28.9 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Ένας Αμερικανός ψάχνει την… Ιθάκη του (vids)

Ο Ντεσόν Τόμας αναμένεται να αποτελέσει τον έκτο ξένο του Παναθηναϊκού για την προσεχή σεζόν και το Basketa.gr σας τον παρουσιάζει.

Λίγο πριν μπει στα 27 του χρόνια ο Αμερικανός φόργουορντ θα συνεργαστεί όπως όλα δείχνουν για δεύτερη φορά στην καριέρα του με τον Τσάβι Πασκουάλ.

Ωστόσο, η ιστορία του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον...

Τα... ασυνήθιστα παιδικά χρόνια

Ο μικρός Ντεσόν δεν μεγάλωσε όπως τα υπόλοιπα παιδιά. Την ανατροφή του ανέλαβε η γιαγιά του, παρέα με τη μεγαλύτερη αδερφή του. Κι αυτό συνέβη διότι ο πατέρας του είχε φόρτο εργασίας και τον έβλεπε σπάνια, ενώ η μητέρα του ταλαιπωρούταν από προβλήματα οικονομικής φύσεως και δεν μπορούσε να τον αναθρέψει. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία φορά έκανε να δει τον μπαμπά του περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ η γιαγιά του και η αδερφή του προσπαθούσαν να καλύψουν το κενό της μητέρας όσο καλύτερα γινόταν. Μάλιστα, η Missy που είναι το όνομα της αδερφής του, τον πήρε μαζί της όταν μετακόμισε.

 

Από μικρή ηλικία όμως απέκτησε ιδιαίτερους δεσμούς με την μπάλα του μπάσκετ... Στο στο Northwood Middle School ακόμα συζητούν για τον Τόμας και τις φοβερές επιδόσεις του, καθώς ολοκλήρωσε κάποιες χρονιές με μέσους όρους ασύλληπτους. 

Η επιλογή των Bishop Luers 

Είχε έρθει η ώρα να επιλέξει το High School που θα τον φιλοξενούσε. Είχε μερικές προτάσεις στα χέρια του αλλά ξεχώρισε τους Bishop Luers, ακολουθώντας τη συμβουλή που του έδωσε ο πατέρας του, έστω κι αν δεν είχαν οι δυο τους ιδιαίτερα στενή σχέση.

Ο ίδιος δεν είχε ιδιαίτερες απαιτήσεις από τον εαυτό του και πίστευε ότι είχε τις δυνατότητες να γίνει ένας καλός ρολίστας. Η πραγματικότητα όμως ήταν εντελώς διαφορετική. Από το πρώτο του παιχνίδι έδειξε τι μπορεί να κάνει και έγινε αμέσως ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας. Τις σεζόν που έπαιξε για το συγκεκριμένο σχολείο κατάφερε να σημειώσει συνολικά 2254 πόντους και να γίνει ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της Πολιτείας της Ιντιάνα γι' αυτό το επίπεδο.

Αυτές οι εμφανίσεις, αλλά και οι αξιοπρεπείς βαθμοί του, ήταν αρκετά για να του δώσουν υποτροφία στο Ohio State...

Εξαιρετικός στους Buckeyes και νωρίς-νωρίς μπαμπάς

Οι δύο πρώτες του σεζόν υπό τις οδηγίες του Θαντ Μάτα ήταν περισσότερο προσαρμογής. Παρ' όλα αυτά εκτός από το μπάσκετ, στο κολέγιο ξεκίνησε να κάνει παρέα με τον Τζάρεντ Σάλιντζερ, ο οποίος στο φινάλε της δεύτερης αγωνιστικής περιόδου μεταπήδησε στο ΝΒΑ και τους Μπόστον Σέλτικς. Πλέον το πεδίο ήταν ελεύθερο για τον Τόμας ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας και κατέγραψε τα καλύτερά του νούμερα με τους Buckeyes. Ο ίδιος συνέχισε να διατηρεί χαμηλό προφίλ διότι απλά έτσι είναι ο χαρακτήρας του. Παρ' όλα αυτά στην προσωπική του ζωή δεν έκανε βήματα αλλά... άλματα. Στα 21 του χρόνια η κοπέλα του έφερε στον κόσμο τον Ντεσόν Λιρόι Τόμας Τζούνιορ. Ο ίδιος δεν ήταν παρών στο μαιευτήριο επειδή οι Buckeyes έπαιζαν αγώνα για τη φάση των «16» της March Madness. 

Το ντραφτ, οι Σπερς και η Ναντέρ

Το καλοκαίρι του 2013 ήρθε η ώρα να δοκιμάσει την τύχη του στο ντραφτ του ΝΒΑ. Άργησε πολύ ωστόσο τελικά άκουσε το όνομά του στη θέση 58, σε μία επιλογή δευτέρου γύρου από τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Στο summer league προσπάθησε να πείσει τους ιθύνοντες του οργανισμού ότι άξιζε μία θέση στο ρόστερ, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Κι έτσι λοιπόν το επόμενο βήμα του ήταν να αναζητήσει την τύχη του πέρα από τον Ατλαντικό.

Στη Γαλλία κατόρθωσε να αφήσει το στίγμα του. Οδήγησε την ομάδα του στη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της, καθώς επικράτησε μέσα στην έδρα της Μπαρτσελόνα! Εκεί ήταν που τον ξεχώρισε για πρώτη φορά ο μελλοντικός προπονητής του στον Παναθηναϊκό. Στα προάστια του Παρισιού δεν διατήρησαν τον τίτλο του πρωταθλητή, αλλά στέφθηκαν κυπελλούχοι και η χρονιά δεν κρίθηκε αποτυχημένη. Ωστόσο δεν θα μπορούσε να αρνηθεί το επόμενο κάλεσμα.

Μπαρτσελόνα και πάλι πίσω

Τον Ιούλιο του 2014 ο Τόμας δοκίμασε εκ νέου μέσω του summer league να βρει μία θέση στα «σπιρούνια». Δεν τα κατάφερε και στις 31/8 αποδέχτηκε την πρόταση της Μπαρτσελόνα για μονοετές συμβόλαιο. Στους Καταλανούς έκανε όσα του ζητούσε ο Πασκουάλ και μάλιστα υπήρξε και πρόταση για συνεργασία και τη δεύτερη χρονιά, καθώς ο νυν τεχνικός του Παναθηναϊκού ήταν ευχαριστημένος με τα όσα πρόσφερε ο απόφοιτος του Οχάιο Στέιτ. Παρ' όλα αυτά εκείνος είχε άλλα όνειρα.

Γύρισε ξανά για να δοκιμάσει την τύχη του με την ελπίδα να παίξει στο ΝΒΑ. Στις 28/9/2015 υπέγραψε το πολυπόθητο συμβόλαιο με τους Σπερς. Το «όνειρο» όμως δεν κράτησε πολύ, καθώς έμεινε ελεύθερος στις 21/10 του ίδιου έτους. Αυτήν την φορά αρνήθηκε όλες τις προτάσεις και προτίμησε να παίξει στην G-League με τη θυγατρική ομάδα των «σπιρουνιών». Σκόραρε περισσότερους από 14 πόντους ανά αγώνα, αλλά δεν κλήθηκε ποτέ ξανά στο ρόστερ της ομάδας του Γκρεγκ Πόποβιτς. Κι έτσι το πήρε απόφαση.

Πόλη, Τελ Αβίβ και Αθήνα

Στις 14/7/2016 απέδειξε ότι δεν είχε σκοπό να περιμένει πλέον το ΝΒΑ κι αποδέχτηκε ότι η καριέρα του θα είναι καλύτερο να προχωρήσει στην Ευρώπη. Έτσι λοιπόν αποδέχτηκε την πρόταση διετούς (1+1) συμβολαίου από την Αναντολού Εφές. Με το σύνολο του Βέλιμιρ Περάσοβιτς πλησίασαν στην επιστροφή της ομάδας σε Φάιναλ Φορ μετά από 16 χρόνια, αλλά δεν τα κατάφεραν, καθώς ηττήθηκαν στην προημιτελική σειρά από τον Ολυμπιακό με 3-2 νίκες. Το καλοκαίρι του 2017 ο Κροάτης τεχνικός θέλησε να «ξηλώσει» την ομάδα και κάπως έτσι έμεινε ελεύθερος ο Τόμας.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ που πάντα ενδιαφέρεται για Αμερικανούς μπασκετμπολίστες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, του πρότεινε συνεργασία για 1+1 χρόνια. Υπέγραψε το συμβόλαιό του και πίστεψε ότι θα μπορέσει να παίξει για δύο χρόνια στην «ομάδα του Λαού». Παρά το γεγονός ότι βοήθησε τα μέγιστα για την επιστροφή στο... θρόνο στο Ισραήλ και μάλιστα στο νταμπλ, ούτε εκεί μπόρεσε να στεριώσει.

Πλέον έρχεται στην Αθήνα μ' έναν κι αποκλειστικό στόχο. Να βρει στον Παναθηναϊκό την... Ιθάκη του. Θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει με την παρουσία του και να πετύχει κάτι που δεν έχει καταφέρει έως τώρα στην επαγγελματική του καριέρα. Να συνεχίσει στο ίδιο κλαμπ για δεύτερη σερί χρονιά.

Δείτε βίντεο με τον Τόμας σε δράση:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ