16.3 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Ένας μαθητής του Μπραντ Στίβενς στον Παναθηναϊκό (pics+vids)

Ο Σέλβιν Μακ έρχεται στον Παναθηναϊκό και το Basketa.gr παρουσιάζει τον Αμερικανό γκαρντ ο οποίος έχει πάρει τις βάσεις από έναν σπουδαίο προπονητή, τον Μπραντ Στίβενς.

Οι αριθμοί πολλές φορές λένε την αλήθεια και κάποιες άλλες την κρύβουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την ποιότητα του 30χρονου αθλητή ο οποίος θα παίξει αρχικά για δύο μήνες στους «πράσινους», προσπαθώντας να πείσει με την απόδοσή του, ούτως ώστε να επεκταθεί το συμβόλαιό του μέχρι το φινάλε της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Ο Σέλβιν Μπέρναρντ Μακ Τζούνιορ στα 30 του χρόνια έχει μπροστά του μία κατάλληλη ευκαιρία για restart στην καριέρα του. Αν έχει το κίνητρο, θα φανεί πολύ σύντομα, το «τριφύλλι» πάντως του δίνει την ευκαιρία.

Η καριέρα στο ΝΒΑ

Έχοντας επιλεγεί στο νούμερο 34 του ντραφτ του 2011 από τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, από την αρχή βρέθηκε στη «σκιά» του Τζον Ουόλ. Ο τελευταίος ήταν στο νούμερο ένα πικ την προηγούμενη χρονιά και όλος ο οργανισμός των πρωτευουσιάνων χτιζόταν γύρω του. Ο Μακ λοιπόν είχε μία μέτρια χρονιά ως ρούκι και μετά την προσθήκη -επίσης από το ντραφτ του Μπράντλεϊ Μπιλ το καλοκαίρι του 2012, ήταν πλέον περιττός στην περιφέρεια των «μάγων».

Μεταπήδησε αρχικά στη Φιλαδέλφεια, πριν βρει την «Ιθάκη» του στην Ατλάντα και τους Χοκς. Εκεί έμεινε για τρεις σεζόν και λίγο παραπάνω, παίζοντας μάλιστα υπό τις οδηγίες του νυν προπονητή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουόκι Μπακς, Μάικ Μπούντενχολζερ. Ο τελευταίος είχε βρει τον τέλειο ρόλο για τον Μακ, καθώς τον έφερνε από τον πάγκο στο παρκέ κι έμοιαζε να έχει ταιριάξει τέλεια στο σύστημα.

Το 2016 μετακόμισε στους Γιούτα Τζαζ. Εκεί έμελλε να βρει έναν παλιόφιλο, τον Γκόρντον Χέιγουορντ, ενώ τον επέλεξε ο πρώην ασίσταντ στα «γεράκια» και νυν χεντ κόουτς στους Μορμόνους, Κουίν Σνάιντερ.

Στις 11/3/2016 πήρε την προσωπική του εκδίκηση από τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς που δεν τον πίστεψαν και με 27 πόντους πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του, χαρίζοντας στην ομάδα του τη νίκη με 114-93.

Καθοδική πορεία και υπερατλαντικό ταξίδι

Μετά τη φυγή του από τη Γιούτα ακολούθησαν σύντομα και όχι επιτυχημένα περάσματα από τους Ορλάντο Μάτζικ, τους Μέμφις Γκρίζλις και τους Σάρλοτ Χόρνετς οι οποίοι αποτέλεσαν και τον τελευταίο σταθμό της καριέρας του στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Το highlight σε αυτήν την πορεία δεν ήταν άλλο από τον τσακωμό του με τον Κάιρι Ίρβινγκ...

Το καλοκαίρι του 2019 κι ενώ κυκλοφορούσε ελεύθερος στην αγορά, ήρθε η πρόταση από την Αρμάνι Μιλάνο, καθώς ο Έτορε Μεσίνα πίστευε ότι θα βρει στο πρόσωπό του έναν ηγέτη για την περιφέρεια, ούτως ώστε να αντικαταστήσει τον Μάικ Τζέιμς αλλά και να συνθέσει ένα «εκρηκτικό» δίδυμο με τον Νεμάνια Νέντοβιτς. Αυτό δεν συνέβη, όχι επειδή ο Μακ δεν αποδέχτηκε την πρόταση των Λομβαρδών, αλλά κυρίως διότι δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί.

Έμεινε περίπου για ένα γύρο της Ευρωλίγκας στην Αρμάνι και τον περασμένο Γενάρη μετακόμισε στο Ισραήλ και τη Χάποελ Ιερουσαλήμ. Εκεί αγωνίστηκε μέχρι τον Μάρτιο όταν και διακόπηκε απότομα η σεζόν, λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Πλέον η επόμενη σελίδα της καριέρας του θα τον βρει στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό. Θα έχει την ευκαιρία να επανασυνδεθεί μ' έναν άλλον πρώην ΝΒΑερ, τον Νέντοβιτς, ο οποίος αποτελεί ήδη τον ηγέτη του «τριφυλλιού». Αυτό που μένει να φανεί είναι αν οι δυο τους θα βρουν τη χημεία για να δημιουργήσουν το ισχυρό δίδυμο που είχε ονειρευτεί ο Μεσίνα στη βόρεια Ιταλία.

Ο μέντοράς του Μπραντ Στίβενς και τα χρόνια στο Μπάτλερ

Πώς όμως ο νέος παίκτης του Παναθηναϊκού έφτιαξε το όνομά του; Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Λέξινγκτον του Κεντάκι ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία την πορτοκαλί μπάλα του μπάσκετ.

Τα πάντα όμως άλλαξαν όταν του πρότεινε υποτροφία το κολέγιο του Μπάτλερ στην Ιντιάνα, εκεί όπου ένας νέος προπονητής με μεγάλες περγαμηνές και φιλοδοξίες, είχε αρχίσει να δημιουργεί αίσθηση με τη δουλειά του.

Ο λόγος φυσικά για τον Μπραντ Στίβενς, νυν προπονητή των Μπόστον Σέλτικς, ο οποίος θεωρείται ότι διαθέτει ένα από τα σπουδαιότερα μπασκετικά μυαλά αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο 32χρονος τότε κόουτς ξεχώρισε τον Μακ για τη θέση του βασικού πόιντ γκαρντ και του έδωσε την μπαγκέτα από την πρώτη του κιόλας χρονιά στην κολεγιακή ομάδα.

Το μεγάλο αστέρι τη σεζόν 2009/10 ήταν ο Γκόρντον Χέιγουορντ, νυν φόργουορντ των Σέλτικς, όμως ο νέος παίκτης του Παναθηναϊκού αποτελούσε έναν από τους ηγέτες του συνόλου που έφτασε μέχρι τον τελικό του Final 4 και ηττήθηκε από το Ντιουκ του Μάικ Σιζέφσκι.

Παρά το γεγονός ότι εκείνο το καλοκαίρι ο Χέιγουορντ έκανε το βήμα για το ΝΒΑ, ο Μακ συνέχισε στην ομάδα και την οδήγησε ξανά στον τελικό του Final 4, όμως σε αυτήν την περίπτωση οι Bulldogs έχασαν από το Κονέκτικατ. Μετά το τέλος της τρίτης του σεζόν στο κολέγιο, ήταν η ώρα πλέον να αποχωρήσει όπως και συνέβη, χωρίς πάντως η μετέπειτα πορεία του να είναι αντίστοιχη της προοπτικής και των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει.

Δείτε ορισμένα από τα highlights του Σέλβιν Μακ στα παρακάτω videos:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ