρφωμάτων της επόμενης ημέρας.

Δείτε τον φόργουορντ του Χαρίλαου Τρικούπη στα... καλύτερά του:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ