26.8 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

Άρης Λυκογιάννης στο Basketa: «Στη Ρόδο έγινε μια σύμπραξη με πραγματικό ενδιαφέρον»

Ο Άρης Λυκογιάννης είναι ο προπονητής στην νέα εποχή του Κολοσσού, μετά τη συγχώνευση με τον Χολαργό, και επιστρέφει στη Ρόδο ύστερα από έναν χρόνο, με τον Έλληνα τεχνικό να μιλά για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση της πρόσληψής του στο Basketa.gr για τους λόγους που τον έφεραν πίσω στο νησί, εξηγώντας τι πρέπει να περιμένουμε στην νέα κατάσταση, όπου εισήλθε η ομάδα, ενώ δεν παραλείπει να σχολιάσει όσα απασχολούν τους τελευταίους μήνες το ελληνικό μπάσκετ.

Έχει καθιερωθεί πια ανάμεσα στους κορυφαίους Έλληνες προπονητές. Η καριέρα του, που «χτίστηκε» βήμα βήμα μέχρι να σταθεροποιηθεί στα «σαλόνια» της Basket League, άξια τον έχει φέρει σε αυτή τη θέση και οι περισσότερες ομάδες θα τον ήθελαν στο «τιμόνι» τους. Παντού, άλλωστε, έχει έργο να παρουσιάσει. Ένα από τα πιο λαμπρά του, ήταν η απόλυτη εγκαθίδρυση του Κολοσσού, ως μία από τις κορυφαίες δυνάμεις της Basket League, αφού μέχρι να φύγει το 2018, τη θέση για τα playoffs την είχε... στο τσεπάκι. Οι φιλοδοξίες του τον έστειλαν στον Χολαργό, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις έφεραν την ομάδα σε θέση να εξαγοράζεται το ΑΦΜ της... από τον Κολοσσό, με τον ίδιο να επιστρέφει στο νησί για μια καινούργια αρχή.

Ο Άρης Λυκογιάννης, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την επιστροφή στην ομάδα, με την οποία είχε πορευτεί την τετραετία 2014-2018, μίλησε στο Basketa.gr για τους λόγους που τον έφεραν πίσω στον Κολοσσό, προτιμώντας τον έναντι άλλων προτάσεων που είχε στα χέρια του. Ο Έλληνας κόουτς σχολίασε τη σύμπραξη του συλλόγου με τον Χολαργό και το τι μπορεί πραγματικά να προσφέρει στην Basket League, ενώ παράλληλα δε δίστασε να τοποθετηθεί για όσα άσχημα έχουν συμβεί στο πρωτάθλημα τους τελευταίους μήνες, εκφράζοντας μια διαφορετική άποψη, αφού συνδέει την πιθανότητα ανάκαμψης της λίγκας, με την πιθανή επιτυχία της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Μια άποψη, που αν μη τι άλλο έχει ενδιαφέρον.

Κόουτς, πώς νιώθεις αυτή την επιστροφή σου στη Ρόδο, έχοντας περάσει νωρίτερα μια επιτυχημένη τετραετία στην ομάδα;

Έρχομαι να συμμετάσχω σε μια καινούργια προσπάθεια, με φιλοδοξίες και διαφορετική προοπτική, σε σύγκριση με τις άλλες παρουσίες της ομάδας στην Basket League. Υπάρχει μια σύμπραξη με διαφορετικό ενδιαφέρον, η οποία στηρίζεται από σταθερούς μπασκετικούς παράγοντες, που συνδράμουν την ομάδα όλα αυτά τα χρόνια και, μαζί τους, έρχονται να προστεθούν οι φιλόδοξοι παράγοντες του Χολαργού. Είναι ένα καινούργιο σχέδιο, σοβαρό και με προοπτική.

Εκτός από τη δική σας σύμπραξη, όμως, όπως ανέφερες, υπάρχει και αυτή του Λαυρίου με την Κύμη. Τι έχεις να σχολιάσεις για ένα φαινόμενο, που τείνει να γίνει μόδα τώρα στο ελληνικό μπάσκετ, με όσο πιο αντικειμενική ματιά μπορείς από τη μεριά σου, συμμετέχοντας στη μία σύμπραξη;

Θέλω να σας ενημερώσω, ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί το διοικητικό σχήμα, όπου θα γνωστοποιηθεί ποιος θα ηγείται και ποιοι θα είναι μέλη του. Νομίζω, ότι αυτή η ανακοίνωση θα δώσει απάντηση για την προσπάθεια στο νησί, γιατί έχω διαβάσει δημοσιεύματα, που αμφισβητούσαν το αν γίνεται με φιλοδοξίες και αληθινό πλάνο η σύμπραξη, ή αν γίνεται για άλλους λόγους. Τώρα, για άλλου είδους καταστάσεις, σαν αυτή του Λαυρίου και της Κύμης, όπου δε συμμετέχω, δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Απάντηση θα βρείτε στους ανθρώπους των ομάδων αυτών.

Πριν δεχθείς αυτή την πρόταση είχες κι άλλες; Κι αν ναι, γιατί διάλεξες τον Κολοσσό;

Οι άλλες προτάσεις που είχα στα χέρια μου, είτε δεν πήγαν σε τελικό στάδιο είτε δεν πληρούσαν κάποιες προϋποθέσεις, με μερικά προαπαιτούμενα και εγγυήσεις που ζητούσα εγώ. Για αυτό και δεν προχώρησαν, με αποτέλεσμα η πρόταση του Κολοσσού να είναι η καλύτερη τελικά.

Στο αναφέρω, γιατί όταν πήγες στον Χολαργό έψαχνες, όπως εσύ είχες αναφέρει, κάποια ομάδα με μεγαλύτερη προοπτική. Τι άλλαξε στον Κολοσσό από τότε, πέρα από το γεγονός της σύμπραξης;

Η τελική απόφαση ενός προπονητή έχει σχέση με το τι του παρουσιάζεται εκείνη τη στιγμή. Έχει επίσης, σχέση με το μελλοντικό πλάνο. Είμαστε σε μια «εύθραυστη» αγορά, καθώς καθορίζεται από αυτό που αποκαλούμε «ελληνική πραγματικότητα», η οποία έχει αρκετά τρωτά σημεία. Θεώρησα, λοιπόν, ότι καλύτερη επιλογή και προοπτική, ειδικά μετά από τις εξελίξεις αυτές, ήταν να πάω στη Ρόδο. Μου παρουσιάστηκε ένα διαφορετικό πλάνο, με διαφορετικούς όρους και οικονομικά δεδομένα.

Αφού παρουσιάστηκαν όλα αυτά, λοιπόν, τι να περιμένουμε από τον Κολοσσό;

Ο Κολοσσός θα φτιάξει μια δυνατή και ανταγωνιστική ομάδα, με αποκλειστικό στόχο την είσοδο στα playoffs, ψάχνοντας το καλό πλασάρισμα.

Ζούμε, όπως ανέφερες εσύ, μια πραγματικότητα τουλάχιστον παράξενη και πολλά πρωτοφανή γεγονότα, που ξεκίνησαν ιδίως μετά την αποχώρηση του Ολυμπιακού στον ημιτελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Δε λέω πως φταίει αυτό για όλα τα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ και ούτε θέλω να σχολιάσεις αυτή την κίνηση, αλλά όλο το «ντόμινο» εξελίξεων που ακολούθησε μετά από αυτήν.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη και ο τρόπος που πραγματοποιήθηκε είναι όντως πρωτοφανή γεγονότα, γιατί έχουμε δει ιστορικές ομάδες να υποβιβάζονται, αλλά για αγωνιστικούς λόγους. Εδώ, έχουμε έναν υποβιβασμό από επιπτώσεις λόγων τιμωριών της ομάδας. Αναφορικά με την ουσία του ερωτήματος, θεωρώ ότι η χρονιά που έρχεται είναι πολύ δύσκολη για το ελληνικό μπάσκετ. Υπάρχει μια διαδικασία, που έχει μεγάλη σημασία για την εξέλιξη του επόμενου πρωταθλήματος και χρειάζεται πολλή δουλειά από όλες τις πλευρές, για τις αποφάσεις που θα ληφθούν και το πώς θα λειτουργήσουν όλες οι καταστάσεις γύρω από το ελληνικό πρωτάθλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα ανοικτά ζητήματα είναι πολλά και ουσιώδη, όπως το ότι δεν υπάρχει τώρα κεντρικός χορηγός, πρόγραμμα, εύρυθμη λειτουργία και πολλά ακόμη, που πρέπει να διευθετηθούν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι το ελληνικό μπάσκετ σημειώνει πτώση και, για μένα, μια καλή παρουσία στο Παγκόσμιο της Κίνας μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα, ώστε να κάνουμε το «βήμα» που χρειαζόμαστε με περισσότερη όρεξη. Ελπίζω πως η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη και, με γνώμονα όλα τα φετινά τραγελαφικά γεγονότα σε όλα τα επίπεδα, αυτά θα εκλείψουν και θα κάνουμε το βήμα μπροστά.

Μιας και αναφέρθηκες σε αυτό, ποια είναι η γνώμη σου για την Εθνική και την προοπτική επιτυχίας στο Μουντομπάσκετ;

Κάθε μεγάλη διοργάνωση, σαν αυτήν, έχει δυσκολίες. Η Εθνική έχει πάντα την ιδιαίτερη συνθήκη, ότι όλοι αυτοί οι παίκτες βρίσκονται για λίγο διάστημα μαζί και πολύ γρήγορα πρέπει να ταιριάξουν μεταξύ τους. Έχουμε, όμως, παιδιά με ποιότητα, εμπειρία στο να διαχειριστούν καταστάσεις και φέτος υπάρχει η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που θα δώσει έξτρα στοιχεία στο παιχνίδι μας και γενικά μεγαλύτερες δυνατότητες στην αντιμετώπιση καταστάσεων. Ευελπιστώ σε μια καλή πορεία, καθώς όπως ανέφερα νωρίτερα, εκτιμώ πως η παρουσία της Εθνικής θα παίξει κομβικό ρόλο στη διάθεση, με την οποία θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα, που ταλανίζουν το πρωτάθλημά μας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ