17.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Έλληνας είναι η αιτία…

Τελικά έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν πως όποια πέτρα κι αν σηκώσεις σε αυτό τον πλανήτη, θα συναντήσεις έναν Έλληνα. Θα τον πετύχεις όχι μόνο όπου κι αν πας, αλλά και σε όποια ιστορία τύχει να ακούσεις. 

Η είδηση, λοιπόν, που μεταδίδουν τα αμερικάνικα ΜΜΕ αφορά την αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία της G-League, του αναπτυξιακού πρωταθλήματος του ΝΒΑ δηλαδή. Ο επί τέσσερα συναπτά έτη πρόεδρός της, Μάλκολμ Τέρνερ, αποχωρεί και τη θέση του παίρνει ένας βετεράνος άσος του ΝΒΑ. Ο Σαρίφ Αμπντούρ Ραχίμ, επιλογή νούμερο 3 στο ντραφτ του 1996 από τους Βανκούβερ Γκρίζλις, με τους οποίους αγωνίστηκε για 5 χρόνια. Αγωνίστηκε επίσης στους Χοκς, με τους οποίους έφτασε στο σημείο να πάρει μέρος και στο all star game, στους Μπλέιζερς και τους Κινγκς. Μετά το τέλος της καριέρας του δούλεψε ως assistant general manager στους Σακραμέντο Κινγκς, ως general manager στους Ρίνο Μπίγκχορνς της G-League, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν αντιπρόεδρος του ΝΒΑ στον τομέα των λειτουργιών μπάσκετ. Ήδη αρκετά έμπειρος στο κομμάτι της διοίκησης, κάνει ένα σημαντικό βήμα στην καριέρα του.

Ενδιαφέρον, όμως, στην ιστορία μας έχει ο λόγος για τον οποίον αποχωρεί ο Μάλκολμ Τέρνερ από τη G-League. Έμπειρο διοικητικό στέλεχος κι αυτός, δέχθηκε πολύ συμφέρουσα πρόταση για να αναλάβει καθήκοντα αθλητικού διευθυντή στο πανεπιστήμιο Vanderbilt, που εδρεύει στο Νάσβιλ του Τενεσί. Και την αποδέχθηκε. Ποιος του έκανε αυτή την πρόταση;

Ο Έλληνας της ιστορίας μας. Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Vanderbilt, Νίκολας Ζέππος! Πρόκειται για Ελληνοαμερικανό τρίτης γενιάς. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Μιλγουόκι, όπως και οι γονείς του, Σταύρος και Ελπίδα. Οι παππούδες του ήταν αυτοί που ξεκίνησαν στις αρχές του 20ου αιώνα από την Ελλάδα και ο δρόμος της ξενιτιάς τούς έφερε στο περίφημο νησί Έλις, δίπλα από το Άγαλμα της Ελευθερίας, όπου συγκεντρώνονταν τότε όλοι οι μετανάστες και στη συνέχεια προωθούνταν (όσοι έπαιρναν τη σχετική άδεια) στην ενδοχώρα των ΗΠΑ. 

Τους γονείς του πατέρα του, που ήταν από τη Σπάρτη, δεν τους γνώρισε ποτέ. Αντίθετα, γνώρισε και μεγάλωσε μαζί με τους γονείς της μητέρας του, που κατάγονταν από τα Δωδεκάνησα. Όπως ο ίδιος λέει σήμερα, γαλουχήθηκε σε ένα περιβάλλον με έντονο ελληνικό χρώμα και απ' ό,τι φαίνεται τιμά ιδιαιτέρως την ελληνική καταγωγή του. Σπούδασε νομικά και ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα, που τον έφερε στη θέση του πρύτανη του Vanderbilt τον Μάρτιο του 2008 με ετήσιο μισθό που υπερβαίνει τα 2,2 εκ. δολάρια, όπως γράφει το Forbes.

Αν λοιπόν δεν ήταν ο Νίκολας Ζέππος, πιθανώς ο Σαρίφ Αμπντούρ Ραχίμ να μη γινόταν πρόεδρος της G-League κι εσείς να μη διαβάζατε σήμερα αυτή την ιστορία...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ