Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος στο πρωτάθλημα της Α2 Ανδρών, με το Περιστέρι να αποτελεί την όαση του φετινού πρωταθλήματος και να προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα, σε μια λίγκα που δείχνει να έχει χάσει μέρος της λάμψης που είχε τα προηγούμενα χρόνια.
Η ομάδα του Νίκου Καραγιάννη δικαίως βρίσκεται στο 15-0, χωρίς ουσιαστικά να έχει αντίπαλο, με τους αριθμούς σε αυτή την περίπτωση να μιλούν από μόνοι τους, και να δείχνουν μετά από χρόνια ότι ένα μοναχικό «άτι» οδηγεί την κούρσα. Η ομάδα της Δυτικής Αθήνας εκτός από το καλύτερο ρεκόρ εκκίνησης που έκανε δικό της, ξεπερνώντας το περσινό 14-0 του Πανιωνίου, διαθέτει τον πρώτο σκόρερ (Κλάρκ με 17,5 πόντους), την καλύτερη επίθεση (83,3 π.) την καλύτερη άμυνα (64,9 π.), την ομάδα με τις περισσότερες ασίστ (18,3 ανά αγώνα) ενώ χάνει την πρωτιά στα ριμπάουντ, όπου βρίσκεται στην δεύτερη θέση (35,6).
Εκτός αυτού έχει περάσει με άνεση από τις έδρες των ομάδων που την καταδιώκουν (Ηρακλής, Χολαργός), δείχνοντας ότι ο ανταγωνισμός για την κορυφή έχει χάσει το ενδιαφέρον του, ενώ δεν υπάρχουν και τα μπάτζετ αλλά και η δυναμική των ομάδων που βλέπαμε ως πέρυσι, με ομάδες όπως ο Φάρος Κερατσινίου, ο Δούκας και ο Αίολος Αστακού, οι οποίες έχουν αλλάξει μορφή, και την τελευταία να αγωνίζεται πλέον στο τοπικό πρωτάθλημα της περιοχής της.
Ομάδες που προσπαθούν να σώσουν τα προσχήματα είναι ο Ηρακλής (πρώτος στα ριμπάουντ με 35,7) και ο Χολαργός, με την ομάδα του Στέργιου Κουφού να παίζει όμορφο μπάσκετ, και το μόνο βέβαιο είναι πως μια εκ των δυο θα βρεθεί την επόμενη σεζόν στην Stoiximan.gr BASKET LEAGUE. Ωστόσο, και χωρίς διάθεση «ρατσισμού» αναφορικά με την ηλικία, πρωταγωνιστές σε αυτές τις ομάδες είναι αθλητές με τεράστια ποιότητα αλλά σε ηλικία που θα έπρεπε πλέον να μην τραβάνε το κάρο στην ανηφόρα, αλλά να έχουν και χρόνο ξεκούρασης από τους νεότερους.
Και αν αφήσουμε έξω τις ομάδες που πρωταγωνιστούν, οι οποίες έχουν επενδύσει και θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό, πως μπορεί για παράδειγμα να βλέπει το μέλλον του ο νεοφώτιστος και εξαιρετικός την φετινή σεζόν Ερμής Αγιάς, όταν πρωταγωνιστής του, και φυσικά αναμορφωτής της μικρής και σύντομης ιστορίας του είναι ο 40χρονος Νέστορας Κόμματος με 16,8 πόντους και 9 ριμπάουντ, με τον ίδιο να διάγει μια δεύτερη νιότη, και να διδάσκει μπάσκετ στους νεότερους.
Αν παρατηρήσει κάποιος τις νεοφώτιστες επαρχιακές ομάδες (Ερμής, Καστοριά και Καρδίτσα), θα διαπιστώσει ότι απουσιάζει το τοπικό στοιχείο, παιδιά δηλαδή που έρχονται από τις υποδομές και θα έδιναν ουσία στις προσπάθειες τους, χωρίς ωστόσο να μην μπορεί να αναγνωριστεί η μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι διοικήσεις τους, δημιουργώντας νέες αγορές στην επικράτεια, ενώ σπουδαίο πρότζεκτ αποτελεί η πρόθεση δημιουργίας σύγχρονων κλειστών γηπέδων, κάτι που έχει μπει μπροστά για τα καλά στην Καρδίτσα και προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να πράξει η Καστοριά. Μοναδική νεοφώτιστη ομάδα που έχει κρατήσει ένα κορμό, και χωρίς μεγάλο μπάτζετ παίζει ουσιαστικό μπάσκετ, είναι το Μαρούσι, με όλα τα credit σε αυτή την περίπτωση να ανήκουν στον Κώστα Κεραμιδά.
Το Ελληνικό μπάσκετ θα πρέπει να βλέπει τις λίγκες που υπάρχουν κάτω από την Α1 ως παράγοντες δημιουργίας αθλητών, αλλά για να είμαστε δίκαιοι, σε αυτή την περίπτωση δεν ευθύνονται μόνο οι ομάδες, αλλά και η νοοτροπία πολλών νεαρών αθλητών, που προτιμούν ένα δίλπετο-τρίλεπτο σε μια ομάδα της μεγάλης κατηγορίας, παρά χρόνο συμμετοχής στην Α2 ή στην Β' Εθνική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αγωνιστικής ανόδου είναι ο Μουράτος, που την περσινή σεζόν έκανε εξαιρετικά πράγματα στο Ψυχικό, και τα εξαργυρώνει φέτος στον ΓΛ Φάρο.
Ομάδες που δουλεύουν με αρκετούς νεαρούς είναι ο Απόλλωνας Πατρών, ο Παπάγου και εσχάτως ο Δούκας, με το μεγάλο μπράβο να ανήκει στον Δημήτρη Παπαδόπουλο, ο οποίος σε μια άκρως απαιτητική ομάδα έχει δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε παίκτες όπως οι Κώστας Γόντικας (πρώτος σκόρερ της ομάδας με 12,1 πόντου και δεύτερος στα ριμπάουντ με 5) και Σαράντης Μαστρογιαννόπουλος (8,9 πόντους και 3,2 ριμπάουντ), ενώ αρκετά αγωνίζονται και οι Μπαζίνας, Παπαβασιλόπουλος και Αναγνωστόπουλος. Μια κατηγορία από μόνος του στο Ελληνικό μπάσκετ είναι ο Αμύντας, ο οποίος διατηρεί τον ίδιο κορμό για σχεδόν πέντε χρόνια, έχοντας ομοιογένεια και φυσικά παίζοντας ένα μπάσκετ, που φέρνει αποτελέσματα. Φυσικά και στον Υμηττό πρέπει να αρχίζουν να κοιτάζουν την επόμενη ημέρα, καθώς αρκετοί αθλητές του θα χρειάζονται χρόνο αγωνιστικής ξεκούρασης όσο περνούν τα χρόνια.
Εν κατακλείδι, και όπως έχει φανεί από τον πρώτο γύρο, το μπάσκετ που παίζεται στην κατηγορία είναι χαμηλότερου επιπέδου από τα προηγούμενα πρωταθλήματα, ενώ πλην του Κίκι Κλάρκ, αλλά και των Στέφαν Τζόρτζεβιτς (5 συνεχόμενα χρόνια στην Α2) και Ράιτ-Ρίιβο Λάανε (δεύτερη σερί χρονιά στον Εθνικό), οι κοινοτικοί της κατηγορίας είναι μετρίου επιπέδου.
Για το τέλος αφήσαμε την αναφορά μας στον Θωμά Νίκου, ο οποίος είναι ο μοναδικός αθλητής με τόσο μεγάλη επιρροή σε μια ομάδα. Στα 37 του χρόνια συνεχίζει να ανεβάζει στροφές, έχοντας 10,8 πόντους, 9,6 ασίστ, 3,9 ριμπάουντ και 1,3 κλεψίματα, και είναι ο παίκτης που κρατάει όρθιο το Ψυχικό, και ξέρει να χτίζει καριέρες συμπαικτών του. Ουσιαστικά ο τέλειος συμπαίκτης...
Φυσικά δεν θα πρέπει να μην σχολιάσουμε και το οικονομικό, τα ταξίδια και φυσικά οι αμοιβές που αποτελούν μεγάλο βραχνά για τις διοικήσεις αλλά και τους αθλητές. Τελευταίο παράδειγμα η ανακοίνωση των παικτών της ΑΕ Λάρισας αναφορικά με το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν!
photo credit : eurokinissi.gr