25 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Άρης από τα παλιά!

Ο Κέλσι Μπάρλοου προσπάθησε να "σκοτώσει" τον Άρη με τρίποντο στην εκπνοή του αγώνα, αλλά... δεν είναι ο μπαμπάς του. Η μπάλα βρήκε σίδερο, έτσι ο παθιασμένος και μαχητικός Άρης έμεινε ζωντανός και πήρε μια πολύ μεγάλη νίκη (64-62) επί της ΑΕΚ, που ήταν ταυτόχρονα η πρώτη του στο φετινό πρωτάθλημα της Stoiximan.gr Basket League. Η Ένωση υπέστη την πρώτη ήττα της σε ένα παιχνίδι, όπου σκόραρε 20 πόντους λιγότερους απ' όσους συνήθως σκοράρει φέτος.

Σε αντίθεση με προηγούμενα παιχνίδια της η ΑΕΚ ξεκίνησε με εμφανή διάθεση να παίξει καλή άμυνα. Αυτό βέβαια είχε κόστος στην επιθετική λειτουργία και τις επιλογές της, που δεν ήταν πάντα αυτές που έπρεπε, όμως πέτυχε τον στόχο της να κρατήσει τον Άρη χαμηλά. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν με μια αδόκιμη πεντάδα, με τον άπειρο και αδύναμο Μοράντ να γίνεται έρμαιο στις διαθέσεις του Μαυροειδή, και τους Φλιώνη-Αθηναίου να μην μπορούν να βοηθήσουν στα γκαρντ, έτσι έμειναν από την αρχή πίσω στο σκορ.

Με τον Λαρεντζάκη όχι μόνο να παίζει τελικά, όχι μόνο να ξεκινά στην αρχική πεντάδα, αλλά και να είναι αρκετά "ζεστός" δίνοντας λύσεις με το μακρινό του σουτ, η ΑΕΚ προηγήθηκε με 15-6 στο 7', όμως όταν άρχισε τις αλλαγές ο Μανωλόπουλος, η διαφορά άρχισε να πέφτει. Όχι πάντως ραγδαία. Ο Άρης κατάφερε να βρει κάποιες λύσεις, ειδικά από τη στιγμή που μπήκε ο Μπένσον στο παρκέ, αλλά ήταν τραγικά άστοχος και δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το μοναδικό αδύνατο σημείο της άμυνας της ΑΕΚ: το αμυντικό ριμπάουντ.

Ο Άρης πήρε 8 επιθετικά ριμπάουντ στο πρώτο μέρος, αλλά δεν τα αξιοποίησε, διότι έχανε ακόμα και τα λέι απ, ενώ δεν του βγήκε ιδιαίτερα ούτε το χαμηλό σχήμα που χρησιμοποίησε ο Γιαννάκης με τα δύο "τεσσάρια", την ώρα που η ΑΕΚ επέμενε να έχει στο παρκέ τον Μαυροειδή ή τον Ελόνου. Κάποια καλάθια του Βον και του Μπελ απλώς μείωσαν τη διαφορά στους 3 (24-27) στο 17, όμως στο τελευταίο τρίλεπτο του πρώτου ημιχρόνου η ΑΕΚ ξέφυγε. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γκριν, που ήταν εξαιρετικός και στα αμυντικά του καθήκοντα, η Ένωση προηγήθηκε με 34-24 πριν ο Τζέιμς κάνει ένα χαζό φάουλ πάνω στον Βον στην εκπνοή κι αυτός με τρεις βολές μειώσει σε 34-27.

Το σκηνικό ανατράπηκε πολύ γρήγορα στο δεύτερο ημίχρονο, διότι οι περιφερειακοί του Άρη επιτέθηκαν πολύ πιο σωστά απέναντι στην άμυνα της ΑΕΚ. Σημάδεψαν τα πόδια του Μαυροειδή, πήγαν πιο επιθετικά προς το καλάθι και καθώς η άμυνά τους ήταν αποτελεσματική μόλις στο 24' είχαν περάσει μπροστά (37-35) ολοκληρώνοντας ένα σερί 13-1 από το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Από εκεί και μετά ο αγώνας έγινε... αίμα και άμμος.

Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ, εναλλάσσονταν στην πρωτοπορία, αλλά δεν μπορούσαν να ξεφύγουν η μία από την άλλη. Η ΑΕΚ προσπάθησε να βρει λύσεις με χαμηλά σχήματα (τρεις κοντοί με τον Λαρεντζάκη "τριάρι" ή ακόμα και τον Τζέιμς σε θέση "5"), αλλά δεν μπόρεσε να πετύχει κάτι σπουδαίο, ενώ από την άλλη ο Άρης είχε αποκτήσει αυτοπεποίθηση χάρη στο μεστό παιχνίδι του Αθηναίου από την περιφέρεια, αλλά δεν απειλούσε μέσα από τη ρακέτα.

Στο 37' ο Αθηναίου και ο Μπελ με δύο μεγάλα τρίποντα έδωσαν προβάδισμα στον Άρη με 62-57 και στα επόμενα 2,5 λεπτά ό,τι έχτιζε με την καλή άμυνά της η ΑΕΚ, το κατέστρεφε στην επίθεση, όπου επέλεγε να επιτεθεί με τρίποντα, που ήταν όλα άστοχα. Στο τέλος έκανε και δύο φθηνά λάθη, από το τελευταίο εκ των οποίων ο Μπελ έκανε το 64-59 κι ενώ απέμεναν 45'' πριν από το τέλος.

Ο Σάκοτα με μεγάλο τρίποντο έβαλε ξανά στο παιχνίδι την ΑΕΚ (64-62), η οποία είχε τα τελευταία 15'' στη διάθεσή της για να ισοφαρίσει ή να πάρει τη νίκη, καθώς ο Αθηναίου αστόχησε σε τρίποντο. Ο Γκριν διείσδυσε, έβγαλε έξω στον Μπάρλοου, που ήταν ελεύθερος και πάτησε καλά, όμως το τρίποντο που επιχείρησε βρήκε σίδερο. Η ΑΕΚ έχασε και ο Άρης πανηγύρισε μια σπουδαία από όλες τις απόψεις νίκη.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ: Αυτός που το κρατούσε ήταν ο Γιάννης Αθηναίου. Αυτός άλλαξε όλη το παιχνίδι και το γύρισε προς όφελος του Άρη. Στο πρώτο μέρος ήταν νωθρός και ο Άρης βρέθηκε να χάνει ακόμα και με διαφορά 10 πόντων. Στο δεύτερο ανέβηκε αισθητά, επιτέθηκε σωστά απέναντι στην άμυνα της ΑΕΚ, έβαλε μεγάλα σουτ, ενώ μοίρασε και 5 ασίστ και συνολικά σήκωσε στις πλάτες του όλον τον Άρη. Ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ο Άρης υπερίσχυσε στη μάχη των ριμπάουντ κι αυτός ήταν ένα κρίσιμο στοιχείο για την τελική επικράτησή του. Μάζεψε 36 ριμπάουντ, από τα οποία τα 14 ήταν επιθετικά, την ώρα που η ΑΕΚ μάζεψε 32 και 9 επιθετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ