22.7 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Έναν ψηλό και γρήγορα

Τι πρέπει να κρατήσει η ΑΕΚ από τον αγώνα της με την Μπάνβιτ στην Τουρκία; Πρακτικά τίποτα. Ούτε καν την ψευδαίσθηση ότι πάλεψε απέναντι σε μια καλή και φορμαρισμένη εσχάτως ομάδα. Διότι περί ψευδαίσθησης πρόκειται. Η ΑΕΚ δεν δυσκόλεψε τόσο πολύ την Μπάνβιτ, τουλάχιστον όχι τόσο όσο δείχνει το τελικό 78-71. Απλώς ο Σάσο Φιλιπόσκι δεν έχει στον πάγκο του έναν... Ξανθόπουλο. Δηλαδή, ένα αξιόπιστο back up του πολύ καλού πόιντ γκαρντ, Τόνι Τέιλορ. Αυτός έκανε μεγάλη ζημιά στην ΑΕΚ, γιατί δημιουργούσε και εκτελούσε κιόλας απέναντι σε έναν Γκριν, που έβλεπε συνήθως την πλάτη του. Όταν, όμως, έβγαινε για να πάρει ανάσες ή για να προστατευθεί από τα φάουλ, η Μπάνβιτ έχανε τον μπούσουλα και "κολλούσε" άσχημα στην επίθεση. 

Αυτό εκμεταλλεύτηκε η ΑΕΚ και διατήρησε την επαφή της με το σκορ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Αυτό και την τραγική αστοχία των παικτών της τουρκικής ομάδας στις βολές (11/23). Αν έπαιζε περισσότερο ο Τέιλορ ή αν είχε έναν καλύτερο αναπληρωματικό από αυτούς τους πιτσιρικάδες Σενέλ και Οντσέλ, και με δεδομένο το χέρι του... δολοφόνου Ράουτινς, που ζεματούσε, η Μπάνβιτ θα είχε κάνει περίπατο. Και η ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να επικαλεστεί όλα αυτά τα περί... πάλης.

Εκείνο που έχει να κάνει πλέον η Ένωση είναι να ξεχάσει όσο γίνεται γρηγορότερα αυτό το παιχνίδι και να κοιτάξει τη συνέχεια. Η ήττα στην Τουρκία τής κοστίζει μεν την πρώτη θέση στον Γ' όμιλο του BCL, αλλά η πρόκριση στην επόμενη φάση παραμένει ορθάνοικτη. Είναι στο χέρι της να την πάρει, καθώς το πρόγραμμα είναι βατό με δύο εκτός έδρας παιχνίδια με Ρόζα Ράντομ και Ολίμπια Λ. και δύο παιχνίδια στο ΟΑΚΑ με Στρασμπούρ και Μπαϊρόιτ. Μπορεί (και πρέπει ενδεχομένως) να τα πάρει και τα τέσσερα, αλλά θα χρειαστεί να παίξει καλύτερο μπάσκετ. Πιο οργανωμένο στην επίθεση, όπου το ένας εναντίον ενός ή και... όλων σε πολλές περιπτώσεις είναι συνήθως ο κανόνας, και με μεγαλύτερη συνέπεια στην άμυνα.

Θα χρειαστεί επίσης ένας ψηλός. Εδώ και καιρό η ΑΕΚ ψάχνει έναν καλό περιφερειακό σουτέρ, διότι εκεί εντόπιζαν τόσο ο προηγούμενος προπονητής όσο και ο τωρινός το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως το κενό μέσα στη ρακέτα φαίνεται πως είναι μεγαλύτερο. Ο Ελόνου είναι σε τραγική κατάσταση και το χειρότερο είναι πως δεν εμφανίζει το παραμικρό σημάδι βελτίωσης, μάλλον χειρότερος γίνεται όσο περνά ο καιρός. Στην Τουρκία ο Σάκοτα τού έδωσε μια ευκαιρία να τονώσει την αυτοπεποίθησή του ξεκινώντας στην αρχική πεντάδα, αλλά δεν άντεξε να τον κρατήσει σε αυτήν παραπάνω από 3':46''. Τον έβγαλε άρον άρον, του τα... έχωσε, όπως φάνηκε από τον τηλεοπτικό φακό, και τον άφησε στον πάγκο να δει με την ησυχία του τον αγώνα.

Ο Ελόνου ήρθε για να έχει βασικό ρόλο στο παιχνίδι της ΑΕΚ κι έχει καταντήσει... κάτοχος του καλύτερου εισιτήριου διαρκείας των αγώνων της ομάδας και μάλιστα χωρίς να πληρώνει, αλλά να πληρώνεται. Το ότι δεν παίζει σημαίνει ότι παίζει πολύ περισσότερο ο Μαυροειδής με τις γνωστές αμυντικές αδυναμίες του και περιορίζεται ακόμα περισσότερο το rotation, αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν άλλοι δύο παίκτες της 12άδας, που είναι μονίμως παρκαρισμένοι στον πάγκο. Ο Άτιτς (η ΑΕΚ τον αγόρασε κατόπιν εισήγησης του Ντράγκαν Σάκοτα) και ο Μωραΐτης, οι οποίοι με τον Μανωλόπουλο, που έφυγε επειδή τα αποτελέσματα ήταν άσχημα και δεν χρησιμοποιούσε επαρκώς τους νέους, έπαιζαν περισσότερο.

Ίσως λοιπόν ο Σάκοτα θα έπρεπε να δει λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Στο κάτω κάτω η ΑΕΚ έχει στην περιφέρεια παίκτες όπως ο Γκριν, ο Χάρις, ο Μπάρλοου ακόμα και ο Λαρεντζάκης, που μπορεί να μην είναι κλασικοί σουτέρ, αλλά μπορούν να βάλουν τα τρίποντά τους, ειδικά αν αυτά βγουν όχι από ατομικές ενέργειες, αλλά μέσα από ομαδικό παιχνίδι και σωστή κυκλοφορία της μπάλας. Όπως συνέβη, για παράδειγμα, στον αγώνα με τον Φάρο, όπου η Ένωση σούταρε με ποσοστό 47% στα τρίποντα.

Ψηλό, όμως, δεν έχει άλλον. Κι επειδή δεν δικαιολογείται από πουθενά αισιοδοξία ότι ο Ελόνου θα βελτιωθεί, ίσως θα έπρεπε να έρθει ένας άλλος στη θέση του. Κι αν δεν είναι δυνατό να βρεθεί ένας καλός αθλητικός σέντερ, διότι πράγματι η αγορά, ειδικά αυτή την εποχή, δεν έχει τέτοιους παίκτες, ας αποκτηθεί ένα "τεσσάρι". Κι ας μονιμοποιηθεί σε θέση σέντερ ο Τζέιμς, που δείχνει να ανταποκρίνεται μια χαρά και βοηθά πολύ, κυρίως στην άμυνα, όποτε καλείται να παίξει αυτό το ρόλο...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ