25 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Έδειξε τη διαφορά κλάσης η Ζαλγκίρις

Σε ένα σημαντικό παιχνίδι για δύο ομάδες που παλεύουν για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα όσο η Ευρωλίγκα πλησιάζει στο τέλος της κανονικής περιόδου, η Ζαλγκίρις ξεπέρασε άνετα με 99-84 το «εμπόδιο» της Μακάμπι και μοιάζει να «κλειδώνει» ως μίνιμουμ «έπαθλο» την έκτη θέση, πιέζοντας για κάτι ακόμη καλύτερο.

Η Ζαλγκίρις και Μακάμπι Τελ Αβίβ είχαν απόσταση μίας νίκης πριν ξεκινήσει το μεταξύ τους παιχνίδι στο Κάουνας, αλλά η απόστασή τους σχετικά με το επίπεδο που διαθέτουν ως ομάδες, φάνηκε μεγαλύτερο. Οι παίκτες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ήταν επιβλητικοί και έκαμψαν την αντίσταση των Ισραηλινών με 99-84, δείχνοντας για ακόμη μία φορά πως δικαίως συγκαταλέγονται στις κορυφαίες φετινές ομάδες της Ευρωλίγκα και ότι οι αντίπαλοί τους ανήκουν στη... δεύτερη γραμμή.

Η Ζαλγκίρις είχε πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, με τη μεγαλύτερη εντύπωση να προκαλούν ούτε οι 17 πόντοι, με 7/12 σουτ και 7 ριμπάουντ του Παούλιους Γιανκούνας μήτε οι 16 πόντοι με 11 ασίστ του Κέβιν Πάνγκος, αλλά οι 15 πόντοι με 3/6 δίποντα και 2/2 τρίποντα του εξαιρετικού Αξέλ Τουπάν. Η Μακάμπι είχε ισάριθμους «διψήφιους», με τον Μάικλ Ρολ πρώτο σκόρερ (17 π., 5/9 σουτ) και τον Τζόνα Μπόλντεν να κοντεύει στο double double (12 π., 9 ρ.).

Το παιχνίδι

Με τον Τουπάν να εμφανίζεται νωρίς ως «άσσος από το μανίκι» του Σάρας, η Ζαλγκίρις πήρε ήδη από το πρώτο πεντάλεπτο τα ηνία (14-8). Ο Γάλλος ήταν εξαιρετικός, κερδίζοντας... σχεδόν μόνος του τη Μακάμπι στην πρώτη περίοδο, με τους Ισραηλινούς να βασίζονται περισσότερο στον Κόουλ (26-20). Με τους Ντέιβις-Μιλάκνις να μπαίνουν στην «εξίσωση», η απόσταση έφτασε σε διψήφιο νούμερο με την πάροδο 12 λεπτών, σε ένα παιχνίδι με εξαιρετικό (31-20). Αυτός δε σταμάτησε μέχρι το ημίχρονο να υφίσταται, με τους Τόμας-Τζάκσον να επιχειρούν να «αφυπνίσουν» τους συμπαίκτες τους, με τον Παρακχούσκι να ακολουθεί και τη «γραμμή της φιλανθρωπίας» να εξελίσσεται σε βασικό «άρμα» για τους παίκτες του Σπάχια, ώστε να μειωθεί στο -7 η διαφορά τους από τους γηπεδούχους (53-46).

Η λιθουανική ομάδα φάνηκε... σαν να μην έχει βγει από το παρκέ για σχεδόν τρία λεπτά μετά την ανάπαυλα, κάτι που είχε ως συνέπεια τους φιλοξενούμενους να μειώσουν στην ελάχιστη τιμή με τον Τζάκσον (55-54). Σε εκείνο το σημείο, οι παίκτες του Γιασικεβίτσιους άρχισαν να «πυροβολούν» έξω από τα 6.75, με τον Καβαλιάουσκας να παίρνει τη «σκυτάλη» για την επαναφορά του «διψηφίου» προβαδίσματος (68-58 στο 26'). Μετά τη μέγιστη τιμή του +16, το δεκάλεπτο έληξε με 76-62, από καλάθι του Μπόλντεν. Ο Πάνγκος είχε πάρει φόρα στο σημείο αυτό και με τη δική του συμβολή, η ψαλίδα μεγάλωσε κι έφτασε στο +16 (84-68 στο 33'), «καθαρίζοντας» ουσιαστικά το ματς για τους Λιθουανούς, με τη Μακάμπι να μην έχει πια το «περιθώριο» να επανέλθει. Μοναδικό ερώτημα αποτελούσε, με πέντε ακόμη λεπτά, αν μπορούσαν οι γηπεδούχοι να φτάσουν στην «κατοστάρα», κάτι που εν τέλει δεν επετεύχθη, λόγω της αστοχίας του Ουάιτ από τη γραμμή των βολών.

Δεκάλεπτα: 26-20, 53-46, 76-62, 99-84

ΤΟΥ-ΠΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: Αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα πρόσωπο στην αναμέτρηση, αυτός είναι ο Αξέλ Τουπάν. Ένας παίκτης των 6.5 πόντων κατά μέσο όρο, είχε σήμερα 15 και 11 στο πρώτο δεκάλεπτο, εγγυώμενος το πολύ καλό ξεκίνημα της ομάδας του και δίνοντάς της διαφορετική «ώθηση», αφού δεν είναι από τους... συνήθεις υπόπτους της. Παιχνίδια με υψηλό ρυθμό κι έντονο το στοιχείο της αλτικότητας, βέβαια, τον βοηθούν ακόμη περισσότερο να ξεδιπλώσει τις σχετικές του ικανότητες.

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Με 55% στα δίποντα και 60.9% στα τρίποντα, πρέπει να κάνεις κάτι άλλο... πολύ λάθος για να χάσεις. Και πολύ περισσότερο, όταν δίνεις 29 ασίστ έναντι 18 του αντιπάλου σου, με 11 λάθη έναντι 9. Με αυτούς τους αριθμούς εξηγείται απλά η παρ' ολίγον «κατοστάρα» της Ζαλγκίρις.

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ