22.2 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ένας Αμερικανός υπέγραψε τον θρίαμβο της Ρωσίας! (vids)

Πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της ιστορίας, η Ρωσία κατάφερε να κατακτήσει το Ευρωμπάσκετ του 2007 που έλαβε χώρα στην Ισπανία. Το Basketa.gr θυμάται...

Πριν το ξεκίνημα της διοργάνωσης τα φαβορί ήταν οι διοργανωτές, η Ελλάδα και η Λιθουανία, όμως στην πορεία και από το... πουθενά προέκυψαν οι Ρώσοι, οι οποίοι έχοντας τον Ντέιβιντ Μπλατ στον πάγκο τους και οργανωτή τον Τζέι Αρ Χόλντεν, σε συνδυασμό με τον φοβερό και τρομερό Αντρέι Κιριλένκο κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή μέσα στη Μαδρίτη.

Η «Αρκούδα» συμμετείχε στο πρώτο γκρουπ και στην πρεμιέρα νίκησε τη Σερβία με 73-65, χάρη στους 24 πόντους και τα δώδεκα ριμπάουντ του «ΑΚ 47». Ο δεύτερος αγώνας κόντρα στο Ισραήλ ήταν ένας «περίπατος» και το τελικό 93-56 τα λέει όλα, ενώ στο τρίτο παιχνίδι του γκρουπ και στη «μάχη» για την πρωτιά με την Ελλάδα, η Ρωσία επικράτησε με 61-53.  Στη δεύτερη φάση του τουρνουά οι Ρώσοι ξεκίνησαν με άνετη νίκη επί της Πορτογαλίας με 78-65. Το παιχνίδι με την Ισπανία ήταν εκείνο που στοίχισε την πρώτη και μοναδική ήττα της ομάδας στη διοργάνωση με 81-69, με το σύνολο του Μπλατ να δείχνει πολύ πιο αδύναμο από τους Ίβηρες. Την επομένη πάντως η Ρωσία έκαμψε την αντίσταση της Κροατίας με 83-70 και πέρασε ως δεύτερη στα προημιτελικά.

Εκεί συνάντησε την εξαιρετική Γαλλία του Τόνι Πάρκερ την οποία και «λύγισε» με 75-71, χάρη σε μεγάλη εμφάνιση του Βίκτορ Χριάπα ο οποίος τελείωσε τον αγώνα με είκοσι πόντους και 16 ριμπάουντ, ενώ στο τελευταίο δεκάλεπτο χρειάστηκε μεγάλη ανατροπή... Ο ημιτελικός με τη Λιθουανία μετατράπηκε σε παράσταση για έναν ρόλο. Από την πρώτη περίοδο η «αρκούδα» κυριάρχησε απόλυτα και δεν άφησε περιθώρια στους αντιπάλους της να πιστέψουν σε κανένα σημείο ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν. Το τελικό 86-74 ήρθε όσο εύκολα δείχνει και πλέον η Ρωσία θα έπαιζε στον τελικό, για πρώτη φορά μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. 

Έχοντας διαβάσει τους «φούριας ρόχας» από το παιχνίδι της δεύτερης φάσης, ο Ντέιβιντ Μπλατ γνώριζε ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει η έκπληξη θα ήταν αρχικά να σταματήσει τον Πάου Γκασόλ αλλά και γενικότερα να μην επιτρέψει τα καλάθια μέσα από τη ρακέτα. Άλλωστε ήταν δεδομένο ότι οι γηπεδούχοι θα σημείωναν αρκετά τρίποντα καθώς είχαν σπουδαίους σουτέρ. Πράγματι το πλάνο απέδωσε. Οι σύνθετες άμυνες του Αμερικανοϊσραηλινού προπονητή έπιασαν τόπο μετά την πρώτη περίοδο και παρά την εχθρική διαιτησία ο αγώνας άρχισε να γυρνάει... Τα πάντα θα κρίνονταν στο σουτ και ο Χόλντεν με μία υπέροχη κίνηση κι ένα «ακροβατικό» καλάθι έβαλε μπροστά τους Ρώσους με 60-59, μόλις 3'' πριν το φινάλε. Ο Πέπου Ερνάντεθ κάλεσε τάιμ άουτ. Η μπάλα πήγε στον Γκασόλ, αλλά το σουτ του τελευταίου το «έφτυσε» το καλάθι με αποτέλεσμα η Ρωσία να πετύχει έναν θρίαμβο που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Η «αυτοκρατορία» των Ισπανών όμως ήταν ακόμα στα πρώτα της βήματα...

Η πορεία της Ελλάδας

Έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο δύο χρόνια νωρίτερα και μετά τον τελικό του Μουντομπάσκετ το 2006 η Ελλάδα πήγε στην Ιβηρική Χερσόνησο με στόχο να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Στην πρώτη φάση κατάφερε να νικήσει άνετα το Ισραήλ στην πρεμιέρα, ενώ μετά από συγκλονιστικό παιχνίδι έκαμψε και την αντίσταση της Σερβίας στην παράταση με 68-67, σε μία αναμέτρηση που στιγματίστηκε από τα όσα εμετικά είπε ο Ντάρκο Μίλισιτς μετά την ήττα των «πλάβι» που παράλληλα αποκλείστηκαν από την πρώτη φάση απογοητεύοντας. Στον τρίτο αγώνα ήρθε η πρώτη ήττα, με τους Ρώσους να νικούν 61-53.

Η δεύτερη φάση ξεκίνησε με μία «βαριά» ήττα από την Ισπανία (76-58) που έδειχνε ότι είχε βρει το «κουμπί» των διεθνών. Η δύσκολη νίκη χάρη στο τρίποντο του Σπανούλη απέναντι στην Κροατία (81-78) επανέφερε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στον δρόμο της πρόκρισης κι αυτή «σφραγίστηκε» με την άνετη επικράτηση επί της Πορτογαλίας με 85-67.

Ο προημιτελικός με τη Σλοβενία έμελλε να περάσει στην ιστορία. Ο αντίπαλος έμοιαζε να έχει «καθαρίσει» τον αγώνα, όμως στο τελευταίο δίλεπτο σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές όλων των εποχών, η οποία μάλιστα σφραγίστηκε με το λέι απ του Θοδωρή Παπαλουκά και το τελικό 63-62 έστειλε ξανά τους διεθνείς στους «4». Αυτήν τη φορά ο αγώνας με την Ισπανία ήταν εντελώς διαφορετικός.

Η Ελλάδα ήταν εξαιρετικά διαβασμένη κι αποφασισμένη να ρίξει στο καναβάτσο τους αντιπάλους της. Η αναμέτρηση κρίθηκε στις λεπτομέρειες με τα διαιτητικά λάθη να είναι πολλά εις βάρος της «επίσημης αγαπημένης» που τελικά «λύγισε» με 82-77. Η απογοήτευση για μία ακόμα φορά επηρέασε και στον μικρό τελικό οι Λιθουανοί βγήκαν νικητές με 78-69, αφήνοντας στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα την «πικρή» γεύση της τέταρτης θέσης, αλλά παραμένοντας σταθερά μεταξύ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης.

Θυμηθείτε μέσω βίντεο τις σημαντικότερες στιγμές του Ευρωμπάσκετ του 2007:

 

 

Photocredits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ