24.7 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Έκανε «δώρο» και τη ζωή του -πιο- δύσκολη

Μία εκτός προγράμματος ήττα του Παναθηναϊκού είναι αδιανόητο να ξεγράψει την πολύ καλή πορεία του πρώτου γύρου.

Το είχαμε ξαναγράψει και θα το γράφουμε συχνά μέχρι να το καταλάβει και ο πιο... υπερόπτης. Μπάσκετ παίζουν και οι άλλες ομάδες, δεν σημαίνει ότι αυτή που υποστηρίζει ο καθένας θα πρέπει να νικάει όλα τα παιχνίδια. Είναι αδιανόητο να γίνονται αφορισμοί για μία κάκιστη εμφάνιση και ήττα μίας ομάδας.

Αυτή η ήττα των «πράσινων» ήταν μη αναμενόμενη και ξένισε πολλούς το γεγονός ότι το σύνολο του Τσάβι Πασκουάλ παρουσίασε κακό αγωνιστικό πρόσωπο. Το «τριφύλλι» δεν έκανε το παρκέ τίποτα από αυτά που είχε συνηθίσει τους πάντες να κάνει το τελευταίο δίμηνο και μοιραία ηττήθηκε. Στο μπάσκετ και στη ζωή υπάρχει και η ήττα και μόνο όταν την αποδέχεται κάποιος μπορεί να γίνει καλύτερος. Το μεγαλύτερο λάθος ήταν πως επέτρεψαν στους γηπεδούχους να πιστέψουν ότι μπορούν να πάρουν το ματς και τελικά τα κατάφεραν.

Επιπλέον, η επιθετική απόδοση του Παναθηναϊκού ήταν πολύ κακή. Σε τέτοιους αγώνες αν ανέβαζε την παραγωγικότητά του δεν θα αντιμετώπιζε το παραμικρό πρόβλημα. Αλλά απέτυχε. Συνολικά λίγες ομάδες μπορούν να κοιτάξουν τον ελληνικό σύλλογο στα μάτια όταν σκοράρει περισσότερους από ογδόντα πόντους. Στην Ισπανία η επίθεση δεν ρόλαρε σε καμία στιγμή και ο Ματ Λοτζέσκι δεν αποδείχτηκε αρκετός για να «καθαρίσει» μόνος του τον αγώνα.

Σίγουρα ο τεχνικός των πρωταθλητών Ελλάδας έχει τη δική του ευθύνη για το αποτέλεσμα. Ωστόσο δεν παύει να είναι ο άνθρωπος ο οποίος έχει χτίσει το όλο... οικοδόμημα και το έχει φέρει μέχρι την τρίτη θέση της βαθμολογίας, στο φινάλε του πρώτου γύρου, έχοντας βγάλει ένα πρόγραμμα εξαιρετικά δύσκολο με μοναδική... παραφωνία τη χθεσινή. Κάποια στιγμή θα πρέπει να πάψουν -όσοι το κάνουν και είναι πολλοί- να κρίνουν μόνο από το αποτέλεσμα κάθε εβδομάδα και να παριστάνουν τους μετά Χριστόν προφήτες. 

Από την άλλη, ο Τζέιμς Γκιστ -όπως και κάθε άλλος παίκτης, απλά αποτελεί παράδειγμα για χθες- έχει κάθε δικαίωμα για μία κακή βραδιά. Έτυχε να είναι αυτή στη Βαλένθια. Σε αυτόν τον αγώνα υστέρησε και ο Λούκας Λεκαβίτσιους και το κενό του Νικ Καλάθη φάνηκε και ήταν μεγάλο, κάτι που είχαμε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα γράφοντας ότι η απουσία του μπορεί να καλυφθεί για ένα-δύο παιχνίδια αλλά όχι σε βάθους χρόνου. Ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό σύντομα θα είναι ξανά διαθέσιμος.

Το πιο άσχημο για τους «πράσινους» είναι ότι έκαναν ακριβώς το ίδιο λάθος με πέρσι. Πριν έναν χρόνο, τέτοιες μέρες είχαν χάσει δικό τους παιχνίδι στο Καζάν από την Ούνικς. Στο φινάλε της κανονικής περιόδου δεν τους στοίχισε καθώς πήραν το πλεονέκτημα έδρας, αλλά θα μπορούσαν να είχαν πετύχει ένα καλύτερο πλασάρισμα. Παράλληλα το «τριφύλλι» δεν μπόρεσε να ξεφύγει με διαφορά δύο νικών από τη Φενέρμπαχτσε και τη Ρεάλ Μαδρίτης, τις οποίες θα αντιμετωπίσει αμφότερες εκτός έδρας στον δεύτερο γύρο, ενώ δεν έπιασε και τον Ολυμπιακό τον οποίο θα φιλοξενήσει στο ΟΑΚΑ στις 2/3.

Πλέον στόχος του Παναθηναϊκού είναι να επιστρέψει στην κανονικότητα και να πάρει τις απαιτούμενες νίκες στο ΟΑΚΑ απέναντι σε Εφές και Μπαρτσελόνα. Αν πάει με 12-5 στην επόμενη εξαιρετικά δύσκολη «διαβολοβδομάδα» (17/1 στη Φενέρ και 19/1 στο ΟΑΚΑ με ΤΣΣΚΑ) τότε θα μπορεί να αισιοδοξεί ακόμα περισσότερο.

Καταλήγοντας, ο Παναθηναϊκός δεν έχυσε την καρδάρα με το γάλα με αυτό το κακό αποτέλεσμα, χωρίς αυτό να δικαιολογεί την ήττα του. Απλά έκανε ένα «δώρο» το οποίο μένει να φανεί πόσο θα επηρεάσει την πορεία του στη συνέχεια. Όπως έχει πει άλλωστε ο Πασκουάλ: «Το πιο σημαντικό έπειτα από μία ήττα είναι να καταφέρεις να επιστρέψεις στις επιτυχίες το συντομότερο δυνατό». Κι αυτό οφείλει να κάνει η ομάδα του.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ