27.2 C
Athens
Κυριακή, 9 Ιουνίου, 2024

Ένας κροίσος… Αστεράτος! (pics)

Η Φενερμπαχτσέ είναι έτοιμη να ταράξει τα νερά του ευρωπαϊκού μπάσκετ συνάπτοντας συμμαχία με τον οικονομικό κολοσσό Dogus Holdings, που θα της αποφέρει ετήσια έσοδα άνω των 10 εκ. δολαρίων και θα εκτινάξει τον προϋπολογισμό της στα ύψη. Η συμφωνία αυτή κυοφορείται εδώ και πάνω από ένα χρόνο, φαίνεται ωστόσο πως το πλήρωμα του χρόνου ήρθε τώρα που η Νταρουσάφακα, ομάδα την οποία σπονσοράρει η Dogus Holdings, χάνει το δικαίωμα να αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα, αφού λήγει το διετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει μαζί της.

Πίσω από την Dogus Holdings κρύβεται ένας άνθρωπος, που είναι δεδηλωμένος οπαδός της Φενερμπαχτσέ. Διετέλεσε μάλιστα και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ποδοσφαιρικής ομάδας στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το όνομά του είναι Φερίτ Σαχένκ. Ο τρίτος πιο πλούσιος άνθρωπος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού Forbes για το 2016 η καθαρή αξία της περιουσίας του ανέρχεται στα 2,4 δισ. δολάρια και τον κατατάσσει στην 722η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Τα λεφτά τα βρήκε από τον πατέρα του, Αϊχάν Σαχένκ, ιδρυτή της Dogus Holdings, αλλά αυτός τα αυγάτισε. Αφού πήρε τα πτυχία του από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελβετίας και των ΗΠΑ και έκανε το... αγροτικό του σε μία από τις τράπεζες του ομίλου, ανέλαβε τα ηνία μόλις πέθανε ο πατέρας του, το 2001. Και επέκτεινε τις δραστηριότητες της Dogus Holdings και πέρα από τους κλάδους των τραπεζών, των κατασκευών και της διατροφής, που αποτελούσαν διαχρονικά τη βάση του ομίλου, ο οποίος σήμερα υπολογίζεται ότι απασχολεί πάνω από 18.000 εργαζομένους.

Αρχικά ασχολήθηκε με τα media αγοράζοντας μια σειρά μέσων ενημέρωσης, τα οποία σήμερα αριθμούν τα 17. Ναυαρχίδα του είναι το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Το ανέδειξε σε ένα από τα κορυφαία της χώρας και συν τω χρόνω σε ένα από τα πλέον φιλικά προσκείμενα προς τον πρόεδρο Ερντογάν και το καθεστώς του. Άλλωστε η προσωπική σχέση του με τον ίδιο τον Ερντογάν είναι πολύ στενή. Πράγμα ωστόσο που δεν είναι πάντα αρεστό, σε όσους τουλάχιστον βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Στις ταραχές που συγκλόνισαν την Κωνσταντινούπολη πριν από τέσσερα χρόνια, διαδηλωτές στο Γκεζί Παρκ βρήκαν μπροστά τους ένα βαν του NTV και το έκαναν, όπως το βλέπετε.

Στη συνέχεια επεκτάθηκε στον τουρισμό, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Αιγαίο. Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια είχε προτείνει τη σύμπραξη Τούρκων και Ελλήνων επιχειρηματιών ώστε να μετατραπεί το Αιγαίο σε έναν από τους δημοφιλέστερους κόμβους στον τομέα των πολυτελών ταξιδιών διεθνώς. Ο ίδιος στο μεταξύ φρόντισε να αποκτήσει, μετέχοντας σε κοινοπρακτικά σχήματα, τέσσερις ελληνικές μαρίνες (Φλοίσβος, Ζέα, Γουβιά Κέρκυρας και Λευκάδα), ενώ πριν από μερικούς μήνες ανακοινώθηκε η συμμετοχή της Dogus Holdings στην κοινοπραξία, που αγόρασε το Χίλτον και τον Αστέρα Βουλιαγμένης! Λέγεται μάλιστα πως τέσσερις μήνες πριν κλείσει η συμφωνία για το Χίλτον, ο Σαχένκ πλήρωσε 4 εκ. δολάρια για να αγοράσει το κτίριο απέναντι από το ξενοδοχείο, όπου στεγαζόταν κάποτε η πρεσβεία του Καναδά, και να το μετατρέψει σε "στρατηγείο" των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων του.

Με τον αθλητισμό η σχέση του είναι διαχρονική. Ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Φενερμπαχτσέ στις αρχές του 2000 γνώρισε τον πρόεδρο Αζίζ Γιλντιρίμ και κράτησε αυτή τη σχέση, που γίνεται τώρα επωφελής για την ομάδα μπάσκετ. Ωστόσο η Dogus Holdings έχει φροντίσει στο παρελθόν να προσφέρει χορηγίες μέσω διαφόρων εταιρειών της σε ποδοσφαιρικές ομάδες, στην ομοσπονδία της ιστιοπλοΐας και φυσικά στο μπάσκετ. Τη μεγάλη αγάπη του Φερίτ Σαχένκ.

Ο όμιλός του χορηγεί την εθνική ομάδα γυναικών της Τουρκίας, ενώ, όπως όλοι γνωρίζουμε, την τελευταία διετία είναι ο βασικός χορηγός της Νταρουσάφακα και ένας από τους βασικούς χορηγούς της Ευρωλίγκας. Πέρυσι το καλοκαίρι, στην επίσημη παρουσίαση του Ντέιβιντ Μπλατ, είχε δηλώσει πως ήθελε να σηκώσει τη φετινή Ευρωλίγκα με την Νταρουσάφακα. Αυτό δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, οπότε ο Φερίτ Σαχένκ περνάει στο plan b για να πετύχει το στόχο του. Μπαίνει ως βασικός χορηγός στην ομάδα της καρδιάς του. Τη Φενερμπαχτσέ...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ