14.8 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ένας 17χρονος στα «Αοράκια»… (vids)

Ο Τζέισον Τέιτουμ είναι στα 20 χρόνια του, πρώτα ηγέτης και μετά ρούκι της ομάδας του, με τον «άσο» των Σέλτικς να μη σταματά να εντυπωσιάζει από τότε που κέρδιζε το Παγκόσμιο U19 με την Εθνική των ΗΠΑ στην Κρήτη. Το Basketa.gr αναλύει...

Είναι 5 Ιουλίου του 2015, μία ημέρα περίεργη για την χώρα μας. Βλέπετε, ήταν μία εποχή πλήρους αβεβαιότητας, με το ιστορικό πια δημοψήφισμα, του οποίου το «ΟΧΙ» μετατράπηκε λίγες μέρες αργότερα σε «ΝΑΙ», να λαμβάνει τόπο εκείνη τη μέρα, ενώ την ίδια ώρα διεξάγονταν στο Ηράκλειο της Κρήτης οι τελικοί για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19. Η Εθνική Εφήβων του Ηλία Παπαθεοδώρου κερδίζει την τέταρτη θέση, έχοντας νωρίτερα αποκλειστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κέρδισαν και το τρόπαιο με αντίπαλο την Κροατία.

Σε αυτή την ομάδα, δεν ήταν λίγοι οι παίκτες που ξεχώρισαν με τις ικανότητές τους. Ο Τζέιλεν Μπράνσον ήταν «μαγικός» και κέρδισε το βραβείο του MVP του τουρνουά, ο Χάρι Τζάιλς ήταν κυρίαρχος στις «μάχες» των αιθέρων και πήρε τη δική του θέση στην κορυφαία πεντάδα, ενώ δεν μπορούμε να μη θυμηθούμε τη βολή... κουτάλα του Τσινάνου Ονουάκου. Υπήρχε κι ένας άλλος παίκτης, όμως, που μπορεί να μη «θάμπωνε» ή να προκαλούσε απορία με τον τρόπο που σούταρε, αλλά ήταν ουσιαστικός. Και ήταν εκείνος, που πολύ σύντομα θα έκανε τη διαφορά από εκείνη τη γενιά.

Το όνομά του είναι το εξής: Τζέισον Τέιτουμ. Τότε, παίζοντας στην Κρήτη, ήταν μόλις 17 ετών και σε δύο χρόνια, θα αγωνιζόταν στο μεγαλύτερο οργανισμό του ΝΒΑ, τους πολυνίκεις του θεσμού με 17 τρόπαια, Μπόστον Σέλτικς. Ο Τέιτουμ βρισκόταν εκείνη την εποχή, στο Λύκειο του Τσάμινεϊντ, με τους μέσους όρους του, μετά το πρώτο έτος, να βρίσκονται μόνιμα πάνω από τους 20 πόντους, κάνοντας καλή δουλειά και στην άμυνα.

Κι επειδή πάντοτε του άρεσαν τα δύσκολα, στην 4η χρονιά του στο Λύκειο, έκανε αίτηση στο Πανεπιστήμιο του Ντιουκ. Ναι, εκείνο όπου προπονούσε την ομάδα μπάσκετ ο «θρυλικός» πια Μάικ Σιζέφσκι, που έχει χάσει το μέτρημα, τόσο στους τίτλους που έχει κατακτήσει είτε στο NCAA, είτε σε διεθνείς διοργανώσεις με την ανδρική ομάδα των ΗΠΑ, όσο και στους παίκτες που έχει αναδείξει από τα κολλεγιακά τους χρόνια. Ο Τέιτουμ θα τα κατάφερνε και σε αυτή την πρόκληση, με ένα παιχνίδι 40 πόντων και 17 ριμπάουντ στο Λύκειο, με αντίπαλο το Μπέντονβιλ, να αποτελεί το «εισιτήριο» για το Ντιουκ.

Εκεί, το «ξεπέταγμα» θα ήταν άμεσο. Πολύ γρήγορα θα ξεχωρίσει για την έφεσή του στο σκοράρισμα, έχοντας μέσο όρο 16.8 πόντων ανά αγώνα στο NCAA, με 34.2% στα σουτ τριών πόντων, ενώ και η αμυντική του προσήλωση είναι εξίσου αξιοσημείωτη. Όλα αυτά σημαίνουν, ότι από την πρώτη του κιόλας χρονιά στο Πανεπιστήμιο, έχοντας βελτιωθεί αισθητά στα χέρια του κόουτς «Κ», θα οδηγηθεί στο draft του ΝΒΑ. 

Μιλάμε, ήδη, για μία ιδιαίτερη περίπτωση παίκτη. Τόσο πολύ, που ο Ντάνι Έιντζ πείθεται από τα λόγια του γυμναστή του Τέιτουμ, Ντρου Χάνλεν, να αφήσει το νούμερο ένα και με ένα ιδιαίτερο «τρικ», να στείλει τους Μπόστον Σέλτικς στο νούμερο τρία, όπου υπήρχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες, με τους Μαρκέλ Φουλτζ και Λόνζο Μπολ να επιλέγονται λογικά στα πρώτα δύο picks. Όπως κι έγινε, με τους Σίξερς να διαλέφουν τον Φουλτζ στο πρώτο και οι Λέικερς τον Μπολ στο δεύτερο.

Κάπως έτσι, ο Άνταμ Σίλβερ ανακοινώνει τον Τζέισον Τέιτουμ στο νούμερο τρία από τους Μπόστον Σέλτικς κι εκεί αρχίζει μία ιδιαίτερη περιπέτεια, τόσο αγωνιστικά όσο και προσωπικά, αφού ταυτόχρονα, στα 19 του, υποδέχεται τη γέννηση ενός υιού... αγνώστου ταυτότητας μητέρας προς το παρόν, αφού τον τελευταίο καιρό βρισκόταν σε σχέση με δύο γυναίκες. Κάπως έτσι, δεν έχει αποκαλύψει ακόμη το ποια είναι η μητέρα των παιδιών, με αμφότερες τις κοπέλες να... διεκδικούν και αυτόν, αλλά και τον Τζέισον Τέιτουμ Τζούνιορ.

Αγωνιστικά, λοιπόν, ο νεαρός φόργουορντ ξεχωρίζει ήδη από τα ματς της preseason και στην πρεμιέρα κιόλας με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, εμφανίζεται από του πουθενά, για τον ίδιο, μία ευκαιρία. Ο σοκαριστικός τραυματισμός του Γκόρντον Χέϊγουορντ, τον φέρνει στην πρώτη γραμμή και μία νέα πρόκληση εμφανίζεται μπροστά του. Δεν αναφερόμαστε σε οποιαδήποτε ομάδα, κιόλας, αλλά τους Μπόστον Σέλτικς, που αποκτώντας τους Ίρβινγκ-Χέϊγουορντ στόχευαν στον τίτλο.

Κανένα πρόβλημα για τον Τζέισον! Ήδη στην πρώτη σεζόν του στο ΝΒΑ, άπαντες έχουν ξεχάσει ότι είναι ρούκι. Ήταν μεταξύ των παικτών που οδήγησαν τους «τριφυλλοφόρους» στα playoffs, κατακτώντας με... χίλια προβλήματα τη δεύτερη θέση στην Ανατολή, με μέσο όρο 13.9 πόντων με 43.4% στα τρίποντα στην κανονική περίοδο του ΝΒΑ. 

Οι αριθμοί, μάλιστα, είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με τη στατιστική, όποτε ο Τέιτουμ είναι στο παρκέ, οι Σέλτικς κερδίζουν με διαφορά 6.7 πόντων ανά 100 κατοχές, ενώ όταν απουσιάζει ηττώνται με διαφορά 1.1 πόντων στον ίδιο αριθμό κατοχών. Το πόσο σημαντικός είναι, φαίνεται και στη σειρά των τελικών Ανατολής με τους Καβαλίερς. Στο κομβικής σημασίας Game 5 των ξημερωμάτων Πέμπτης (24/5), όχι απλά φωνάζει «παρών», αλλά είναι η ηγετική προσωπικότητα των «Κελτών» στην νίκη με 96-83, που τους φέρνει μόλις ένα βήμα από τους Τελικούς και μία από τις μεγαλύτερες υπερβάσεις για το ΝΒΑ, δεδομένων των συνθηκών. 

24 πόντοι με 7/15 σουτ, επτά ριμπάουντ, τέσσερις ασίστ, ισάριθμα κλεψίματα, δύο μπλοκ και μόλις δύο λάθη σε 41 λεπτά συμμετοχής. Προφανώς και αυτά δεν είναι νούμερα που θυμίζουν ρούκι. Για το λόγο αυτόν, άλλωστε, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, ο Τζέισον Τέιτουμ μπορεί πια να υπολογίζεται πρώτα ως «αστέρας» των Σέλτικς, και μετά ως ρούκι τους. Και είναι μόνο 20 ετών. Τόσο μικρός, αλλά και τόσο ηγετικός...

Όλα αυτά, από ένα παιδί που πριν από τρία χρόνια το ελληνικό κοινό παρακολουθούσε στα «Δύο Αοράκια». Και δεν ήταν το μεγάλο όνομα της ομάδας του...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ