21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ένας «εμφύλιος» διαφορετικός από τους άλλους (vids)

Η μεγάλη ώρα έφτασε για τη Φενέρμπαχτσε και την Αναντολού Εφές καθώς θα τεθούν αντιμέτωπες στον πρώτο ημιτελικό του Final 4 της Ευρωλίγκας που διεξάγεται στη Βιτόρια (16/5, 19.00).

Αυτός θα είναι ο πρώτος τουρκικός «εμφύλιος» στην ιστορία των Final 4. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά, από τη στιγμή που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν καταφέρει να φτάσουν ταυτόχρονα στην τελική φάση της διοργάνωσης δύο ομάδες από τη γειτονική χώρα...

Η κόντρα των πάγκων

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Εργκίν Αταμάν από παλιά δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις. Ειδικότερα την περίοδο που ο δεύτερος ήταν προπονητής στη Γαλατάσαραϊ, οι δύο άνδρες είχαν έρθει σε κόντρα που πέρασε στην ιστορία. Κατηγορούσε ο ένας τον άλλον δημόσια για όσα συνέβαιναν στο τούρκικο μπάσκετ, ενώ η Γαλατάσαραϊ δεν είχε κατέβει καν σε τελικούς πρωταθλήματος, λόγω της εύνοιας που θεωρούσε ότι είχε η Φενέρ από τους διαιτητές. Πλέον όμως αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Ο Τούρκος προπονητής της Εφές αποθεώνει σε κάθε ευκαιρία τον «Ζοτς» και με αφορμή το αποψινό (16/5) παιχνίδι έχει ξεκαθαρίσει ότι η ομάδα του θα πρέπει να νικήσει τον καλύτερο προπονητή στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα και ο Σέρβος φρόντισε να βγάλει το καπέλο στον Αταμάν για την πορεία της Αναντολού... Όλα αυτά όμως μέχρι το τζάμπολ. Αναμένονται πολλά τρικ από αμφότερους τους «αρχιτέκτονες» των δύο αντιπάλων!

Το παρελθόν

Σε επίπεδο Ευρωλίγκας, η Φενέρμπαχτσε έχει συναντηθεί με την Εφές σε δώδεκα περιπτώσεις και το 10-2 υπέρ της δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Φέτος πάντως οι δύο αντίπαλοι μοιράστηκαν τις νίκες. Στην έδρα της Εφές, η ομάδα του Αταμάν νίκησε 89-84, ενώ στο δεύτερο γύρο η Φενέρ απάντησε μ' ένα άνετο 84-66. Κανένα παιχνίδι από αυτά όμως δεν θα έχει σχέση με αυτό που θα γίνει στη Βιτόρια, καθώς ο ημιτελικός είναι πάντοτε διαφορετικός σε σχέση με όλα όσα έχουν προηγηθεί μέσα σε μία σεζόν.

Συνολικά πάντως η χρονιά ξεκίνησε με την Εφές να κυριαρχεί απόλυτα και να νικάει τη μεγάλη της αντίπαλο στο Σούπερ Καπ Τουρκίας αλλά και στο πρωτάθλημα στη συνέχεια, με τη μάχη για την κατάκτηση της πρώτης θέσης της κανονικής περιόδου στην τούρκικη λίγκα να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.

Η στήριξη

Πολλοί περισσότεροι αναμένεται να είναι οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσε στις εξέδρες της «Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα». Κι αυτό διότι η ομάδα «κουβαλάει» κόσμο και από το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου, ενώ η Εφές... δανείζεται οπαδούς από τις υπόλοιπες ποδοσφαιρικές ομάδες της Κωνσταντινούπολης.

Ηχηρές απουσίες ή μήπως όχι;

Από το τέλος των πλέι οφ κι έπειτα η Φενέρμπαχτσε φημολογείται συνεχώς ότι θα έχει απουσίες. Τελικά στη Χώρα των Βάσκων ταξίδεψαν όλοι οι παίκτες. Δεδομένα εκτός θα είναι ο Ζόφρι Λοβέρν, ο Λουίτζι Ντατόμε και ο Τάιλερ Ένις. Παρ' όλα αυτά κανονικά θα αγωνιστούν ο Νίκολα Κάλινιτς και ο Γιαν Βέσελι. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα περίμεναν στο προπονητικό επιτελείο της Εφές και θα έχουν προετοιμάσει ανάλογα την ομάδα τους. Διότι ήταν προφανές ότι ο Σέρβος φόργουορντ και ο Τσέχος σέντερ θα έπαιζαν, παρά τα επικοινωνιακά «παιχνίδια».

Στον αντίποδα, η Εφές με το σαφώς μικρότερο ρόστερ θα είναι πλήρης, καθώς ο Αταμάν μπορεί να υπολογίζει σε όλους τους παίκτες που οδήγησαν την ομάδα μέχρι το Φάιναλ Φορ.

Η ιστορία

Μέχρι το 2015 η Φενέρμπαχτσε δεν είχε κατορθώσει ποτέ να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου στην Ευρωλίγκα. Οι λέξεις Final 4 ήταν άγνωστες για την ομάδα της ασιατικής πλευράς της Πόλης. Από τότε όμως μετράει τέσσερις σερί παρουσίες κι αυτή θα είναι η πέμπτη, έχοντας πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου το 2017 στην Τουρκία. Την ίδια ώρα η Εφές είχε φτάσει στο Final 4 για πρώτη φορά το 2000 στη Θεσσαλονίκη, αλλά έχασε από τον Παναθηναϊκό.

Μία χρονιά μετά ήταν στο Final 4 της Σουπρολίγκας στο Παρίσι, αλλά κι εκεί ο αντίπαλος αλλά και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Νίκη της ελληνικής ομάδας και σκυμμένα κεφάλια για τους Τούρκους. Το μοναδικό κοινό εκείνης της ομάδας με την τωρινή είναι ο πιο σημαντικός «κρίκος». Ο Εργκίν Αταμάν βρισκόταν στην άκρη του πάγκου τότε, αλλά βρίσκεται και τώρα... Βέβαια στην Ελλάδα κάποιοι επιμένουν να μην τον θεωρούν καλό προπονητή λόγω... εμφάνισης.

Οι σφυρίχτρες

Δύο έμπειρους κι έναν διαιτητή που θεωρείται... ανερχόμενος προτίμησε ο Ρίτσαρντ Στόουκς για τον ημιτελικό μεταξύ της Φενέρμπαχτσε και της Αναντολού Εφές. Ο Λουίτζι Λαμόνικα και ο Όλεγκς Λάτισεφς έχουν... φάει αυτούς τους αγώνες με το... κουτάλι. Όχι όμως και ο Μεντί Ντιφαλά. Ο Γάλλος διαιτητής θεωρείται μεν από τα ανερχόμενα ταλέντα, αλλά οι αποφάσεις του κατά καιρούς έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και μάλιστα από πολλές πλευρές. Μένει να φανεί αν θα βγει μπροστά και θα πάρει αποφάσεις ή θα προσπαθήσει να περάσει απαρατήρητος σφυρίζοντας όσο το δυνατόν λιγότερο. Είναι δεδομένο πάντως ότι θα... ακούσει τα περισσότερα και από τους δύο προπονητές.

Το τρίποντο δίνει τη μισή νίκη

Παρά τη μεγάλη διαφορά στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου, τα στατιστικά δείχνουν δύο αντιπάλους περίπου ισοδύναμους. Οπότε η «μάχη» αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη και ο νικητής θα ξεκαθαρίσει στο φινάλε εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Η Φενέρμπαχτσε είναι η ομάδα που σουτάρει καλύτερα απ' όλους με 43,4%, ενώ η Εφές δεν πάει πίσω (40,6%).

Όπως φαίνεται το σύνολο του Αταμάν προτιμάει τα σουτ τριών πόντων κι αυτό φάνηκε στη σειρά με την Μπαρτσελόνα. Η νέα εποχή του μπάσκετ θέλει να μην εκτελούνται σουτ μέσης απόστασης και οι προσπάθειες να μοιράζονται μέσα στη ρακέτα κι έξω από τη γραμμή του τριπόντου. Όποια ομάδα βρεθεί σε καλύτερη μέρα θα είναι κι εκείνη που θα έχει τον πρώτο λόγο για την πρόκριση.

Εξαιρετικά άπειρη η Εφές

Η Αναντολού Εφές πέρα από τον Αταμάν, έχει μόλις δύο παίκτες με εμπειρία από Final 4. Ο λόγος για τον Μπράιαντ Ντάνστον και τον Βασίλιε Μίτσιτς. Στον αντίποδα, όλοι οι παίκτες της Φενέρμπαχτσε έχουν εμπειρία, καθώς ο «κορμός» της ομάδας παραμένει ο ίδιος!

Δείτε videos από αναμετρήσεις:

https://www.youtube.com/watch?v=KpyP6fw8Wko

https://www.youtube.com/watch?v=wUyY5ZD-mXc



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ