14.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ένας ακόμη “τελικός” για το Περιστέρι (vid)

Έτοιμο για έναν ακόμη τελικό είναι το Περιστέρι. Απόψε (28/1, 19.00) υποδέχεται στο ΚΓ "Ανδρέας Παπανδρέου" την Μπάμπεργκ με στόχο τη νίκη για να πλασαριστεί σε όσο το δυντατόν καλύτερη θέση στην κατάταξη, με την κανονική περίοδο του BCL να φτάνει στο τέλος της. Ο Νίκος Παπανικολόπουλος δεν θα έχει στη διάθεσή του τον τραυματία Βασίλη Ξανθόπουλο, ενώ αντίθετα οι Γερμανοί θα έχουν την ενίσχυση του Βάιντεμαν, που επιστρέφει μετά την απουσία του την περασμένη εβδομάδα.

Η Μπάμπεργκ προέρχεται από την εκτός έδρας νίκη της κόντρα στην Μπράουνσβάιγκ στη γερμανική Λίγκα. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη της Μπάμπεργκ μέσα στο 2020 στο πρωτάθλημα της χώρας της σε τέσσερις αγώνες. Το Περιστέρι θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στον Mάρεϊ, ο οποίος είναι ο πρώτος σκόρερ της γερμανικής ομάδας στο πρωτάθλημα με 12.7 πόντους, ενώ ο έτερος διψήφιος είναι ο Ζενγκφέλντερ με 10.9μ.ο. Στο BCL, ο μοναδικός παίκτης που έχει διψήφιο αριθμό πόντων είναι ο Ατκινς (11π.μ.ο.), ο οποίος όμως έχει αγωνιστεί σε μόλις τρία παιχνίδια. Μεγαλύτερο μέσο όρο συμμετοχής έχουν οι Λι και Ζενγκφέλντερ (πάνω από 27 λεπτά).

Η Μπάμπεργκ δε σκοράρει πολύ, ενδεικτικό του ρυθμού στον οποίο της αρέσει να παίζει. Στη Γερμανία έχει 83.6 πόντους (5η χειρότερη επίθεση), ενώ στο BCL3 (7η χειρότερη επίθεση στις 32 ομάδες). Είναι επίσης η δεύτερη χειρότερη ομάδα σε ποσοστά στα εντός παιδιάς (41.2%), ποσοστό όμως, που είναι πολύ μεγαλύτερη στη Γερμανία 49.8% (4ο καλύτερο ποσοστό).

Στον αντίποδα, διακρίνεται στον τομέα των ριμπάουντ, όπου στο BCL είναι στην 4η θέση (39.1) και στη Γερμανική Λίγκα στην 3η με 36.7. Στις ασίστ δεν τα πάει και πολύ καλά. Είναι πολύ χαμηλά στο BCL με 15.2 μ.ο. (3η χειρότερη επίδοση), ενώ στη Γερμανία έχει 19.8.

Scouting report

Η Μπάμπεργκ τιμά τη λέξη ομάδα, ακόμα και στον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται στο παρκέ. Είναι χαρακτηριστικό για αυτό, το γεγονός ότι ο καλύτερος σκόρερ της δεν πετυχαίνει πάνω από 12 πόντους ανά παιχνίδι ενώ είναι λιγοστοί αυτί που σκοράρουν διψήφιο αριθμό πόντων. Η Μπάμπεργκ είναι μία ομάδα που στηρίζεται πάρα πολύ στην άμυνά της και στην επίθεση τα πάντα περνούν από τα χέρια του Πάρις Λι, που είναι ο κινητήριος μοχός ολόκληρης της ομάδας. Τα δικά του πικ εν ρολ κι εν συνεχεία η αναγνώριση των φάσεων είναι το δυνατό στοιχείο της Μπάμπεργκ που πηγαίνει σε ματς με λιγότερες κατοχές. Στην επίθεση αναζητά τον κατάλληλο παίκτη και δεν είναι βιαστική, ούτε έχει στόχο να ανοίξει το ρυθμό ανεξέλεγκτα. Με την παρουσία του Ατκινς, έχει βρει ακόμα έναν επιθετικό πόλο, που ίσως τον είχε ανάγκη, ενώ ο Σενγκφέλντερ είναι ο δεύτερος εγκέφαλος που έχει η Μπάμπεργκ στην πεντάδα της, παρότι αγωνίζεται στις θέσεις των φόργουορντ.

Τι έκανε στον πρώτο γύρο, τι κάνει τώρα

Στη διάρκεια της σεζόν, η Μπάμπεργκ έχει κάνει διάφορες αλλαγές. Αποχώρησαν οι Φοντ, Καρέρα και ο Στάκι, ενώ προστέθηκαν οι Ομπασοχάν και Ατκινς. Ο Ομπασοχάν πάντως είχε αγωνιστεί στον πρώτο γύρο κόντρα στο Περιστέρι, όχι όμως ο Ατκινς. Από την πλευρά του, το Περιστέρι δε θα έχει στον πάγκο του τον Ηλία Ζούρο, ενώ ο Σκούτσι Σμιθ είναι ο μοναδικός παίκτης από το ρόστερ του πρώτου γύρου που δε θα αγωνιστεί στο ματς της Τρίτης. Στη Βαμβέργη, το Περιστέρι έκανε μία σπουδαία εμφάνιση και είχε την ευκαιρία να στείλει το παιχνίδι στην παράταση, αλλά το τρίποντο του Σμιθ δεν ήταν εύστοχο. Η Μπάμπερκ προηγήθηκε 34-25, αλλά με σερί 10-0 η ελληνική ομάδα πέρασε μπροστά. Το παιχνίδι ήταν κλειστό μέχρι το τέλος με το Περιστέρι να αφήνει τα διαπιστευτήριά του ως μία πολύ ανταγνωιστική ομάδα στο BCL.

Οpta Stats

  • To Περιστέρι έχει νικήσει στα 4 από τα 6 παιχνίδια που έχει δώσει φέτος στο BCL. H ομάδα που βρισκόταν μπροστά στο σκορ μετά το τέλος της πρώτης περιόδου, ήταν κι αυτή που τελικά νίκησε.
  • Η νίκη με 38 πόντους της Μπάμπεργκ κόντρα στην Ρίγα την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η μεγαλύτερη νίκη σε διαφορά που έχει πετύχει οποιαδήποτε ομάδα στη φετινή σεζόν στο BCL. Η Μπάμπεργκ έχει τρεις σερί ήττες μακριά από το σπίτι της, αλλά ποτέ δεν έχει μετρήσει 4 συνεχόμενες.
  • Το Περιστέρι έχει τα λιγότερα δίποντα από κάθε ομάδα στο φετινό BCL (188), ενώ η Μπάμπεργκ έχει το μικρότερο ποσοστό στα σουτ δύο πόντων (44.3%).
  • Ο Κίνγκσλεϊ Μόουζες έχει 4.7 ριμπάουντ στα τελευταία τρία παιχνίδια του Περιστερίου στο BCL, έχοντας μέσο όρο 10 στα πρώτα επτά παιχνίδια της σεζόν.
  • Ο Ρέτιν Ομπασοχάν έχει 15 πόντους, 6.5 ασίστ και 2 κλεψίματα στα τελευταία 2 παιχνίδια του στο BCL, σημειώνοντας βελτίωση σε σχέση με τα παρουσία του στα πρώτα 9 παιχνίδια του στη διοργάνωση (7.2 πόντοι, 1.9 ασίστ, 0.3 κλεψίματα).

Τι λένε οι αριθμοί

Το Περιστέρι υπερτερεί στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες, όχι μόνο στις βασικές, αλλά και στις επιμέρους. Η ομάδα του Νίκου Παπανικολόπουλου εκτελεί καλύτερα. Στα δίποντα σουτάρει με 51.9%, έναντι 44.3% της Μπάμπεργκ, ενώ στις βολές έχει 71.5 έναντι 70.3. Οι Γερμανοί είναι ανώτεροι στα τρίποντα καθώς εκτελούν με 4 ποσοστιαίες μονάδες καλύτερα (35.5 με 31.4). Παρόλα αυτά, είναι εμφανής η κυριαρχία της Μπάμπεργκ στα ριμπάουντ κι αυτό οφείλεται στην ικανότητων των Γερμανών στα επιθετικά ριμπάουντ. Το Περιστέρι έχει 26 και 10μ.ο. (σύνολο 36), ενώ η Μπάμπεργκ έχει 25 αμυντικά και 15 επιθετικά, σύνολο 39.

Από εκεί και πέρα, το Περιστέρι υπερτερεί στα κλεψίματα (9-7), στις ασίστ (17-15), στις τάπες (4-2), αλλά κάνει περισσότερα λάθη (14 έναντι 10 της Μπάμπεργκ, που είναι μία από τις καλύτερες ομάδες του BCL στη συγκεκριμένη κατηγορία). Εντούτοις, η Μπάμπεργκ δεν παίρνει πολλούς περισσότερους πόντους από το Περιστέρι σε φάσεις από λάθη αντιπάλου (14.4 με 12.4), ενώ οι δύο ομάδες σκοράρουν 10 πόντους σε καταστάσεις στο ανοιχτό γήπεδο. Γενικώς υπάρχει ισορροπία και στις άλλες κατηγορίες, στους πόντους από επιθετικά ριμπάουντ (10.2 το Περιστέρι,  10.4 η Μπάμπεργκ), στους πόντους μέσα στο ζωγραφιστό (33.3 με 31.5), και στους πόντους από τους παίκτες του πάγκου (36.2 με 37.6).

ΜακΛίν: "Παιχνίδι ζωής και θανάτου"

Ο Τρε ΜακΛίν μλώντας για το παιχνίδι το χαρακτήρισε "ζωής και θανάτου": "Είναι ένα παιχνιδι do or die για εμάς. Αν νικήσουμε θα συνεχίσουμε να κρατάμε την τύχη μας για την πρόκριση στο Τοπ 16. Ετσι, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συγκεντρωμένοι από την αρχή και να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για 40 λεπτά”.

Ο Άσεμ Μάρεϊ από την πλευρά του μίλησε αρκετά για το Περιστέρι: "Εχουν μία πολύ ισορροπημένη ομάδα. Ανά πάσα στιγμή ο καθένας μπορεί να μπει στο ρυθμό του ματς και να το καθορίσει. Ειδικά μέσα στην έδρα τους είναι πολύ δύσκολο να παίξεις εναντίον τους. Θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς, αλλά έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να παίξουμε καλά και μακριά από την έδρα μας”.

Τι κάνει εντός και εκτός έδρας η Μπάμπεργκ

Εχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η διαδρομή της Μπάμπεργκ από την αρχή της φετινής σεζόν στο συσχετισμό των εντός και των έκτος έδρας αποτελεσμάτων της. Στο γερμανικό πρωτάθλημα έχει εξαιρετική παρουσία μακριά από το σπίτι της, καθώς σε οκτώ ματς, έχει ηττηθεί μόλις δύο φορές, από την Hakro Merlins, που είναι και η πιο πρόσφατη ήττα, καθως επίσης και από την Ολντενμπουργκ, την πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου. Αντιθέτως, στο BCL η εκτός συνόρων παρουσία της δεν είναι εξίσου συνεπής, καθώς έχει ηττηθεί στα 4 από τα έξι παιχνίδια που έχει δώσει.     Τελευταία ήττα της ήταν από την Μόρναρ, στην 11η αγωνιστική, στο Μπαρ. Βέβαια, η εκτός έδρας δυναμική που εμφανίζει εκτός, αποκαλύπτει κι ένα σημαντικό πρόβλημα εντός έδρας, όπου το ρεκόρ της στη Γερμανία είναι 2-5, ενώ στο BCL στέκεται προς το παρόν στο 4-2. Πάντως, ο νέος χρόνος δεν έχει μπει πολύ καλά για τη  Μπάμπεργκ, που στη χώρα της μετρούσε 3 σερί ήττες (2 για το πρωτάθλημα, μία για το κύπελλο), μέχρι να κερδίσει την Κυριακή την Μπράουνγβάιγκ. Στο BCL είναι στο 2-1.

Από την Άντβερμπ στην Μπάμπεργκ

Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι στη διοίκηση της Μπάμπεργκ αρέσει να δίνει ευκαιρίες σε προπονητές που ως αντίπαλοι έχουν καταφέρει να τα πάνε περίφημα παίζοντας απέναντι στην ομάδα τους. Στο ίδιο πλαίσιο έγινε και η συμφωνία της γερμανικής ομάδας με τον Βέλγο τεχνικό Ρόελ Μορς, ο οποίος πέρσι, ως κόουτς της Αντβερπ, της ομάδας έκπληξης της περσινής σεζόν στο BCL, κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση στο Φάιναλ Φορ που έγινε στην Αμβέρσα. Ο Μορς υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Βέλγους παίκτες. Στο γήπεδο της Αντβερπ μάλιστα, είναι κρεμασμένη και η φανέλα με το νούμερο 4, η δική του φανέλα, την οποία φορούσε από το 2009 μέχρι το 2015 και από το 2000 μέχρι το 2002. Πέρσι ήταν ο προπονητής που προσέλκυσε πάνω του όλα τα βλέμματα, οδηγώντας την Βέλγικη ομάδα θριαμβευτικά και δίκαια μέχρι και το Φάιναλ Φορ του BCL. Ξεκινώντας μάλιστα από τον πρώτο προκριματικό γύρο. Στους προκριματικούς, κι ενώ είχε πέντε σερί νίκες η Αντβερπ πρόπερσι, αποκλείστηκε την αμέσως προηγούμενη σεζόν. Η Αντβερπ έχασε τον έκτο και τελευταίο και δεν κατάφερε να μπει στους ομίλους. Εκείνη την ημέρα άρχισε να χτίζεται η ομάδα της επόμενης σεζόν που έφτασε μέχρι το Φάιναλ Φορ. Μία σεζόν, που έφερε τον Ρόελ Μουρς, προπονητής της Μπάμπεργκ.

Τα δέκα σημεία

Η Μπάμπεργκ έχει βαθιά μπασκετική ιστορία, καθώς εμφανίστηκε το 1970 ως BC 01 Bamberg.

Προήχθη δύο φορές στη μεγάλη κατηγορία τη δεκαετία του ’80

Αμέσως μετά αντιμετώπισε πολύ σοβαρά οικονομικά θέματα και σώθηκε από την εταιρία ταπήτων, TTL, που ήταν και ο πρώτος χορηγός που έβαλε το όνομά της, στη Μπάμπεργκ.

- Το 1992 πήρε τον πρώτο τίτλο της, το Κύπελλο Γερμανίας, υπό την ονομασία TTL uniVersa Bamberg, αλλά το 2000 πάλι βρέθηκε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και σώθηκε από την TSK.

Οι ονομασίες της Μπάμπεργκ άλλαξαν αρκετές φορές, αλλά την τριετία 2003-06, έκανε μεγάλο ξεπέταγμα, κατακτώντας το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, κερδίζοντας το δικαίωμα να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα, όπου έφτασε μάλιστα μέχρι το Τοπ 16.

Τρεις φανέλες έχουν αποσυρθεί από τη Μπάμπεργκ, προς τιμήν των παικτών που της φορούσαν. Του Τζον Γκόλντσμπερι που έπαιξε από το 2008 μέχρι το 2014, του Κέισι Τζέικιμπσεν (2006-07, 2009-2014), και φυσικά του δικού μας ανθρώπου, του Νίκου Ζήση, που έμεινε στη Βαμβέργη τέσσερα χρόνια, από το 2015 μέχρι το 2019.

Στο διάστημα που η έδρα της Μπάμπεργκ δεν πληρούσε τα κριτήρια της Ευρωλίγκας, οι αγώνες της γίνονταν στη Νυρεμβέργη, 63 χιλιόμετρα μακριά από την Βαμβέργη, σε ένα γήπεδο 8 χιλιάδων θέσεων.

Από το 1888 μέχρι σήμερα, η Μπάμπεργκ έχει συνεργαστεί με συνολικά 12 προπονητές... Ομως, οι πέντε από αυτούς έκατσαν στον πάγκο της από το 2018 και μετά την αποχώρηση του Αντρέα Τρινκιέρι.

Στη Μπάμπεργκ έχει αγωνιστεί στο παρελθόν και ο Χόλγκερ Γκεσβίντερ, ο άνθρωπος που ουσιαστικά πιστώνεται τη δημιουργία του μπασκετικού φαινομένου, που ονομάζεται Ντιρκ Νοβίτσκι. Επίσης, από εκεί πέρασε και αγωνίστηκε για μία σεζόν, ο πατέρας του περίφημου Φινλανδού, Λάουρι Μαρκάνεν, ο Πέκα.

Η Μπάμπεργκ ήταν η πρώτη ομάδα, που εγκατέλειψε την ECA και εντάχθηκε στο πρόγραμμα του BCL

Ο πατέρας του Μπράις Τέιλορ, ο Μπράιαν, έκανε 10ετή καριέρα στο ΑΒΑ και το ΝΒΑ, με 18.6 πόντους. Αγωνίστηκε εννιά φορές στο All Star Game του ΑΒΑ και το 1973 ήταν ο ρούκι της χρονιάς στο ABA.

Το παιχνίδι που έγραψε ιστορία

Ηταν 15 Νοεμβρίου 2017 όταν οι φίλοι της Μπάμπεργκ κατέγραψαν ίσως την πιο ισχυρή ανάμνηση στην ιστορία της αγαπημένης ομάδας τους. Είναι αυτοί οι άνθρωποι, που όχι μόνο διατηρούν ένα πολύ ισχυρό φαν κλαμπ, αλλά και αυτοί που ανάγκασαν όλη την ευρωπαϊκή μπασκετική κοινωνία να ονομάζουν τη Βαμβέργη “Freak City”. Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, η Μπάμπεργκ υποδεχόταν, στη Νυρεμβέργη και όχι στην BROSE Arena, την Μπαρτσελόνα στην 7η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Προπονητής της ο Αντρέα Τρινκιέρι και της Μπάρτσα, ο Σίτο Αλόνσο. Από νωρίς οι φίλοι της Μπάμπεργκ κατάλαβαν ότι αυτό το ματς θα ήταν απλά ένα κομμάτι σε μία χρυσή λίστα με τις μεγάλες ομάδες που έχουν φιλοξενηθεί στα μέρη τους. Το αρχικό 38-12 της πρώτης περιόδου με την Μπάρτσα να κάνει ονειρεμένη εμφάνιση δε άφηνε περιθώρια. Ο κόσμος απολάμβανε τον μεγάλο αντίπαλο. Οι παίκτες; Ο Τρινκιέρι; Μάλλον αυτοί ήταν οι λιγοστοί που πίστευαν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει… Μετά από 10 λεπτά η διαφορά είχε μειωθεί στους 12 πόντους και στην τρίτη περίοδο, στους 4π. Το θαύμα ήταν ήταν χειροπιαστό. Η Μπάμπεργκ νίκησε 84-81 και οι φίλοι της ομάδας αισθάνονταν ευλογημένοι που παρακολούθησαν αυτό το ματς. Ακόμα και σήμερα, η συγκεκριμένη νίκη βρίσκεται στην προμετωπίδα της ιστορίας της γερμανικής ομάδας και κάπου ανάμεσα σε μπύρες και λουκάνικα, οι κάτοικοι της Freak City διηγούνται ότι… “Ημουν κι εγώ εκεί”.

Πρόγραμμα – Βαθμολογίες

Α’ Όμιλος

Τρίτη 28 Ιανουαρίου

21.00 Οστάνδη-Μανρέσα

21.30 Ντινάμο Σάσαρι-Χάποελ Χολόν

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου

19.00 Τουρκ Τέλεκομ-Τόρουν

19.00 Λιετκαμπέλις-Στρασμπούργκ

Βαθμολογία

1.Τουρκ Τέλεκομ 9-3

2.Ντινάμο Σάσαρι 9-3

3.Μανρέσα 7-5

4.Οστάνδη 6-6

5.Χάποελ Χολόν 6-6

6.Λιετκαμπέλις 5-7

7.Στρασμπούργκ 4-8

8.Τόρουν 2-10

 

Β’ Όμιλος

Τρίτη 28 Ιανουαρίου

19.30 Ανβίλ Βλότσλαβεκ-Μπαντίρμα

21.30 Πο Ορτέζ-Αντβέρπ

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου

21.00 Χάποελ Ιερουσαλήμ-Σαν Πάμπλο Μπούργος

21.00 Ράστα Βέχτα-ΑΕΚ

Βαθμολογία

1.Χάποελ Ιερουσαλήμ 9-3

2.Σαν Πάμπλο Μπούργος 7-5

3.ΑΕΚ 7-5

4.Μπαντίρμα 6-6

5.Ράστα Βέχτα 6-6

6.Ανβίλ Βλότσλαβεκ 5-7

7.Αντβέρπ 4-8

8.Πο Ορτέζ 4-8

 

Γ’ Όμιλος

Τρίτη 28 Ιανουαρίου

19.00 Περιστέρι-Μπάμπεργκ

21.00 Μόρναρ Μπαρ-Νίμπουρκ

21.30 Ιμπεροστάρ Τενερίφη-Ρίγα

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου

18.00 Νίζνι Νόβγκοροντ-Γκάζιαντεπ

Βαθμολογία

1.Ιμπεροστάρ Τενερίφη 10-2

2.Νίμπουρκ 10-2

3.Νίζνι Νόβγκοροντ 7-5

4.Περιστέρι 7-5

5.Μπάμπεργκ 6-6

6.Μόρναρ Μπαρ 4-8

  1. Γκάζιαντεπ3-9

8.Ρίγα 1-11

 

Δ’ Όμιλος

Τρίτη 28 Ιανουαρίου

19.00 Φάλκο Σομπατέλι-Μπρίντιζι

19.00 Μπασίκτας-Νεπτούνας Κλαϊπέντα

21.00 Τέλεκομ Μπάσκετ Βόννη-Ντιζόν

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου

19.30 Σαραγόσα-ΠΑΟΚ

Βαθμολογία

1.Σαραγόσα 8-4

2.Ντιζόν 8-4

3.Τέλεκομ Μπάσκετς Βόννη 7-5

4.Μπεσίκτας 6-6

5.Μπρίντιζι 5-7

6.Νεπτούνας Κλαϊπέντα 5-7

7.Φάλκο Σομπατέλι 5-7

8.ΠΑΟΚ 4-8



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ